Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' στη συνάντησή του με τον Κώστα Γαβρόγλου | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Ιερώνυμος: «Η θέση της Εκκλησίας για την ταυτότητα φύλου είναι σταθερή και δεν δέχεται αλλαγές»

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να τονίσει ότι οι θέσεις της Εκκλησίας για τον νόμο για την ταυτότητα φύλου δεν αλλάζουν. Ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
Protagon Team

Στις σταθερές απόψεις της Εκκλησίας για τα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το νόμο για την ταυτότητα φύλου.

Βγαίνοντας από τον Αρειο Πάγο όπου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη του δικαστικού έτους, ρωτήθηκε για τον νόμο αλλά και για τη συνάντηση που είχε χθες Δευτέρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και δήλωσε: «Η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή, ουσιαστική και δεν δέχεται αλλαγές. Και για την οικογένεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής».

Στον αγιασμό παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Σάρλης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν τον ικανοποίησαν αυτά που είπε ο υπουργός για τις προϋποθέσεις, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Εμείς έχουμε σταθερές θέσεις και για την οικογένεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής».

Ο Σταύρος Κοντονής συνοδεύει τους ιεράρχες στον αγιασμό του Αρείου Πάγου (INTIMENEWS)

Παράλληλα ευχήθηκε στους δικαστές «να έχουν πρώτα απ’ όλα υγεία, να έχουν δύναμη, να έχουν κουράγιο, γιατί τα προβλήματα όλων μας έρχονται σε αυτόν το χώρο και όλοι μας περιμένουμε μία αντικειμενική κρίση.

» Και επειδή ήταν και ο υπουργός και οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των θεμάτων, πήρα μία ωραία φράση που λέει ο απόστολος, “καλός είναι ο νόμος και χρειαζόμαστε καλούς νόμους, αλλά δεν φτάνει ο νόμος, αυτοί που χειρίζονται τον νόμο, που τον χρησιμοποιούν, πρέπει να τον χρησιμοποιούν με κριτήριο το καλό και το συμφέρον των ανθρώπων και του λαού”».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ηριάννας, ο κ. Κοντονής όταν ερωτήθηκε σχετικά παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα.

Λίγο αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου, δήλωσε:

«Συζητήσαμε για πολλή ώρα ένα σύνολο θεμάτων. Ενημερώθηκα για την πρόοδο διαφόρων εργασιών και πρωτοβουλιών της Εκκλησίας. Τον ενημέρωσα και εγώ από πλευράς υπουργείου. Ηταν, όπως πάντα, μια εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία που καταλήγει με πολύ συγκεκριμένους στόχους για το τι πρέπει να κάνουμε και εμείς ως Πολιτεία.

»Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα –και είναι η τρίτη φορά που το συζητάμε- είναι η περιουσία της Εκκλησίας. Έχει συγκροτηθεί, όπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, μια επιτροπή και με τον κ. Χαρίτση. Είναι μια επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η Εκκλησία με πρώτο στόχο, εξαιρετικά σημαντικό, την καταγραφή της περιουσίας και βεβαίως με απώτερο στόχο την αξιοποίησή της προς όφελος της Εκκλησίας, της Πολιτείας και της κοινωνίας. Είναι μια επιτροπή που πάει πάρα πολύ καλά και συζητήσαμε επίσης ζητήματα που μπορεί να αποτελέσουν την ατζέντα για την σύγκληση της επιτροπής που διερευνά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και νομίζω ότι ομοφωνήσαμε σε σχεδόν όλα τα θέματα.

»Εχει πολλή μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της καταγραφής της εκκλησιαστική περιουσίας. Η καταγραφή, και μεθοδολογικά, δεν είναι κάτι απλό και γι’ αυτό είπαμε να αρχίσουμε από Μητροπόλεις που έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή, ώστε να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Γιατί υπάρχουν θέματα που είναι ξεκάθαρα αλλά υπάρχουν και ορισμένα εξαιρετικά σύνθετα θέματα. Για τα σύνθετα δεν σημαίνει ότι κάθε φορά θα αναζητούνται λύσεις στα δικαστήρια. Υπάρχουν δυνατότητες και για συνεννοήσεις.

»Οπότε με έναν εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί αυτή την καταγραφή για όσες Μητροπόλεις το θελήσουν. Προφανώς και δεν είναι υποχρεωτικό για όλες τις Μητροπόλεις».

Ερωτώμενος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Υπάρχουν κάποιες σποραδικές αντιδράσεις. Ζούμε σε μια Δημοκρατία, όπως ξέρετε, και ο καθένας μπορεί να εκφραστεί -και ευτυχώς εκφράζεται- με τον τρόπο του. Δεν μας απασχόλησε καθόλου αυτό το θέμα στη συνάντηση».