Διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ, το βράδυ της Δευτέρας | REUTERS/Eloisa Lopez
Επικαιρότητα

Ιερουσαλήμ: Μεγάλο πλήθος πολιόρκησε την Κνεσέτ ζητώντας την παραίτηση Νετανιάχου

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν τη Δευτέρα ξεκινώντας από την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού και κατέληξαν στο Κοινοβούλιο ζητώντας άμεσα εκλογές και την επιστροφή όλων των ομήρων
Protagon Team

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας πρόωρες εκλογές και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και για την αποτυχία τους να φέρουν πίσω τους δεκάδες ομήρους που παραμένουν στα χέρια των παλαιστινίων τρομοκρατών.

Παράλληλα, στον παλαιστινιακό θύλακα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο τη νύχτα για νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ωστόσο η κατάσταση παρέμεινε συγκριτικά πιο ήρεμη αφότου άρχισε η εφαρμογή ανθρωπιστικής «παύσης» των επιχειρήσεων σε νότιο τομέα του.

Η «παύση» αυτή, η αναγγελία της οποίας την Κυριακή συνέπεσε με το Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας για τους μουσουλμάνους, έχει σκοπό να διευκολύνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν απελπιστική ανάγκη οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Δευτέρας, με σπάνια μαζικότητα τους τελευταίους οκτώ και πλέον μήνες πολέμου, για να διαδηλώσουν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού και στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή.

«Είμαι ικανοποιημένος που ήρθε κόσμος. Ελπίζω πως θα συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να θέσουμε υπό πολιορκία την Ιερουσαλήμ, την Κνεσέτ. Πρέπει να παραλύσουμε τη χώρα, για να πέσει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ο Γιαακόβ Γκόντο, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στην βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε περίπου μια εβδομάδα μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση πολέμου των δυο κεντρώων Μπένι Γκαντς και Γκάντι Αϊζενκοτ, πρώην αρχηγών του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, με αποτέλεσμα ο Νετανιάχου να ανακοινώσει τη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς.

Αποψη του πλήθους που συγκεντρώνεται μπροστά στην Κνεσέτ – Reuters

Πάντως η αποχώρηση των δυο εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση σε ένδειξη εθνικής ενότητας, δεν έχει καμιά επίπτωση στην πλειοψηφία του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού και των συμμάχων του, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων παρατάξεων, στην Κνεσέτ.

«Κάθε ενέργεια» του Νετανιάχου «οδηγεί στην καταστροφή του Ισραήλ. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για ό,τι έγινε την 7η Οκτωβρίου», είπε ο Μοσέ Σαντάροβιτς, 73 χρονών, συνταξιούχος μηχανικός.

Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση εκείνης της ημέρας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο από ιδρύσεως εβραϊκού κράτους, στοίχισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Αλλοι 251 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους 116 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι, πλην όμως τουλάχιστον 41 εκτιμάται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Πολλοί όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί»

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνησή του γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι δεκάδες από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί κάτω για πολύ, θα πεθάνουν», πρόσθεσε.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας καταστροφικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 37.347 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ισραηλινοί πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ – REUTERS/Eloisa Lopez

Οι διαδηλωτές, κάποιοι με πανό και πλακάτ που απαιτούσαν νέες εκλογές, απαίτησαν για ακόμη μια φορά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Όλοι! Τώρα!», φώναζαν, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ομήρους που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετοί φόραγαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο», ή «Είμαστε όλοι ίσοι».

Ράφα: Σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν χθες πως σύντομα θα έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι της χερσαίας επιχείρησής τους στη Ράφα.

Περίπου οι μισές μάχιμες μονάδες της Χαμάς εκεί έχουν «καταστραφεί» και το 60 ως 70% της πόλης και των περιχώρων τους τελεί πλέον υπό τον «επιχειρησιακό έλεγχό» τους, κατ’ αυτές. Θα χρειαστούν «λίγες εβδομάδες» για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων.

Η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα στις 7 Μαΐου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή: στην πόλη αυτή είχαν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένοι Γαζαίοι. Οι περισσότεροι έφυγαν για να σωθούν, κυρίως προς δυσμάς, όπου αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία να εξασφαλίσουν τρόφιμα.

Μετά από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επέλεξε να προχωρήσει σε περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα.

Κατά τους αριθμούς που έδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χθες, σε 40 ημέρες εχθροπραξιών στην πόλη, σκότωσαν περίπου 550 μαχητές της Χαμάς και υπέστησαν 22 απώλειες.

Ο απολογισμός αυτός, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν εκτεταμένο σύστημα υπόγειων σηράγγων, μεγάλες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 25 σήραγγες οδηγούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Αίγυπτο. Ούτε αυτή η πληροφορία είναι δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα. Το Κάιρο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχαν ακόμη λειτουργικές σήραγγες.

Ανθρωπιστική παύση

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής πως θα προχωρούν στο εξής σε «παύση» των επιχειρήσεων καθημερινά «από τις 08:00 ως τις 19:00» (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας), μέχρι νεοτέρας, κατά μήκος τομέα μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, από το ισραηλινό συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, ως το ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη Ράφα, λίγο βορειότερα.

Το Κερέμ Σαλόμ είναι πλέον το μοναδικό σημείο διέλευσης μέσω του οποίου εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ως τότε τη βασική πύλη εισόδου των απαραίτητων προμηθειών.

Ο ΟΗΕ καλωσόρισε την ανακοίνωση, όμως ταυτόχρονα ζήτησε η παύση να συνοδευτεί κι από άλλα «μέτρα» για να διευκολυνθούν οι παραδόσεις βοήθειας, αξιώνοντας να αρθούν «όλα τα εμπόδια».

Στο βόρειο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές από τον Οκτώβριο, οι επιθέσεις του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ κλιμακώθηκαν περαιτέρω, μετά τον θάνατο σημαντικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του κόμματος, του Ταλίμπ Σάμι Αμπντάλα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό την περασμένη εβδομάδα.

«Ο κίνδυνος λάθος υπολογισμού, που θα οδηγούσε σε ξαφνική κι ευρύτερη ένοπλη σύρραξη, είναι υπαρκτός», προειδοποίησαν το Σαββατοκύριακο η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Ισραηλινοί σε σημείο όπου έπεσε ρουκέτα της Χεζμπολάχ, στο βόρειο Ισραήλ – REUTERS/Ammar Awad

Χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Μοχάμαντ Μουστάφα Αγιούμπ, επίσης ανώτερο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Η παράταξή του επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν, Αμος Χόκστιν, έφθασε στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών Ισραήλ-Χεζμπολάχ.