Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει καν σημασία ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» διότι όταν στη συζήτηση εμπλέκονται ζητήματα πίστης είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την… αδικοπραξία.
Για την ιστορία, πάντως, ο «ιερός πόλεμος» ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο και τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε όταν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, από το Μεξικό όπου βρίσκεται για περιοδεία, έβαλλε κατά της χριστιανικής υπόστασης του αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Τι το ήθελε; Ο αψίκορος Τραμπ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απάντησε με σκληρό ύφος.
Τι είπε ακριβώς ο Πάπας; «Ενας άνθρωπος που θέλει να οικοδομήσει τείχη κι όχι γέφυρες δεν είναι χριστιανός». Ηταν η απάντηση σε ερώτηση που του έθεσε δημοσιογράφος σχετικά με τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. «Δεν αναγράφεται στο Ευαγγέλιο. Ψηφίστε, μην ψηφίζετε. Δεν παρεμβαίνω. Ομως, λέω απλώς: δεν είναι χριστιανικό».
Κι επειδή ο κόσμος είναι πολύ μικρός και οι πληροφορίες ταξιδεύουν πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός, με το που έμαθε ο Ντόναλντ Τραμπ τις συγκεκριμένες δηλώσεις, όντως, λησμόνησε τα… χριστιανικά του αισθήματα. Ιδού μια σημαντική περικοπή των δηλώσεών του: «Εάν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί το απόλυτο τρόπαιό του, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο ποντίφικας απλά θα εύχεται και θα προσεύχεται ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει εκλεγεί πρόεδρος» ανέφερε σε ομιλία του στη Νότια Καρολίνα. Σε άλλο του σχόλιο, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι και το Βατικανό έχει γύρω του τείχη…
Η αρχή της αντιπαράθεσης
Ο μεγιστάνας τόνισε επιπλέον ότι οι επικριτικές δηλώσεις του Πάπας Φραγκίσκου προς το πρόσωπό του είναι «επαίσχυντες», για να συνεχίσει την πολεμική του ως εξής: «Οποιοσδήποτε θρησκευτικός ηγέτης θέτει υπό αμφισβήτηση την πίστη ενός ανθρώπου είναι επαίσχυντος. Κανείς ηγέτης, ιδίως ένας θρησκευτικός ηγέτης, δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να αμφιβάλλει για την θρησκεία ή την πίστη ενός άλλου ανθρώπου».
Η αφορμή για όλα αυτά ήταν η εκπεφρασμένη πρόθεση του Τραμπ να ορθώσει τείχος στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ (τα «κρυστάλλινα σύνορα» που έλεγε ο μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες), εκεί που τώρα βρίσκονται συρματοπλέγματα.
Η απάντηση του Βατικανού στις αρχικές επιθέσεις του Τραμπ ήταν ότι ο Πάπας δεν μιλούσε για πολιτική, αλλά έθετε ζήτημα πίστης. «Η πολιτική δεν είναι το επάγγελμα του Πάπα. Είναι ένας άνθρωπος της πίστης, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι το ποιμενικό του μήνυμα έχει πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις» είχε επισημάνει ο Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το 2013, σε ανύποπτο χρόνο, όπως θυμίζει ο αμερικανικός ιστότοπος Vox, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εκθειάσει τον Πάπα Φραγκίσκο και είχε πει ότι του αρέσει επειδή είναι ταπεινός «όπως είμαι κι εγώ».
Το ζήτημα είναι αυτή η νέα κόντρα θα προκαλέσει ζημιές στον Τραμπ και αν το αμερικανικό χριστεπώνυμο πλήθος θα γυρίσει τις πλάτες του στον αμερικανικό πολυεκατομμυριούχο προς χάριν του Πάπα. Δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα.
Ο Τραμπ εδώ και καιρό παίζει το παιχνίδι της θρησκείας. Μιλώντας στο Bloomberg προ καιρού δεν δίστασε να πει από μνήμης ένα ολόκληρο κομμάτι, το αγαπημένο του, από τη Βίβλο. Ενας από τους σημαντικούς βοηθούς του στην προεκλογική του εκστρατεία είναι ο ηγέτης της Ευαγγελικής Εκκλησίας, Τζέρι Φάλγουελ Τζούνιορ, πήρε το μέρος του στη διαμάχη με τον Τραμπ και δήλωσε στο CNN πως: «Ο Ιησούς δεν ενεπλάκη ποτέ στα πολιτικά πράγματα και δεν μας έδωσε ποτέ εντολές για το πώς θα διοικούμε τη χώρα μας και ποιον ηγέτη θα έχουμε».
Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη διαμάχη για να αναδυθεί ξανά στον αφρό της δημοσιότητας, αλλά και να πάρει ένα διήμερο… ρεπό από τη μάχη του με τον Τεντ Κρουζ.
Ως προς την επίδραση που μπορεί να έχει η αντιπαράθεση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, μάλλον, θα πρέπει να είναι κανείς μετρημένος στις κρίσεις του. Μπορεί όλοι οι πολιτικοί στις ΗΠΑ να θέτουν εν αρχή την πίστη τους στο Θεό ως προαπαιτούμενο εμπλοκής τους στα κοινά, ωστόσο για ποιο… Θεό ακριβώς μιλάμε; Με εξαίρεση τον 35ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τον σημερινό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ουδείς άλλος σημαίνων αμερικανικός πολιτικός υπήρξε ρωμαιοκαθολικός. Η πανσπερμία θρησκειών και παραθρησκευτικών οργανώσεων που δρουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ καθιστούν σχετική την όποια πολιτική επιρροή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τι θα μπορούσε, άραγε, να πει ο Πάπας στους λογής Μεθοδιστές, Κουακέρους, Μορμόνους και Προτεστάντες; Ως φαίνεται, τίποτα. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους: αυτή τη στιγμή ζουν περίπου 70 εκατομμύρια Ρωμαιοκαθολικοί στις ΗΠΑ και άλλα 250 εκατομμύρια που δεν έχουν – και μάλλον δεν θέλουν να έχουν – καμία σχέση με το Βατικανό.
Το εκλογικό σώμα όμως στις ΗΠΑ, έχει αλλάξει. Οπως κάποτε δεν νοείτο αφροαμερικανός πρόεδρος και τώρα θεωρείται ένας από τους καλύτερους μεταπολεμικά, έτσι και η δημογραφική έκρηξη των ισπανόφωνων πληθυσμών – και εξαιτίας της αθρόας μετανάστευσης μέσω της μεξικανικής μεθορίου – μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που θα αλλάξει τις ισορροπίες, τόσο ως προς τους υποψήφιους όσο και ως προς το θρησκευτικό συναίσθημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Μαρκ Ρούμπιο και ο Τεντ Κρουζ, αντίπαλοι του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έχουν κουβανικές ρίζες και ποντάρουν στην απήχησή τους στους ισπανόφωνους. Αρα και στους πιστούς του Πάπα…