Καπνός ανεβαίνει πάνω από την πόλη της Γάζας μετά τα ισραηλινά χτυπήματα | REUTERS/Mohammed Al-Masri
Επικαιρότητα

IDF: Μπήκαμε στην πόλη της Γάζας και την έχουμε περικυκλώσει

Ο πόλεμος με τη Χαμάς μπαίνει πλέον σε «νέο στάδιο», με τον ισραηλινό στρατό να επιχειρεί στη μεγαλύτερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα «από ξηράς, αέρος και θάλασσας», σύμφωνα με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι τελειώνουν οι προμήθειες καυσίμων στα νοσοκομεία της περιοχής, προσθέτοντας ότι όταν αυτό συμβεί θα μεριμνήσει η ισραηλινή πλευρά
Protagon Team

Τα ισραηλινά στρατεύματα ήδη επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας, ενώ συγχρόνως την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις, υποστήριξε την Πέμπτη, 27η ημέρα της αιματηρής ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, ο αρχηγός του Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

«Περάσαμε σε ένα επόμενο, σημαντικό στάδιο του πολέμου. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στην καρδιά του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, επιχειρώντας στην πόλη της Γάζας, και περικυκλώνοντάς την», ενημέρωσε ο Χαλεβί σε δηλώσεις του από βάση της πολεμικής αεροπορίας.

«Ο στρατός μάχεται σε μια πυκνοκατοικημένη και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματισμό και θάρρος», καθώς οι στρατιώτες πλέον εμπλέκονται σε μάχες με μικρές αποστάσεις από τον εχθρό στην πόλη, η οποία αποτελεί την πλέον πολυπληθή περιοχή στη Γάζα.

Δεν ήταν σαφές πόσοι άμαχοι εγκατέλειψαν το αστικό κέντρο, υπακούοντας στις εκκλήσεις των Ισραηλινών τις προηγούμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, «τις χερσαίες δυνάμεις συνδράμουν πυρά από αέρος και θάλασσα, καθώς και ακριβείες πληροφορίες. Αυτή η συνεργασία κάνει το έργο των στρατιωτών πολύ πιο αποτελεσματικό», συνέχισε ο Χαλεβί.

Θέλοντας να εμψυχώσει το στράτευμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι πολεμιστές μας, που πολεμούν σε κοντινή απόσταση ενάντια σε έναν σκληρό εχθρό, έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Τη συντροφικότητα και το μαχητικό πνεύμα που ρέουν στις φλέβες τους. Το πνεύμα της κοινωνίας του Ισραήλ και το δίκαιο του αγώνα μας μας συνοδεύουν ανά πάσα στιγμή».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «οδυνηρό και δύσκολο τίμημα» του πολέμου, με τουλάχιστον 18 ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα που διοικεί η Χαμάς, ενώ μίλησε και για την «υποχρέωση» του στρατεύματος να κάνει τα πάντα ώστε να επιστρέψουν στο Ισραήλ όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τους τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δραστηριοποιείται στη Γάζα «με σημαντική δύναμη» που ωστόσο αντοστεοιχεί σε «λιγότερο από το μισό» αυτής αφού τα περισσότερα μαχητικά σκάφη είναι έτοιμα, και με γεμάτα πυρομαχικά, για την «περίπτωση να παραστεί ανάγκη επίθεσης σε άλλα μέτωπα».

Η αναφορά αυτή αφορά, προφανώς, άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν ήδη βάλει κατά της ισραηλινής επικρατειας, τασσόμενες στο πλευρό της Χαμάς.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Χαλεβί οι IDF έκαναν γνωστό ότι πραγματοποίησαν πλήγματα κατά «μιας σειράς στόχων της Χεζμπολάχ» στον Λίβανο μετά την εκτόξευση αρκετών ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ το απόγευμα.

Ο ισραηλινός στρατός μάχεται «στο όνομα της ιερότητας της ζωής, ενάντια σε έναν εχθρό που έχει χαράξει τον θάνατο στη σημαία του. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ζούμε με ασφάλεια και να ευημερούμε στην πατρίδα μας», κατέληξε ο στρατηγός.

Χαλεβί: Θα διασφαλίσουμε καύσιμα για τα νοσοκομεία της Γάζας

Σε χωριστές δηλώσεις του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «το πάνω χέρι» στο πεδίο των μαχών στη Γάζα, την τελευταία εβδομάδα, παρά τις απώλειες της ισραηλινής πλευράς. «Κάθε ημέρα, πολλές δεκάδες μέλη της Χαμάς σκοτώνονται», ανέφερε.

Οι δυνάμεις του στρατεύματος δεν περιβάλλουν μόνο την πόλη της Γάζας, αλλά βρίσκονται επίσης «μέσα σε σημαντικές περιοχές εντός της πόλης της Γάζας (…), μέσα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, καταστρέφοντας στόχους υπόγειους και υπέργειους, σκοτώνοντας τρομοκράτες και μέλη της Χαμάς», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες καυσίμων στη Γάζα, ο Χαλεβί είπε ότι θα διασφαλιστεί η παροχή τους για τα νοσοκομεία του θύλακα, εάν και όταν τελειώσουν.

«Ελέγχουμε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθιημερινά. Για πάνω από μια εβδομάδα, μας λένε ότι τα καύσιμα στα νοσοκομεία θα τελειώσουν, κάτι που δεν εχει συμβεί. Θα το δούμε όταν έρθει η ημέρα (που θα τελειώσουν). Οταν έρθει αυτή η ημέρα θα μεταφέρουμε καύσιμα, υπό επίβλεψη, στα νοσοκομεία και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα φτάσουν στις υποδομές της Χαμάς και δεν θα εξυπηρετήσους τους πολεμικούς στόχους της Χαμάς».

Σε μία τελευταία δήλωσή του, ο επικεφαλής των IDF σημείωσε πως για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ, της περιφερειακής σταθερότητας και του καλού των κατοίκων της Γάζας, «δεν θα είναι καλό η Χαμάς να παραμείνει στη διακυβέρνηση της Γάζας. Ποιος θα βρεθεί στη θέση της; Θα αφήσουμε το θέμα αυτό, προς το παρόν, για άλλες συνομιλίες».

Το αμέσως προηγούμενο 24ωρο ο στρατηγός Ιτζίκ Κοέν, διοικητής της 162ης μεραρχίας τεθωρακισμένων του ισραηλινού στρατού, είχε προαναγγείλει την περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρήσεων στην «καρδιά» του παλαιστιναικού θύλακα, λέγοντας πως οι δυνάμεις των IDF βρίσκονται βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, «προ των πυλών της πόλης της Γάζας».

Με πληροφορίες από timesofisrael.com