Η μικρή Μαλένα δεν «έφυγε» από ηπατική ανεπάρκεια, επιμένει ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας |
Επικαιρότητα

Iατροδικαστής Λέων: Αν ο θάνατος ήταν από παθολογικά αίτια, θα είχε κλείσει η υπόθεση των τριών κοριτσιών

Νέα ανάρτηση από τον ιατροδικαστή για το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών από το Εργαστήριο του ΑΠΘ και εν μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών για ανίχνευση ουσίας, σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη μικρή Τζωρτζίνα
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, επιμένει για την υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα και με νέα του ανάρτηση αναφέρεται στην «άστοχη μετάφραση» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει– της αιτίας θανάτου της Μαλένας, η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, «έφυγε» από ηπατική ανεπάρκεια.

«Κανένα εύρημα δεν αξιολογείται μεμονωμένα. Στο πρώτο παιδί η κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων “μεταφράστηκε” άστοχα ως ηπατική ανεπάρκεια. Είπαμε ότι στην ελληνική βιβλιογραφία το εύρημα καταγράφεται συμβατό με ασφυξία, για να δούμε όμως και τη διεθνή βιβλιογραφία», υποστηρίζει ο κ. Λέων.

Ο ιατροδικαστής συνδυάζει και πάλι τα δεδομένα της υπόθεσης με την ιατρική βιβλιογραφία για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας που μπορεί να προήλθε από πνιγμό.

«Στα περιστατικά ασφκυκτικού θανάτου, ουσιαστικά μιλάμε για απόφραξη του στόματος και της μύτης. Στους ενήλικες είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουμε σημάδια πάλης. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο να βρούμε τραυματα, γιατί τα παιδιά είναι μικρόσωμα σε σχέση με έναν ενήλικα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε το ευτύχημα το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί, ότι έχουμε τραύματα, μικρά έστω, στη μύτη και στο στόμα. Η σημασία δεν είναι στο μέγεθος του τραύματος, σημασία έχει ότι έχουμε τραύματα στα δύο έξω στόμια των αεροφόρων οδών. Θα μπορούσε να είναι συμβατά με το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου», επέμεινε σε δηλώσεις του στο Μega.

«Στα δύο πρώτα παιδιά έχει επανελεγχθεί για να αλλάξει η αιτία θανάτου του πρώτου παιδιού, δεν μπορεί να είναι ηπατική ανεπάρκεια, είναι λανθασμένη η αιτία θανάτου. Στο δεύτερο περιστατικό, έχουμε εκκωφαντικά ευρήματα,για παράδειγμα οι αλλοιώσεις στον πνεύμονα που συνάδουν στον ασφυτκτικό θάνατο. Το ίδιο εξετάζεται και για το 3ο παιδί, εάν ο θάνατος ήταν από παθολογικά αίτια, θα είχε ήδη κλείσει η υπόθεση», συμπλήρωσε ο κ. Λέων.

«Το μείζον είναι να λυθεί η υπόθεση. Έγκλημα με αιτίες θανάτου παθολογικές δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να προηγηθεί η επανεκτίμηση των αιτιών θανάτου των δύο πρώτων εκθέσεων και έπειτα, η αστυνομία θα προχωρήσει την υπόθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη δεύτερη υπόθεση, η αιτία θανάτου είναι το πνευμονικό οίδημα», υποστήριξε.

«Είναι σημαντικό να δούμε τι λένε οι ιατροδικαστές. Οι ιατροδικαστές βγάζουν την αιτία θανάτου και εάν είναι από παθολογικά αίτια, η αστυνομία παίρνει 2-3 καταθέσεις από τους γονείς και από τους αυτόπτες μάρτυρες την ώρα του θανάτου και μετά, εάν δεν υπάρχει κάτι που να οδηγεί στο έγκλημα, κλείνει η υπόθεση. Αυτό έγινε στα δύο πρώτα περιστατικά. Η αστυνομία δεν κωλυσιεργεί, πάει βήμα βήμα», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.