Από την ανάσυρση σορών στα συντρίμμια των τρένων στα Τέμπη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Επικαιρότητα

Ιατροδικαστής Λεονταρή: Στην πλειονότητα των νεκρών θα χρειαστεί βιολογική ταυτοποίηση

Πολύωρη η διαδικασία, έχουμε απανθρακωμένες και διαμελισμένες σορούς, στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί ταυτοποίηση DNA, είπε η ιατροδικαστής. «Το τραγικό κομμάτι είναι όταν οι οικογένειες θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις σορούς». Δημοσία δαπάνη οι κηδείες. Μνήμες από το τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών με τους μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας
Protagon Team

Η πλειονότητα των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τεμπη θα χρειαστεί βιολογική ταυτοποίηση, δήλωσε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

Οπως υπογράμμισε, το έργο της αναγνώρισης είναι πολύ δύσκολο καθώς οι σοροί -ανάμεσά τους επτά απανθρακωμένες και άλλες διαμελισμένες- βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το νοσοκομείο, τον διοικητή και τον υπουργό Υγείας που βρίσκεται εδώ και με την Αστυνομία που έχει επωμιστεί μαζί με εμάς το τραγικό έργο της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης των σορών. Είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο γιατί οι σοροί βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες, ίσως και μέχρι το απόγευμα, συνεχίζουν δυστυχώς να έρχονται σοροί. Αφού τελειώσει για μας αυτό το επίπονο για μας και τις οικογένειες στάδιο, μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροτομών, νεκροψιών και την απόδοση των σορών», δήλωσε στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων η κυρία Λεονταρή, επιβεβαιώνοντας ότι τα περισσότερα θύματα είναι νέοι.

«Δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα ταυτοποιήσεις σορών. Είναι σοροί κυρίως νεαρών ατόμων. Εχουμε μέχρι στιγμής και επτά απανθρακωμένες σορούς. Εχουμε και διαμελισμένα άτομα. Δεν έχω εικόνα τραυματιών».

Στη Λάρισα μεταβαίνει  και ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης από την Αθήνα ως γενικός προϊστάμενος στην Ελλάδα. «Είμαστε όλοι εδώ για να επωμισθούμε αυτό το κομμάτι […] Οι συνθήκες θανάτου θα διαπιστωθούν κατά τις νεκροτομές, αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η ταυτοποίηση και αναγνώριση των νεκρών. Οι περισσότεροι είναι νεαροί σε ηλικία. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην γίνουν λάθη και μην αποδοθεί μία σορός λάθος σε έναν οικείο», τόνισε η κυρία Λεονταρή.

«Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέα παιδιά, είναι τραγικό πραγματικά… είναι συγκλονιστικό, είναι μία εικόνα φοβερή. Δεν απέχει πολύ από το δυστύχημα των Τεμπών που και εκεί πάλι είχαμε 21 νέα παιδιά…», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην τραγωδία της 13ης Απριλίου 2003, με το λεωφορείο των 21 μαθητών που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας.

«Εχουμε μία μαζικότητα, μία καταστροφή που δεν έχει ξαναδεί η Ελλάδα μετά τα αεροπλάνα Γιάκοβλεφ και “Ηλιος”», σημείωσε, φέρνοντας στη μνήμη  τα  αεροπορικά δυστυχήματα με τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους σα Πιέρια Ορη, σε ύψος 1.006 μέτρων, κοντά στην κορυφή «Πέντε Πύργοι»,  τον Δεκέμβριο του 1997 και του Boeing 737-31S των κυπριακών αερογραμμών Helios Airways στο Γραμματικό τις 14 Αυγούστου 2005.

Οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος θα τελεστούν δημόσια δαπάνη, έπειτα από σχετική απόφαση των υπουργών Μάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος».