| Shutterstock
Επικαιρότητα

Ιατρικοί Σύλλογοι: Αποχή από την συνταγογράφηση, για την τιμωρητική διάταξη του Γεωργιάδη

Πριν κόψει ο υπουργός την συνταγογράφηση από τους γιατρούς που αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία με άγονες θέσεις, την κόβουν (για δύο ημέρες, προς το παρόν) οι γιατροί από τους ασφαλισμένους, ως μέσο πίεσης για να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει «σύρραξη»
Protagon Team

Την Παρασκευή 26 και την Δευτέρα 29 Ιουλίου οι ιδιώτες γιατροί θα απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων και θεραπειών, εξυηρετώντας κατ’εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία. Θα δίνουν μόνον χειρόγραφες συνταγές οι οποίες όμως δεν μπορούν να εκτελεστούν και θα πρέπει οι ασθενείς είτε να τις πληρώνουν από την τσέπη τους είτε να απευθύνονται σε δημόσια δομή υγείας για να τις μετατρέψουν σε ηλεκτρονικές.

Με αυτόν τρόπο, οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας εκφράζουν την αντίθεσή τους για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που προβλέπουν διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν (με εφημερίες) στην λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σε περιοχές όπου υπάρχουν άγονες ιατρικές θέσεις (θέσεις δηλαδή για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κανέναν γιατρό).

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει βρεθεί λύση σε αρκετές από τις προβληματικές περιοχές (αρχικά ήταν 14, μετά έγιναν οκτώ), ενώ το πρόβλημα παραμένει στην Κω, όπου χρειάζεται ένας παθολόγος προκειμένου να κάνει μία εφημερία το μήνα στο νοσοκομείο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί αλλά θα παραμείνει ανενεργή και δεν θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση…

⇒ Διαβάστε: Το αδιέξοδο του Αδωνι

Στην Αθήνα θα βρίσκονται τη Δευτέρα τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά την κατανόηση των πολιτών και απαιτεί «μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό σύστημα υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου ότι η προς ψήφιση ρύθμιση θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο ακόμη και την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στις προβληματικές περιοχές. «Ενδεχομένως, στο μέλλον δεν θα υπάρχουν καθόλου γιατροί, ενώ νέοι γιατροί δεν θα επιλέγουν ειδικότητες που βρίσκονται στη δαμόκλειο σπάθη του νομοσχεδίου».