Παλιά, ξεχασμένα λόγια: «Ποτέ δε θα πειράξω / τα ζώα τα καημένα· / μην τάχα σαν εμένα, / κι εκείνα δεν πονούν; / Θα τα χαϊδεύω πάντα, / προστάτης τους θα γίνω. / Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω / στους δρόμους να πεινούν» (Ιωάννης Πολέμης) | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: το μυστήριο της εξαφάνισης των γατιών λύθηκε!

Στις 8 Αυγούστου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γάτας, αποκαλύφθηκε ότι η εγκληματική φόλα «δουλεύει» ακόμη και στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό όπου ζουν μια χούφτα άνθρωποι
Protagon Team

Η γάτα είναι αινιγματική και αυτάρκης. Διέτρεξε τους αιώνες πότε σαν βασίλισσα και πότε σαν ζητιάνα, και επιβίωσε. Πότε απολαμβάνοντας τον καναπέ της Πατρίτσια Χάισμιθ, πότε κουρνιάζοντας πίσω από τη ρόδα της νταλίκας. Στο σινεμά συντρόφευσε τους «κακούς» και στη ζωή τους καλύτερους. Εχει φάει πατέ, έχει φάει και κοπανιστό αέρα. Τα έχει δει όλα. Το 2002 απέκτησε και την Παγκόσμια Ημέρα της, να γιορτάζει ο κόσμος όλος για πάρτη της το ξακουστό όνομά της: αυτή η ημέρα είναι η 8η του Αυγούστου.

Ωστόσο, ακόμη κάποιοι προσπαθούν να «φάνε» τη γάτα (όχι οι σκύλοι).

Ανήμερα της γιορτής της έγινε γνωστό ότι στη μακρινή Ουμασίμα, στο γιαπωνέζικο μικρό νησί, λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης των γατιών. Καμία έκπληξη: ένοχος ήταν ο άνθρωπος, που πάλι δούλεψε τη φόλα.

Το νησί των μόλις 30 μονίμων κατοίκων τράβηξε την προσοχή ομάδων προστασίας των ζώων όταν ο αριθμός των γατιών μειώθηκε δραματικά, από 90 άτομα το 2014 σε μόλις 30 φέτος. Οι φόβοι των κατοίκων για εσκεμμένη δηλητηρίαση των ζώων επιβεβαιώθηκαν όταν βρέθηκαν, διάσπαρτα σε διάφορες τοποθεσίες, κομμάτια από ψάρια εμποτισμένα με μία μπλε ουσία, ενώ την ίδια ώρα πολλές αδέσποτες γάτες έδειχναν άρρωστες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά με υγιείς γάτες που ξαφνικά άφρισε το στόμα τους και κατέρρευσαν, ενώ το 2017 πέντε ζώα βρέθηκαν νεκρά ή σε κρίσιμη κατάσταση κοντά στο λιμάνι του νησιού, σύμφωνα με μια τοπική εφημερίδα.

Το 2014, έπειτα από παράπονα για την οσμή και τις «αταξίες» του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού των γατιών, ένας τοπικός οργανισμός προστασίας των ζώων στείρωσε τις περισσότερες γάτες.

Ομως, σύμφωνα με τον διευθυντή του φιλοζωϊκού οργανισμού, η μείωση στον αριθμό των ζώων δεν είναι φυσική. «Δεν είναι μια κανονική μείωση και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως έχει αναμειχθεί το ανθρώπινο στοιχείο» δήλωσε ο Κουνιχίσα Σαγκάμι.

Μέρες αφότου τα γεγονότα στην Ουμασίμα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, ένα τηλεοπτικό δίκτυο έλυσε το μυστήριο. Μιλώντας στο τοπικό κανάλι RKB ένας άνδρας ομολόγησε πως είχε αφήσει στα χωράφια του ψάρια «εμποτισμένα» με μια χημική ουσία, ώστε να σταματήσει τα γεράκια που έτρωγαν τη σοδειά του. (Στόχευε αλλού ο άνθρωπος…)

Ενα μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Scat δήλωσε ότι η αστυνομία εξετάζει τα δείγματα των ψαριών, ψάχνοντας για δείγματα δηλητηρίου στο εσωτερικό τους. «Δεν υπάρχουν πολλά γεράκια στην Ουμασίμα και το φαγητό που βρέθηκε στα χωράφια ξεκάθαρα προοριζόταν για τις γάτες» είπε στον Guardian η Σάτσι Γιαμαζάκι, που βρέθηκε στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακτιβιστές έχουν προτείνει τη μετακίνηση των ζώων, έως ότου η ασφάλειά τους αποκατασταθεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Ουμοσίμα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τετράποδοι κάτοικοι του νησιού.

«Νιώθω θυμό και λύπη. Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν την κτηνωδία τότε, πραγματικά, θέλω πολύ να σταματήσει» δήλωσε ένας από αυτούς.