Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα μάχεται να περιορίσει τις επιπτώσεις πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου συγκέντρωσης κεφαλαίων που αποδεκάτισε την κυβέρνησή του, αφού τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν. Στο Τόκιο φημολογείται ότι οι εισαγγελείς είναι έτοιμοι να κάνουν έφοδο και σε γραφεία δεκάδων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Οι παραιτηθέντες είναι οι Χιροκάζου Ματσούνο, γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Γιασουτόσι Νισιμούρα, υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Τζουντζί Σουζούκι, υπουργός Εσωτερικών, και Ιτσίρο Μιγιασίτα, υπουργός Γεωργίας. Αυτοί είναι μέλη της εκατονταμελούς «τάσης Αμπε», της μεγαλύτερης ομάδας βουλευτών στο φιλελεύθερο κυβερνών κόμμα (LDP).
Οι εν λόγω κύριοι της «τάσης» κατηγορούνται ότι κάνοντας παράνομη χρήση του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων συγκέντρωσαν μέχρι και 32 εκατ. ευρώ, τα οποία και «εξαφάνισαν». Πρόκειται για το σοβαρότερο σκάνδαλο στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας εδώ και 30 χρόνια. Ο αριθμός των εμπλεκομένων πολιτικών δεν περιορίζεται, φυσικά, στους παραιτηθέντες.
Στην Ιαπωνία οι πολιτικές εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι νόμιμη, αλλά εδώ διαφαίνεται ότι οι τύποι της «τάσης» τσέπωσαν τα λεφτά, καθώς δεν τα δήλωσαν εκεί όπου έπρεπε να τα δηλώσουν. Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Τόκιο, έγραψε η Corriere della Sera, δεν δηλώθηκε ποτέ ο πραγματικός αριθμός των κουπονιών που πωλήθηκαν σε δείπνα χρηματοδότησης κατά την πενταετία 2018-22. Αν και το σκάνδαλο ψιθυριζόταν από τον περασμένο Αύγουστο, τα τοπικά media ήταν συγκρατημένα.
Η κυβέρνηση, βέβαια, καταβαραθρώνεται στα γκάλοπ, πέφτοντας σε ποσοστό που καταγράφεται ως το χειρότερο από το 2009. Ετσι, ο Κισίντα παίζει το χαρτί του ανασχηματισμού, ο οποίος είναι ο τρίτος κατά σειράν αφότου ανέλαβε καθήκοντα, προ διετίας. Καθώς η Εισαγγελία υπόσχεται στον ιαπωνικό λαό συλλήψεις, ο Κισίντα σκέφτεται να αναβάλει το επίσημο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική (στη Βραζιλία και στη Χιλή), το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει τον προσεχή Ιανουάριο.
Καθώς η υπόθεση έχει βάθος, αφού το σκάνδαλο σχετίζεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, το ζήτημα είναι αν ο ίδιος ο Κισίντα εμπλέκεται και σε ποιον βαθμό. Προς το παρόν έχουν αρχίσει να λύνονται οι γλώσσες ορισμένων στελεχών του κόμματός του, όπως του υφυπουργού Αμυνας, Χιρογιούκι Μιγιαζάουα, κ.ά. Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπολίτευση έχει ήδη υποβάλει πρόταση μομφής.