Ο σεισμός αποτελεί ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο για τα εκατοντάδες νησιά της Ιαπωνίας | Shutterstock/CHONRI510
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Ποια είναι η μικρή εταιρεία που προειδοποιεί για σεισμούς

Η NERV, που έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά των Ιαπώνων λίγο πριν από τον καταστροφικό σεισμό της Πρωτοχρονιάς, ενημερώνει για τις φυσικές καταστροφές εδώ και χρόνια, ταχύτερα και από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας
Protagon Team

Η NERV είναι μια μικρή εταιρεία που διοικείται από μια ιδιωτική επιχείρηση με την ονομασία Gehirn –η λέξη σημαίνει «εγκέφαλος» στα γερμανικά– και με μόλις 13 άτομα ως προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις της για τους συχνούς σεισμούς στην Ιαπωνία είναι ταχύτεροι και από αυτούς που εκδίδονται από τους επίσημους φορείς και τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, NHK.

Ο λογαριασμός στην ιαπωνική γλώσσα της NERV στο X (πρώην Twitter) έχει 2,2 εκατ. ακολούθους, ενώ άλλα 35.000 άτομα τη χρησιμοποιούν στα αγγλικά. Η εφαρμογή της, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει μεταφορτωθεί σε περισσότερες από 4 εκατ. συσκευές, τόσο από το Apple Store όσο και από το Google Play.

Δημιουργήθηκε ως λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2010 από τον 19χρονο τότε Ντάικι Ισιμόρι. Το X έχει τεράστια απήχηση στην Ιαπωνία και είναι η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για πληροφορίες σχετικά με καταστροφές στη χώρα – ειδικά μετά τον σεισμό του 2011 και το επακόλουθο τσουνάμι.

Εκτός από την προσφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με σεισμούς, τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις, η NERV παρέχει επίσης ενημερώσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες στη χώρα, όπως τυφώνες, πλημμύρες και βαριές χιονοπτώσεις. Ο λογαριασμός συγκεντρώνει και τουιτάρει δεδομένα από έναν αριθμό οργανισμών που παρακολουθούν τις φυσικές καταστροφές – συχνά δημοσιεύοντάς τες πριν από τους ίδιους τους επίσημους φορείς τους.

Ο Ισιμόρι αποκαλύπτει στο BBC ότι η NERV έχει επηρεαστεί καταλυτικά από την επιτυχημένη εκπομπή anime (ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων) «Neon Genesis Evagelion», η οποία διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου το ήμισυ της ανθρωπότητας έχει αφανιστεί. Ακόμα και το όνομα του λογαριασμού («Ειδικός Οργανισμός NERV») αποτελεί αναφορά σε έναν οργανισμό της σειράς που εκδίδει προειδοποιήσεις σχετικά με απειλές για την ανθρωπότητα.

Η εφαρμογή της NERV ειδοποίησε τους άνω των δύο εκατομμυρίων ακολούθους της για τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς (NERV)

«Δημιούργησα τη NERV ως λογαριασμό παρωδίας, επειδή το Twitter γινόταν δημοφιλές εκείνη την εποχή» λέει ο Ισιμόρι στο BBC. «Ξεκίνησε σαν προσωπικό χόμπι προγραμματισμού για να δημοσιεύει αυτοματοποιημένα tweets σχετικά με τις ειδοποιήσεις καιρού, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Ιαπωνίας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

Εκείνη την εποχή ο λογαριασμός είχε περίπου 300 ακολούθους. Αλλά το 2011 η χώρα χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό της ιστορίας της. Ευρύτερα γνωστός για την ενεργοποίηση του τσουνάμι που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες στο χωριό Ισινομάκι της επαρχίας Μιγιάγκι στη νήσο Χόνσου, στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας, που είναι η πατρίδα του Ισιμόρι.

Για τέσσερις ημέρες ο νεαρός δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. «Για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι νεκροί» θυμάται. Ανακάλυψε αργότερα ότι, ενώ ο σκληρός πυρήνας της οικογένειάς του ήταν ασφαλής, μία από τις θείες του είχε χάσει τη ζωή της στον σεισμό.

«Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να έχουμε άλλους τρόπους –όχι μόνο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο– για να μεταφέρουμε πληροφορίες για τις φυσικές καταστροφές» λέει, καθώς η τηλεόραση έγινε άχρηστη κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος το 2011. Αρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες για σεισμούς και, καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπιζε περισσότερες φυσικές καταστροφές, ο λογαριασμός του προσέθετε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ακολούθους.

Ο Ντάικι Ισιμόρι ξεκίνησε την πρώτη εκδοχή της υπηρεσίας NERV όταν ήταν μόλις 19 ετών (Gehirn)

Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική του Χ είχαν αντίκτυπο στο NERV κατά τη διάρκεια του σεισμού της Πρωτοχρονιάς. Πέρυσι, το X άρχισε να χρεώνει τους χρήστες για να έχουν πρόσβαση στη Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών (API), η οποία συνδέει την πλατφόρμα με εξωτερικά συστήματα και επιτρέπει αυτοματοποιημένες αναρτήσεις.

Το API της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ήταν μέχρι τότε ελεύθερο για χρήση, αλλά πλέον επιτρέπει μόνο μέχρι 1.500 δωρεάν αυτοματοποιημένες θεάσεις τον μήνα. Η Gehirn έχει αγοράσει τη βασική συνδρομή του X, που επιτρέπει μέχρι 100 θεάσεις την ημέρα, με μηνιαίο κόστος 100 δολαρίων (91,3 ευρώ).

Οταν έστειλε τις προειδοποιήσεις για τον σεισμό και το τσουνάμι της Πρωτοχρονιάς, η NERV ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το όριο των 100 θεάσεων και ενθάρρυνε τους ακολούθους της να κατεβάσουν την εφαρμογή της. Λίγες ώρες αργότερα, το X είχε καταγράψει τους λογαριασμούς της NERV, τόσο στα ιαπωνικά όσο και στα αγγλικά, ως «κοινής ωφέλειας», γεγονός που επίλυσε το ζήτημα του περιορισμού των θεάσεων.

Ο Ισιμόρι εξηγεί ότι στόχος του ήταν πάντα «να κάνει την Ιαπωνία ασφαλέστερη», όχι να κερδίσει χρήματα, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να κάνει την εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο προσιτή, ειδικά για ανθρώπους με αναπηρίες. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι καθώς η εφαρμογή του αναπτύσσεται, η εταιρεία του πρέπει να αντλήσει κεφάλαια.

Το 2020 η εταιρεία ξεκίνησε τη διάθεση ενός προγράμματος επί πληρωμή, που αποκαλείται «Κλαμπ Υποστηρικτών», για να καλύψει το κόστος της εφαρμογής, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. γεν (756.800 ευρώ). Η εταιρεία δεν έχει ακόμα κέρδη, καθώς το ένα τρίτο του λειτουργικού κόστους της εφαρμογής καλύπτεται από τους υποστηρικτές της, ενώ τα έσοδα από το «Κλαμπ» χρησιμοποιούνται για την εξαγορά πιο σύγχρονων πληροφοριών για φυσικές καταστροφές.