Ανδρας επί τω έργω. Τα έξυπνα τηλέφωνα, "σύμμαχοι" των ηδονοβλεψιών στην Ιαπωνία | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Πάνω από 5.000 συλλήψεις για ηδονοβλεψία σε ένα χρόνο!

Ρεκόρ συλλήψεων σημειώθηκε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την περασμένη χρονιά, για παράνομη βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση. Δράστες, κυρίως άνδρες, που χρησιμοποίησαν smartphones για να κάνουν την «δουλειά» τους
Protagon Team

Στην Ιαπωνία το έγκλημα της παράνομης φωτογράφισης δεν είναι νέα υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι «πιάνονται» να απαθανατίζουν γυναίκες ή άνδρες, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά ακόμη και σε σπίτια που κατάφεραν να μπουν κρυφά. Την τελευταία δεκαετία τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί, αφού τα έξυπνα τηλέφωνα βρίσκονται παντού και κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Πέρυσι όμως, το φαινόμενο «χτύπησε κόκκινο», με την αύξηση των περιστατικών να φτάνει στο 20%. Συνολικά 5.019 υποθέσεις απασχόλησαν την Αστυνομία.

Αλλωστε η Ιαπωνία είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία και ειδικά στα τηλέφωνα με κάμερα. Η εταιρεία που κατασκεύασε πρώτη στον κόσμο τηλέφωνο με καταγραφικό φακό, η Kyocera, κυκλοφόρησε το καινοτόμο προϊόν της το 1999, πολύ πριν επικρατήσουν τα έξυπνα τηλέφωνα ανά τον κόσμο. Μια χρονιά αργότερα, το 2000, οι Ιάπωνες υποψιάστηκαν τα… «παράξενα» που θα μπορούσαν να συμβούν και σε μία προσπάθεια να τα αποτρέψουν, οι κατασκευαστές συμφώνησαν ότι όλα αυτά τα προϊόντα θα κάνουν, κατά τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, ένα θόρυβο –ένα μπιπ ή ένα κλικ- που ο χειριστής της συσκευής δε θα μπορούσε να σιγήσει.

Ωστόσο, ελάχιστα έγιναν για να αποτραπεί το φαινόμενο της ηδονοβλεψίας στα χρόνια που ακολούθησαν. Την Τρίτη, μια 22χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κιότο συνελήφθη ως ύποπτη για παράνομη μαγνητοσκόπηση περισσότερων από 20 φίλων της και άλλων γυναικών. Μερικά από τα βίντεο καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας μια κάμερα που είχε στήσει στην τουαλέτα του σπιτιού της. Κατά τη διάρκεια έρευνας, η αστυνομία βρήκε περίπου 400 κλιπ που ανήκουν στην κοπέλα.

Τα έξυπνα κινητά χρησιμοποιούν και οι γυναίκες για να φωτογραφίσουν παράνομα

Ενας αξιωματικός της τροχαίας στη Σαϊτάμα, βόρεια του Τόκιο, απολύθηκε στις 31 Μαρτίου και παραπέμφθηκε στις δικαστικές Αρχές για εισβολή στα σπίτια δύο γυναικών συναδέλφων του και τοποθέτηση κρυφών καμερών. Στο στόχαστρο είχε βάλει δύο αστυνομικίνες, ηλικίας, περίπου, 26 ετών. Μία από αυτές βρήκε τις κάμερες, το κατήγγειλε και ο συνάδελφός της φέρεται να ομολόγησε και συνελήφθη. «Με ενδιέφεραν τα γυναικεία εσώρουχα και ήθελα να τις δω γυμνές», είπε στους αξιωματικούς, όταν τον έπιασαν, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο.

Η Βρετανία ψήφισε έναν νόμο περί ηδονοβλεψίας το 2019 για να αποτρέψει τέτοια γεγονότα. Το 2020, πάντως, βάσει του νέου νόμου, καταδικάστηκαν 16 άνδρες για 48 αδικήματα.