Οι καφέ αρκούδες υπερτερούν αριθμητικά των λιγότερο επιθετικών μαύρων αρκούδων στην Ιαπωνία | Shutterstock/Frank Fichtmueller
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Λύκοι-ρομπότ, Τεχνητή Νοημοσύνη και όπλα στον πόλεμο της… αρκούδας

Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αντιμετωπίζει ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις αρκούδων, και σκοπεύει να διευκολύνει την εξουδετέρωση των ζώων που πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές. Οι κυνηγοί, όμως, φοβούνται γι' αυτό επιστρατεύεται και η τεχνολογία
Protagon Team

Τον τελευταίο χρόνο στην Ιαπωνία έχουν αναφερθεί 219 επιθέσεις από αρκούδες, έξι από αυτές θανατηφόρες. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, που οδήγησε τις αρμόδιες Αρχές στο να σκεφτούν να αλλάξουν την σχετική νομοθεσία, επιτρέποντας την θανάτωση ζώων από κυνηγούς.

Οπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC, οι αρκούδες επισκέπτονται όλο και συχνότερα κατοικημένες περιοχές ενώ ο πληθυσμός τους φαίνεται να έχει αυξηθεί ανησυχητικά.

Τον περασμένο Μάιο δυο αστυνομικοί στη βόρεια επαρχία Ακίτα τραυματίστηκαν σοβαρά από αρκούδα την ώρα που προσπαθούσαν να ανασύρουν ένα πτώμα από το δάσος – το πτώμα προέκυψε επίσης από επίθεση αρκούδας. Αξιωματούχος της τοπικής Αρχής είπε στο BBC ότι οι αρκούδες αδιαφορούν για την παρουσία ανθρώπων όταν ψάχνουν για φαγητό, ενώ συχνά βλέπουν τους ανθρώπους ως φαγητό.

Καθώς ο αριθμός των αρκούδων έχει αυξηθεί, περισσότερες από αυτές μετακινούνται από τα βουνά σε πεδινές περιοχές, πιο κοντά σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Με τον καιρό συνηθίζουν τις εικόνες και τους ήχους των κατοίκων και τους φοβούνται λιγότερο.

Τα περιστατικά με αρκούδες συμβαίνουν συνήθως γύρω στον Απρίλιο, όταν εκείνες ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη αναζητώντας τροφή, και ξανά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν τρώνε για να αποθηκεύσουν λίπος για τους χειμερινούς μήνες. Αλλά οι κινήσεις τους έχουν γίνει πιο απρόβλεπτες, καθώς οι ποσότητες βελανιδιών –βασική τροφή για τις αρκούδες– μειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, κυνηγοί με νόμιμη άδεια μπορούν να πυροβολούν τα ζώα μόνο μετά από έγκριση της αστυνομίας. Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία στην επόμενη κοινοβουλευτική της συνεδρίαση, ώστε τα όπλα να μπορούν να χρησιμοποιούνται πιο ελεύθερα. Για παράδειγμα, οι κυνηγοί θα επιτρέπεται να πυροβολούν τις αρκούδες εάν κρίνουν ότι κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος.

Αλλά οι κυνηγοί παραμένουν επιφυλακτικοί. «Είναι τρομακτικό και αρκετά επικίνδυνο να συναντάς μια αρκούδα και δεν είναι ποτέ εγγυημένο ότι μπορείς να τη σκοτώσεις πυροβολώντας την» λέει ο Σατόσι Σάιτο, εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Κυνηγών του νησιού Χοκάιντο.

Ο Σάιτο αναρωτιέται ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος αν το ζώο δεν πέσει κάτω και στη συνέχεια τραυματίσει έναν άλλον. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που επικρατεί στο Χοκάιντο είναι ένδειξη του αυξανόμενου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία με τις αρκούδες, όπως σημειώνει το BBC.

Το βορειότερο μεγάλο νησί της χώρας είναι αραιοκατοικημένο, αλλά ο πληθυσμός των αρκούδων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Στην Ιαπωνία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τις 12.000 καφέ αρκούδες (οι οποίες θεωρούνται πιο επιθετικές από τις μαύρες).

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν δοκιμάσει και άλλες στρατηγικές για να κρατήσουν τις αρκούδες μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Κάποιοι Ιάπωνες έχουν στραφεί σε περίεργους φύλακες –λύκους ρομπότ με κόκκινα μάτια και τρομακτικά ουρλιαχτά (!)–, ενώ σε άλλες περιοχές δοκιμάζουν ένα σύστημα προειδοποίησης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η πόλη Νάιε στο Χοκάιντο επιχειρεί να προσλάβει κυνηγούς με ημερομίσθιο 10.300 γιεν (60 ευρώ) για να περιπολούν στους δρόμους, να στήνουν παγίδες και να σκοτώνουν τα ζώα, εφόσον χρειαστεί. Αλλά οι ενδιαφερόμενοι είναι ελάχιστοι – πρόκειται για δουλειά υψηλού κινδύνου, η αμοιβή δεν είναι αρκετά ελκυστική και πολλοί από τους κυνηγούς είναι ηλικιωμένοι.