Το μοναχικό δελφίνι παρενοχλεί με σεξουαλική διάθεση και τους δύτες | YouTube/capture/Small Screen Scoops
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Ερωτομανές δελφίνι παρενοχλεί και τρομοκρατεί λουόμενους

Ο Σούζου είναι ένα θηλαστικό που, πιθανώς λόγω μοναξιάς και εξοικείωσης με την ανθρώπινη παρουσία, έχει τραυματίσει παραθεριστές που απολαμβάνουν το μπάνιο τους, επιχειρώντας... στενότερες επαφές μαζί τους
Protagon Team

Βγαίνει από τα νερά της θάλασσας χωρίς προειδοποίηση, προκαλεί κύμα ενθουσιασμού στους λουόμενους, αλλά όταν φεύγει αφήνει πίσω του λυγμούς και κραυγές αγωνίας. Παρότι πρόθεσή του είναι να κάνει φίλους, το πέρασμά του προκαλεί αίμα, μώλωπες και δάκρυα. Ονομάζεται Σούζου, είναι ένα ερωτομανές δελφίνι και σκορπά πανικό στις παραλίες της κεντρικής Ιαπωνίας.

Την τελευταία διετία δεκάδες λουόμενοι και δύτες από τις παραλίες της επαρχίας Φουκούι έχουν χτυπηθεί, δαγκωθεί και παρενοχληθεί σεξουαλικά από το ρινοδέλφινο με τον χαρακτηριστικό τραυματισμό στην ουρά. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, μόνο την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις στα ανοιχτά του μικρού νησιού Μιζουσίμα – στη μία εκ των οποίων το δελφίνι δάγκωσε το δάχτυλο ενός άνδρα που προσπαθούσε να υπερασπισθεί τα εγγόνια του.

Σε όλη την επαρχία έχουν αναρτηθεί πινακίδες που προειδοποιούν τους παραθεριστές να βγαίνουν από το νερό μόλις δουν δελφίνι. Τζετ σκι σε επιφυλακή περιπολούν πολυσύχναστες παραλίες. Ηχητικές συσκευές που εκπέμπουν έναν αποτρεπτικό και επαναλαμβανόμενο υποβρύχιο βόμβο είναι έτοιμες να πέσουν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της προσέγγισής του.

Μετά από μια σειρά επιθέσεων από αρκούδες σε πόλεις και χωριά, οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν τώρα μια απροσδόκητη απειλή από ένα πλάσμα που παραδοσιακά θεωρείται πρότυπο χάρης και φιλικότητας. Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτο καθώς για τις επιθέσεις –τουλάχιστον 21 το 2022, εννέα πέρυσι και 18 το φετινό καλοκαίρι– φαίνεται να ευθύνεται ένα και μόνο θαλάσσιο θηλαστικό.

Γνωστό ως Σούζου, από την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, το δελφίνι άρχισε να γίνεται ενοχλητικό πριν από δύο χρόνια. Από τότε έχει εντοπιστεί κατά μήκος των παραλιών γύρω από τη χερσόνησο Τσουρούγκα, η οποία εκτείνεται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, προκαλώντας συζητήσεις μεταξύ των ειδικών σχετικά με το τι οδηγεί τη συμπεριφορά του – και πώς να την αντιμετωπίσουν.

Λίγοι γνωρίζουν τον Σούζου καλύτερα από τον 62χρονο Γιασουιούκι Νακάσε, έναν εκπαιδευτή καταδύσεων που είχε τρεις συναντήσεις μαζί του. Μια ταινία που γυρίστηκε από δύτη συνάδελφό του δείχνει την πρώτη από αυτές: το δελφίνι, πριν τραυματίσει την ουρά του, ακολουθεί τον δύτη σπρώχνοντάς τον με τη μύτη του και επιχειρώντας να δαγκώσει το χέρι του.

Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα το άλλο κοινώς αναφερόμενο χαρακτηριστικό περιστατικών που αφορούν το συγκεκριμένο αρσενικό δελφίνι: τη φυσική κατάσταση διέγερσής του, που υποδηλώνει συμπεριφορά ζευγαρώματος. «Συνέχισε να μου σπρώχνει τον πισινό – ήταν πολύ άβολο» θυμάται ο Νακάσε.

Τα δελφίνια συνήθως κολυμπούν σε ομάδες και μια εξήγηση είναι ότι ο Σούζου απλώς αισθάνεται μοναξιά. Οι επιθέσεις του είναι αντίστοιχες με εκείνες ενός σκύλου που τρίβεται στο πόδι ανθρώπου. Η διαφορά είναι ότι τα ώριμα δελφίνια συνήθως ζυγίζουν 300 κιλά, κολυμπούν με ταχύτητα έως και 32 χιλιόμετρα την ώρα και έχουν ένα στόμα γεμάτο αιχμηρά δόντια.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί μικρούς μώλωπες και κοψίματα, αλλά ένα αγόρι ηλικίας δέκα ετών που δαγκώθηκε στο χέρι πριν από τρεις εβδομάδες χρειάστηκε περισσότερα από 20 ράμματα. «Αν σου επιτεθεί με δύναμη, είναι ικανό να σου σπάσει το χέρι» εξηγεί στους Times ο Νακάσε. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς απέκτησε ο Σούζου αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με ειδικούς της θαλάσσιας βιολογίας, το δελφίνι έχει μάλλον υπερεκτεθεί στους ανθρώπους –πιθανώς καλοπροαίρετους δύτες που κολυμπούσαν μαζί του– και τώρα τους αναζητά για να παίξει με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει. Η προεξέχουσα στύση του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προσπαθεί να ζευγαρώσει με ανθρώπους, καθώς το ίδιο συμβαίνει όταν τα δελφίνια παίζουν μεταξύ τους στη φύση, με παιχνιδιάρικα τσιμπήματα και δαγκώματα.

Οι άνθρωποι τον άγγιζαν και τον αγκάλιαζαν, οπότε ο Σούζου τους συνήθισε και τώρα τους πλησιάζει μόλις τους δει. Τα δελφίνια συχνά τσιμπάνε το ένα το άλλο στη διάρκεια των παιχνιδιών τους, αλλά όταν το κάνουν στους ανθρώπους, τους τραυματίζουν. Στην περιοχή όπου συχνάζει, οι προειδοποιητικές πινακίδες και οι ειδήσεις για τις επιθέσεις του αναμφίβολα αποθαρρύνουν αρκετούς επισκέπτες, πλήττοντας τον τοπικό τουρισμό.

Η ιαπωνική πόλη Ταϊτζι, στην απέναντι ακτή του Ειρηνικού, διεξάγει ένα περιβόητο κυνήγι δελφινιών, όπου τα ζώα μαζεύονται και σφάζονται για φαγητό, αλλά στη επαρχία Φουκούι η θανάτωση δελφινιών απαγορεύεται με δημοτική διάταξη. Οι τουρίστες ζητούν τη θανάτωσή του, αλλά οι Αρχές επιμένουν στις προειδοποιήσεις για αποφυγή του.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά του Σούζου δεν αποτελεί δική του ευθύνη, αλλά των ανθρώπων που έδειξαν υπερβολική τρυφερότητα στο παρελθόν. Εικάζουν ότι το δελφίνι ίσως εξοστρακίστηκε από το κοπάδι του και αναγκάστηκε να εξοικειωθεί με τους ανθρώπους που εισέβαλαν στο φυσικό περιβάλλον του. Συστήνουν, δε, τη γενικότερη αποφυγή στενών αλληλεπιδράσεων με τα δελφίνια, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων… Σούζου.