Μόλις ένα στα πέντε αγόρια γυμνασίου ή λυκείου απολαμβάνουν το πρώτο τους φιλί στο σχολείο, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ενωση για τη Σεξουαλική Αγωγή – το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που η οργάνωση διεξήγαγε την πρώτη μελέτη της για τη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ των νέων το 1974.
Στην τελευταία της έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η οποία καλύπτει το ακαδημαϊκό έτος 2023, η ένωση διαπίστωσε ότι τα κορίτσια της ίδιας ηλικιακής ομάδας ήταν εξίσου αρνητικά, με το 27,5% να απαντά ότι είχε την εμπειρία ενός πρώτου φιλιού, σε σύγκριση με το 22,8% των αγοριών – μια μείωση 13,6 και 11,1 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα σε σχέση με το 2017.
Το ποσοστό των μαθητών λυκείου, ηλικίας 15-18 ετών, που φιλήθηκαν για πρώτη φορά στο σχολείο μειώνεται διαρκώς από το 2005, όταν γνώρισε την κορύφωσή του, με το 50% να αποκαλύπτει ότι είχε γνωρίσει την εμπειρία. Η τελευταία έρευνα, η ένατη της οργάνωσης εδώ και μισό αιώνα, έδειξε χαμηλότερα ποσοστά καταφατικών απαντήσεων στην ερώτηση για το πρώτο φιλί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν, από ότι η δημοσκόπηση του 2017.
Η οργάνωση, που ρώτησε περισσότερους από 12.500 μαθητές και φοιτητές πανεπιστημίου, ανέφερε ότι μόλις το 12% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική επαφή, όπως και το 14,8% των μαθητριών – μια μείωση 3,5 και 5,3 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Αλλά μια διαφορετική τάση εμφανίστηκε όταν το θέμα στράφηκε στις μοναχικές σεξουαλικές συνήθειες, με αυξανόμενα ποσοστά μαθητών και των τριών ηλικιακών ομάδων να λένε ότι αυνανίζονται.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η πτωτική τάση στα φιλιά και στις συνουσίες μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην πανδημία, η οποία προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων, αλλά και στις επίσημες συμβουλές για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε πολυσύχναστους χώρους, που… γεννούν στενές επαφές μεταξύ των νέων. «Οι περιορισμένες επαφές στη διάρκεια της πανδημίας ίσως ευθύνονται για τη μείωση των ποσοστών της σεξουαλικής δραστηριότητας των μαθητών», αναφέρει.
Ο Γιουσούκε Χαγιάσι, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μουσάσι του Τόκιο, ανέλυσε τα αποτελέσματα και πιστεύει ότι ο συνδυασμός των λουκέτων στα σχολεία και των περιορισμών των επαφών στη διάρκεια της πανδημίας ήρθε «σε μια ευαίσθητη στιγμή, όταν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τη σεξουαλικότητά τους».
Ο Χαγιάσι ανέφερε στην ιαπωνική καθημερινή εφημερίδα Mainichi ότι η μεγαλύτερη επικράτηση του αυνανισμού «ενδεχομένως οφείλεται περισσότερο στην αυξημένη έκθεση σε σεξουαλικές εικόνες, στα ιαπωνικά κόμικ μάνγκα και σε άλλα μέσα, παρά συνιστά υποκατάστατο της διαπροσωπικής σεξουαλικής συμπεριφοράς».
Ο Ταμάκι Καβασάκι, αρθρογράφος και λέκτορας Κοινωνιολογίας, ισχυρίζεται ότι τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν πως οι νεαροί Ιάπωνες «απεμπλάκησαν ομοιόμορφα» από το σεξ και μετά την πανδημία. «Αυτό δείχνει την τάση των εφήβων να απομακρύνονται από την πραγματική, σωματική σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμη και σε μια εποχή που είναι φυσικό να είναι σεξουαλικά ενεργοί», όπως έγραψε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού President.
«Αντιθέτως, υπάρχει μια ισχυρότερη τάση να μένουν σπίτι και να παρακολουθούν μόνοι τους υλικό σεξουαλικού περιεχομένου», εξηγεί. «Εάν οι έφηβοι, που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της χώρας, συνεχίσουν έτσι, τότε δύσκολα θα δούμε κάποια βελτίωση στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων της χώρας», προσθέτει χαρακτηριστικά.