Ο Φουμίο Κισίντα στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική | PHILIP FONG/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Κισίντα

Τον Σεπτέμβριο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει την πρωθυπουργική του θητεία και δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη. Είχαν προηγηθεί πολλά οικονομικά σκάνδαλα στην κυβέρνησή του. Στο ναδίρ η δημοτικότητά του
Protagon Team

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματός του τον επόμενο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται το τέλος της θητείας του στο αξίωμα.

«Το πρώτο και πιο προφανές βήμα για να δείξουμε ότι το ΦΔΚ αλλάζει είναι να αποσυρθώ. Δεν θα είμαι υποψήφιος στην προσεχή εκλογική διαδικασία για την προεδρία» του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ο 67χρονος Κισίντα κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, κυρίαρχο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, καθώς βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν αδιαλείπτως από το 1945, θα διεξαγάγει ενδοπαραταξιακή διαδικασία για να εκλεγεί νέος ηγέτης του τον Σεπτέμβριο.

Ο Κισίντα, αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 2021, είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται εξαιτίας της ανόδου των τιμών, που πλήττει σκληρά τα νοικοκυριά, και σειράς πολιτικοοικονομικών σκανδάλων στην παράταξή του, ανάμεσά τους και την «εξαφάνιση» εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δώσει υποστηρικτές του κόμματος στην προεκλογική του επιτροπή.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το ποσοστό δημοτικότητάς του είχε πέσει στο 25% από 50% πριν τρία χρόνια.