Ενας εργάτης στέκεται μπροστά στις τεράστιες δεξαμενές όπου φυλάσσεται εδώ και χρόνια το ραδιενεργό νερό του πυρηνικού εργοστασίου | Furlong/Getty Images
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Αντιδράσεις για την απόφαση να ριχθούν τα νερά της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Σχεδόν 12 χρόνια μετά τον σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που κατέστρεψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο, οι Αρχές της χώρας δηλώνουν έτοιμες να απελευθερώσουν τα απόβλητα του εργοστασίου που θα υποστούν κάποια επεξεργασία
Protagon Team

Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού που προέρχονται από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία φαίνεται ότι θα καταλήξουν στον ωκεανό. Η σχετική ανακοίνωση, που ήδη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ειδικά σε ενώσεις ψαράδων εντός και εκτός χώρας, αναφέρει ότι το μέτρο που έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο χρόνια θα προχωρήσει την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Ο Guardian σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή της ιαπωνικής κυβέρνησης έρχεται πάνω από δύο χρόνια μετά την έγκριση της απελευθέρωσης των υδάτων, στα οποία θα γίνει επεξεργασία απομάκρυνσης των περισσότερων ραδιενεργών υλικών, παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει το τρίτιο, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Από την πλευρά τους, οι ιάπωνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι το «επεξεργασμένο» νερό δεν θα θέτει σε κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία ή το θαλάσσιο περιβάλλον, παρ’ όλα αυτά το δρομολογούμενο σχέδιο βρίσκει απέναντί του τους επαγγελματίες αλιείς που υποστηρίζουν ότι θα καταστρέψει το μέσο διαβίωσής τους, σχεδόν 12 χρόνια μετά τον σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και το τεράστιο τσουνάμι που σκότωσε πάνω από 18.000 ανθρώπους στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Τα κύματα από το τσουνάμι προσέκρουσαν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, καταστρέφοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και προκαλώντας τήξεις σε τρεις από τους αντιδραστήρες, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στο σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.

Εκτοτε, τα απόβλητα της Φουκουσίμα αποθηκεύτηκαν σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές, από τις οποίες όμως πρέπει να απομακρυνθούν, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να κλείσουν οριστικά – μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια.

Απρίλιος του 2021 στο Τόκιο και οι Ιάπωνες αντιδρούν στην κυβερνητική απόφαση να απελευθερωθούν τα νερά της Φουκουσίμα στη θάλασσα. Το κυβερνητικό μέτρο φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί σύντομα και παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας υποστήριξε τον Ιούλιο ότι οι ρυθμιστικές Αρχές έκριναν ότι είναι ασφαλής η απόρριψη των υδάτων που σταδιακά θα ριχθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω σήραγγας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού, Tokyo Electric Power (Tepco) σημείωσε ότι η τεχνολογία επεξεργασίας του νερού –γνωστή ως Alps– μπορεί να απομακρύνει κάθε ραδιενεργό υλικό πλην του τριτίου – το οποίο σε μικρές ποσότητες είναι ακίνδυνο.

Και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υποστήριξε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ανάλογες διαδικασίες για την απόρριψη των ραδιενεργών αποβλήτων τους που περιέχουν μικρές συγκεντρώσεις τριτίου και άλλων ραδιοϊσοτόπων.

Η Νότια Κορέα και η Κίνα έχουν εκφράσει επίσης την ανησυχία τους, ενώ το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού δήλωσε πρόσφατα ότι είχε «σοβαρές ανησυχίες» για την προτεινόμενη απελευθέρωση των υδάτων στη θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, η οποία δεν έχει ακόμη άρει την απαγόρευσή της για τα θαλασσινά της Φουκουσίμα, έχει πει ότι η απελευθέρωση του νερού θα αποτελέσει «σοβαρή απειλή» για τη θαλάσσια ζωή. Τα αλιευτικά σωματεία στην περιοχή αντιτίθενται στην απελευθέρωση, προειδοποιώντας ότι θα προκαλούσε ανησυχία στους καταναλωτές και θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες να καθησυχαστεί το καταναλωτικό κοινό και να πειστεί ότι τα θαλασσινά της Φουκουσίμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.