Επικαιρότητα

Η «ύστατη» δοκιμασία του Τσίπρα

Μετά την χωρίς άλλες απώλειες ψήφο στη Βουλή των προαπαιτούμενων, ο Πρωθυπουργός έχει το ακόμα πιο δύσκολο έργο. Να φανεί συνεπής στο ελάχιστο των υποσχέσεών του
Protagon Team

Μετά και την ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτουμένων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το βράδυ της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αναζητούν τον βηματισμό για την επόμενη δοκιμασία: τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Εχοντας ανανεώσει την δέσμευσή του για μη περαιτέρω περικοπή συντάξεων ενώπιον κομματικού ακροατηρίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον σύμφωνα και με μία μικρή ομάδα βουλευτών του, προερχόμενη και επηρεαζόμενη κατά κύριο λόγο από εξω-ΣΥΡΙΖΑϊκά πολιτικά σχήματα, μπροστά στην «ύστατη δοκιμασία». Την τήρηση δηλαδή των ελαχίστων από τις υποσχέσεις που τον έφεραν στην εξουσία.

Εν αναμονή των μεθοδεύσεων που θα πρέπει να γίνουν για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη φέρει εις πέρας ένα τεράστιο έργο – για τα δεδομένα του κόμματος και της κυβέρνησης: Την πρώτη ιδιωτικοποίηση, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Παρά ταύτα, ακόμη και σε αυτήν την φαινομενικά ανέξοδη διαδικασία, τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ προξένησαν πολλά ερωτηματικά. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης αισθάνθηκε, π.χ., την ανάγκη να τονίσει στη Βουλή ότι παρά την υπογραφή που έβαλε διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση, χωρίς πάντως να εξηγήσει το γιατί.

Ο Σταύρος Πιτσιόρλας, επικεφαλής του ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, δεν διαφωνεί, όμως. Όπως δεν διαφωνεί και ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση ότι η αξιοπιστία είναι το παν, ότι η μόνη δυνατότητα ανάπτυξης που έχει η χώρα είναι η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και κεφαλαίων  και ότι τα «ναι μεν, αλλά» μόνο αποθαρρυντικά επιδρούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να δηλώνει στους New York Times ότι είναι ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης και ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη, επικαλούμενος τον σχηματισμό μίας οριακής βιωσιμότητας αριστερόστροφης κυβέρνησης στην Πορτογαλία και ένα ευκταίο κατ’ εκείνον, αλλά προς το παρόν ανύπαρκτο, εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, όπου οι κάλπες στήνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Εχοντας πάντως την συναίσθηση ότι οι διεθνείς επενδύσεις είναι η μοναδική δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε την Δευτέρα με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο επενδυτικό φόρουμ Capital Link Invest in Greece, στη Νέα Υόρκη.

Το μεγάλο ερώτημα κατόπιν αυτών και δεδομένου ότι  έχει προηγηθεί η ατυχής παρουσία στο φόρουμ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προ μερικών εβδομάδων, το κρισιμότερο ερώτημα είναι αν κάποιοι επενδυτές είναι εφικτό να πειστούν από αυτό το μήνυμα του κ. Τσίπρα: