Ισραηλινοί στρατιώτες, το βράδυ της Κυριακής, στη βάση που χτύπησε η Χεζμπολάχ | REUTERS/Itay Cohen
Επικαιρότητα

Η Χεζμπολάχ απειλεί με νέες «περίπλοκες» επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ

Μετά το φονικό χτύπημα με «σμήνος drones» σε κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων του ισραηλινού στρατού, το βράδυ της Κυριακής, η φιλοϊρανική τρομοκρατική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει ξανά αν οι IDF συνεχίσουν τα πλήγματα στον Λίβανο
Protagon Team

Η Χεζμπολάχ απείλησε το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο, μετά το χθεσινό πλήγμα με drones εναντίον εκπαιδευτικής βάσης του στρατού, νότια της Χάιφα, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Πρόκειται για το πιο φονικό πλήγμα που έχει εξαπολύσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή της η τρομοκρατική οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της Χαμάς, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια “πρόγευση” αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την United Hatzalah, μια οργάνωση εθελοντών διασωστών, από την επίθεση τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι εκτόξευσε «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, ενώ αφιέρωσε την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Σε άλλη ανακοίνωση, οι φιλοϊρανοί τρομοκράτες έκαναν λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Είπαν ότι εκτόξευσαν «ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους» εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσουν τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσαν.

«Μάχες σώμα με σώμα»

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα» με την Χεζμπολάχ. Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Χεζμπολάχ, επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα παραμεθόρια χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναταμπίγιε.