Εκατόν είκοσι δύο ημέρες. Τόσες πέρασαν από εκείνη την, πολυσυζητημένη πια, βραδιά στο Πολεμικό Μουσείο, όπου ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς επέκριναν ανοιχτά με τις ομιλίες τους με αφορμή ένα βιβλίο την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργώντας ένα εσωκομματικό μέτωπο για τη ΝΔ. Ακολούθησε και η συντονισμένη απουσία τους από τη γιορτή για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, στις 4 Οκτωβρίου, αλλά και οι αιχμές του κ. Μητσοτάκη για τη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά, ο οποίος παραμένει βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ. Όλο αυτό ήρθε και «κλείδωσε» –αν έκλεισε τον κύκλο του απομένει να φανεί– το βράδυ της Πέμπτης στη Φιλοθέη, στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», όπου οι τρεις τους βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.
Η ταξιθεσία βέβαια, για την εκδήλωση της έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα: «1974 – 2024. 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία- η Δημοκρατία στην εποχή μας», ήταν κάπως βολική:
Από τη μία ο κ. Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, δίπλα στον οικοδεσπότη Αχιλλέα Καραμανλή και τον κεντρικό ομιλητή, τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και πίσω τους κορυφαίους υπουργούς του (και αντιπροέδρους της ΝΔ), Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη
Και από την άλλη ο κ. Κ. Αλ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς, αμφότεροι πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ.
O Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε ανάμεσα στον Αχιλλέα Καραμανλή και στον ιταλό πρώην Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι (φωτογραφία επάνω) ενώ η «χημεία» μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Αλ. Καραμαναλή (φωτογραφία κάτω), ήταν έκδηλη.
Σε κάθε περίπτωση ήταν μια πολιτική στιγμή σε αυτόν τον ακήρυχτο εσωκομματικό πόλεμο στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης χαμογέλασε, ο κ. Σαμαράς όχι και τόσο, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που αιχμαλώτισαν οι φακοί των φωτορεπόρτερ.
Για την ιστορία, την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Το συνέδριο απαρτίζεται από 8 θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεταδικτατορικής πορείας της χώρας από την αποκατάσταση και εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, μέχρι την εξωτερική πολιτική και τη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την εξέλιξη της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και της ιδεολογικής συγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας.
Παρόντες ήταν επίσης οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ασημίνα Σκονδρά, Σταύρος Παπασταύρου, Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Τραγάκης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Ζωή Ράπτη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Αλογοσκούφης, Σταύρος Καλαφάτης, Βασίλης Κικίλιας και Παύλος Μαρινάκης.