«Η πατρίδα υπεράνω του κόμματος», το σύνθημα πίσω από την Κάμαλα Χάρις, σε ομιλία της στην Αριζόνα, την Παρασκευή | REUTERS/Elizabeth Frantz
Επικαιρότητα

Η Χάρις πιέζει τον Τραμπ να δημοσιοποιήσει τον ιατρικό του φάκελο

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την (πολύ καλή) κατάσταση της υγείας της και καταλόγισε στον αντίπαλό της «έλλειψη διαφάνειας» διότι δεν κάνει το ίδιο
Protagon Team

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, δημοσιοποίησε το Σάββατο την αξιολόγηση του γιατρού της, ο οποίος πιστοποιεί την καλή κατάσταση της υγείας της και επιβεβαιώνει ότι είναι ικανή να εκπληρώσει τα καθήκοντά της στον Λευκό Οίκο, επιχειρώντας μια αντιπαραβολή με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην αξιολόγηση που κοινοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Τζόσουα Σίμονς ανέφερε ότι οι πιο πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις της Χάρις, τον Απρίλιο, ήταν απολύτως φυσιολογικές χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο.

Ο γιατρός της αντιπροέδρου επεσήμανε ότι η Κάμαλα Χάρις είναι δραστήρια στην καθημερινότητά της και ακολουθεί μια «πολύ υγιεινή διατροφή» παρά το βαρύ πρόγραμμά της, εκδηλώνει εποχικές αλλεργίες και σποραδικά εξανθήματα, δεν καπνίζει και καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο.

«Διαθέτει τις σωματικές και νοητικές αντοχές που απαιτούνται ώστε να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντα της προεδρίας», συμπλήρωσε ο Σίμονς.

Η 59χρονη Χάρις αναμετράται με τον 78χρονο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Δημοσιοποίησε τον ιατρικό της φάκελο το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή των ψηφοφόρων στην άρνηση του αντιπάλου της να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με συνεργάτη της.

Η Χάρις είπε ότι η απροθυμία του Τραμπ να δημοσιοποιήσει λεπτομερώς δικές του ιατρικές εξετάσεις καταδεικνύει έλλειψη διαφάνειας. «Θεωρώ ότι είναι προφανές πως το επιτελείο του, δεν θέλει ο αμερικανικός λαός να γνωρίζει τα πάντα για το ποιος είναι», σχολίασε η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή της για τη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Τραμπ είχε δημοσιοποιήσει οικειοθελώς ενημερώσεις από τον προσωπικό του γιατρό, καθώς και λεπτομερείς εκθέσεις του γιατρού Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος τον φρόντισε μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, απάντησε ο Στίβεν Τσουνγκ, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. «Όλες τεκμηριώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι άριστη» ώστε να κυβερνήσει, είπε ο Τσουνγκ.

Ενόψει μιας αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης, το επιτελείο της Χάρις πιστεύει ότι η ανάδειξη του ηλικιακού πλεονεκτήματος και της πνευματικής οξυδέρκειας της Δημοκρατικής υποψήφιας έναντι του Τραμπ, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του, θα βοηθήσει στην προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ότι είναι η πιο κατάλληλη για τον Λευκό Οίκο.

Ο Σίμονς ανέφερε επίσης ότι οι αλλεργίες της Χάρις είχαν αντιμετωπιστεί καταλλήλως με φαρμακευτική αγωγή. Κνίδωση ή εξανθήματα ήταν «σποραδικά και παροδικά, χωρίς να φαίνεται ότι προκλήθηκαν από συγκεκριμένη ευπάθεια, ούτε σχετίζονταν με άλλα συμπτώματα» και αντιμετωπίστηκαν καλώς με αντιισταμινική θεραπεία, ανέφερε.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Χάρις υποβάλλεται σε ανοσοθεραπεία στα αλλεργιογόνα, βελτιώνοντας δραστικά τα συμπτώματα αλλεργίας και κνίδωσης, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή πέραν κάποιου ρινικού σπρέι περιστασιακά, σημείωσε ο γιατρός της.

Εκτός αυτού, η Χάρις φοράει φακούς επαφής, ενώ από το οικογενειακό ιστορικό της ξεχωρίζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου που εμφάνισε η μητέρα της. Δεν παραλείπει να υποβάλλεται σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση και οι ετήσιες μαστογραφίες, συμπλήρωσε ο γιατρός της.