Τραμπ και Χάρις στις οθόνες στο κέντρο Τύπου που είχε στηθεί στη Φιλαδέλφεια για το debate | REUTERS/Evelyn Hockstein
Επικαιρότητα

Η Χάρις «νίκησε» στο debate: Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις

Αναλυτές, ακόμη και από συντηρητικά κανάλια όπως το Fox News, παρατήρησαν ότι τα λεγόμενα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε αρκετά σημεία φαινόταν να προκαλούν ταραχή στον Τραμπ
Protagon Team

H τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε απ’ όλα: χειραψία στην αρχή και σκληρούς χαρακτηρισμούς και τελικά είχε και νικητή, την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ ήταν ο γνωστός Τραμπ: Σε μια σειρά από θέματα που εθίγησαν, όπως η οικονομία, οι αμβλώσεις, η μεταναστευτική πολιτική και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών προσπάθησε να παρουσιάσει την αντίπαλό του ως μια ακροαριστερή υποψήφια που θα απαγόρευε το fracking, θα ακολουθούσε πολιτικές ανοικτών συνόρων και θα προχωρούσε στην κατάσχεση των όπλων των ιδιωτών, ενώ συνεχώς τη συνέδεε με τα πεπραγμένα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά τον ίδιο τύπο πολιτικού.

Η Χάρις απάντησε αμφισβητώντας την ικανότητα του Τραμπ να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αξιώματος, αναφέροντας ότι πολλές φορές ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού, ενώ σε αρκετά σημεία του debate φαινόταν να καταπνίγει το γέλιο της καθώς μιλούσε ο Τραμπ.

Με βάση τις πρώτες αναλύσεις, οι απαντήσεις της Χάρις ήταν πιο συνεκτικές και εστιασμένες από αυτές του Τραμπ στα υπό συζήτηση θέματα, όμως μένει να φανεί αν αυτή η εντύπωση θα αποτυπωθεί στην κούρσα για την προεδρία. Ειδικοί, ακόμη και από συντηρητικά κανάλια όπως το Fox News, παρατήρησαν ότι τα λεγόμενα της Χάρις σε αρκετά σημεία φαινόταν να προκαλούν ταραχή στον Τραμπ.

Σύμφωνα με μια ταχύτατη δημοσκόπηση του CNN, η Χάρις συγκέντρωσε τη θετική γνώμη του 63% των τηλεθεατών, έναντι του 37% του Τραμπ. Κατά μέσο όρο, ο νικητής μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης για την προεδρία στις ΗΠΑ αποτυπώνεται όταν η διαφορά του με τον αντίπαλο είναι της τάξης των 18 μονάδων, επομένως η επικράτηση της Χάρις με 26 πόντους διαφορά μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν σαρωτική.

Σε άλλη δημοσκόπηση, του Πανεπιστημίου Μερσιχέρστ της Πενσιλβάνια, επίσης επιβεβαιώνεται ότι η Χάρις επικράτησε.