Τις παρέλαβαν από τον παλαιστινιακό θύλακα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας | Πηγή: Οικογένεια Ραάναν
Επικαιρότητα

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο αμερικανίδες ομήρους, μητέρα και κόρη

Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από τους τρομοκράτες από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Οι δύο γυναίκες έφτασαν στο Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής
Protagon Team

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Η απελευθέρωσή τους έχει ως στόχο «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του (Τζο) Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του (σ.σ. για τη Χαμάς) είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», πρόσθεσε.

Κατά το ίδιο ανακοινωθέν, τέλος, η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωσε δύο από τους ομήρους που κρατούσε, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Kan.

Δεν αποσαφηνίστηκε πού αφέθηκαν ελεύθερες η Αμερικανίδα και η κόρη της που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, όταν μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς στη Γάζα έφτασαν στο Ισραήλ.

Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από τους τρομοκράτες από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα, μετέδωσε το Reuters.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «πανευτυχής» για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων. «Οι συμπατριώτισσες μας βίωσαν μια τρομερή δοκιμασία τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους» ανέφερε, ευχαριστώντας το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι αμερικανοί όμηροι.

Η Χαμάς λέει ότι συζητά την απελευθέρωση και άλλων ομήρων

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρατούσε 200 ομήρους, τη στιγμή που άλλοι 50 κρατούνταν από άλλες ένοπλες οργανώσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρομοκράτες έχουν επίσης ισχυριστεί ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα, δίχως να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες.