Σχεδόν έξι μήνες από το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης με την παραπομπή των πρώτων κρατικών υπαλλήλων που φέρονται να είχαν συμμετοχή στα γεγονότα.
Την Τρίτη άρχισε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη 29 αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τον πρόεδρο Ερντογάν. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Οπως σημειώνει το AFP και ο Monde, από τους κατηγορούμενους οι 21 αντιμετωπίζουν ποινές που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα τρις ισόβια. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την «ανατροπή της συνταγματικής τάξης» και την «ανατροπή της κυβέρνησης ή παρεμπόδιση από την άσκηση των καθηκόντων της».
Οι υπόλοιποι οκτώ αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 7,5 με 15 ετών για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα».
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τρεις πιλότοι ελικοπτέρων της Αστυνομίας που διώκονται για το ότι αρνήθηκαν να μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις του στρατού για την προστασία της κατοικίας του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Αλλοι κατηγορούνται για το ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν εντολές για την αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών όπως και για το ότι προσπάθησαν με μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα να αποθαρρύνουν την αντίσταση των πολιτών κατά των κινηματιών.
Από τους 29 κατηγορούμενους, οι 24 είναι προφυλακισμένοι, ένας διαφεύγει τη σύλληψη και για άλλους τέσσερις είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα.
Οι κατηγορούμενοι είναι ελάχιστοι από τους περίπου 41.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στο πραξικόπημα, πέρα από δεκάδες χιλιάδες άλλους που αποπέμφθηκαν ή απολύθηκαν από τη θέση τους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η δίκη γίνεται στο Σιλιβρί έξω από την Κωνσταντινούπολη, στην μεγαλύτερη αίθουσα δικαστηρίου στην Τουρκία. Βρίσκεται μάλιστα πολύ κοντά σε φυλακή στην οποία στο παρελθόν έχουν δικαστεί και εγκλειστεί αξιωματικοί που συμμετείχαν στη συνωμοτική ομάδα «Εργκένεκον» κατά του προέδρου Ερντογάν.
Στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει στα Μούγλα άλλη μία δίκη με 47 άτομα που κατηγορούνται για την προσπάθεια δολοφονίας του προέδρου της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει επιρρίψει ευθύνες για το πραξικόπημα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την οργάνωσή του, την οποία κατηγορεί ότι έχει διεισδύσει σε όλο το τουρκικό κράτος. Το πραξικόπημα έγινε εξάλλου αφορμή για μια εκτεταμένης κλίμακας εκκαθάριση του Δημοσίου από άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες (και συχνά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από υποψίες) ότι διάκεινται ευνοϊκά στο κίνημα του Γκιουλέν.
Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα. Η Αγκυρα έχει ζητήσει και επίσημα την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.