Για να διεκδικήσουν αποζημίωση, οι αιτούντες θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι ζημίες οφείλονται στη ρύπανση από πετρέλαιο του «Αγία Ζώνη ΙI» και ότι έχουν προκαλέσει μια ποσοτικοποιημένη οικονομική ζημία. | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Η ώρα των αποζημιώσεων για την καταστροφή του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ανοιξε στον Πειραιά το γραφείο του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού το οποίο θα δέχεται αιτήσεις από τους πληγέντες της ρύπανσης στον Σαρωνικό, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου
Protagon Team

Εναν οδικό χάρτη για όσους -ιδιώτες, συνεταιρισμοί, εταιρίες, ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς- επιθυμούν να υποβάλουν αξιώσεις αποζημίωσης για τη βλάβη που υπέστησαν εξαιτίας ρύπανσης από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό, προσφέρει το γραφείο του  Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation, IOPC), που άνοιξε στον Πειραιά.

Το γραφείο θα λειτουργεί, από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στην οδό Σκουζέ 26 στον 4ο όροφο και θα στελεχωθεί από Έλληνες, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύκολη και έγκαιρη υποβολή όλων των αξιώσεων αποζημίωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των αξιώσεών τους στην ιστοσελίδα του IOPC Funds. Τα σχετικά έγγραφα παρέχονται τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ορισμού ραντεβού απευθείας με το Γραφείο Υποβολής Αξιώσεων ώστε να συζητηθούν μεμονωμένα οι αιτήσεις.

Για να  διεκδικήσουν αποζημίωση, οι ζημίες πρέπει να οφείλονται στη ρύπανση από πετρέλαιο από το «Αγία Ζώνη ΙI» και να έχουν προκαλέσει μια ποσοτικοποιημένη οικονομική ζημία. Οι αιτούντες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν το ποσό της ζημίας του με την προσκόμιση οικονομικών καταστάσεων ή άλλων κατάλληλων αποδεικτικών στοιχείων.

Το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Funds) είναι δύο διακυβερνητικοί οργανισμοί (Ταμείο του 1992 και Συμπληρωματικό Ταμείο), με έδρα το Λονδίνο, οι οποίοι παρέχουν αποζημίωση για ζημία από πετρελαϊκή ρύπανση που οφείλεται σε διαρροή πετρελαιοειδών από δεξαμενόπλοια.

Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος τόσο του Ταμείου του 1992 όσο και του Συμπληρωματικού Ταμείου του 2003.

Σε κάθε περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης, αρχικά πρέπει ο εφοπλιστής και οι ασφαλιστές του να καλύπτουν τις αξιώσεις που προκύπτουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σύμβαση του 1992 για την αστική ευθύνη (1992 Civil Liability Convention), το ποσό αυτό είναι περιορισμένο. Ο ρόλος των ταμείων IOPC, όταν απαιτείται, είναι να παρέχει κάλυψη πέρα από την περιορισμένη ευθύνη του πλοιοκτήτη / ασφαλιστή. Οι ιδιοκτήτες του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχουν ασφαλιστική κάλυψη έως και 5 εκατ. ευρώ.