Στην Αττική έχει εμβολιαστεί το 85 των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στη βόρεια Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Η ώρα των αναστολών για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Υπομονή θα τους πείσουμε, λένε οι συνδικαλιστές

Αρνητικό μήνυμα η υποχρεωτικότητα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ που κάνει στάση εργασίας προσφεύγοντας παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Protagon Team

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού ότι το μέτρο της ανάκλησης των συμβάσεων εργασίας όσων υγειονομικών επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν, θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς καμία παράταση, την 1η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο προχώρησε την Τετάρτη σε ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να καλυφθούν όσα κενά προκύψουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 19.416, ενώ 2.248 ήταν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) από την πλευρά της, ανακοίνωσε στάση εργασίας κατά της υποχρεωτικότητας, καταθέτοντας παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νόμου υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των υγειονομικών, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, με απειλή κυρώσεων εις βάρος εργαζομένων, έρχεται σε αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου ωστόσο διαφωνούν με τη θέση αυτή, τονίζοντας ότι ο νόμος για την υποχρεωτικότητα είναι συνταγματικός, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ- Κατερίνα Σακελλαροπούλου να  υπογραμμίζει ότι  «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του» και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλείται μιλώντας τη Βουλή μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, την παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι ναι μεν είναι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν δέχονται την υποχρεωτικότητα. «Τρικυμία»! «Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακος ζήτησε… περισσότερο χρόνο για να πείσει η Ομοσπονδία και άλλους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Χρόνος όμως υπήρξε άφθονος και η κατάσταση με την πανδημία δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πειστεί κάποιος που φοβάται να κάνει το εμβόλιο – πόσω μάλλον αυτός που είναι κατά των εμβολίων.

«Χρόνο πειθούς» ζήτησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στο Mega. «Εμείς -είπε- επιμένουμε ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστές να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και εμβολιαστήκαμε. Όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Δεν θα πρέπει να βγουν σε αναστολή εργασίας κάποιοι συνάδελφοι στις 2 Σεπτεμβρίου γιατί έχουν οικογένειες, αλλά και γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα».

«Παλεύουμε κάθε μέρα να πείσουμε τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν. Άρα πρέπει να δοθούν ακόμα λίγες μέρες να τους πείσουμε. Να μην τεθεί σε ισχύ η αναστολή. Λίγες μέρες ακόμα για να πείσουμε τους διασώστες. Θα τους πείσουμε. Είναι πολύ σκληρό μέτρο η αναστολή εργασίας», πρόσθεσε, λες και η επίμονη άρνηση εμβολιασμού όλους αυτούς τους μήνες είναι θέμα ημερών να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, «στην Αττική, έχουν εμβολιαστεί στο 85% οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Ξεκινήσαμε τον Γενάρη με ένα ποσοστό 40%, και εν μέσω καλοκαιριού, φτάσαμε στο 85%. Από εκεί και πέρα δεν περισσεύει κανένας διασώστης», παρατήρησε. «Δεν μπορούμε να υπάρξουμε 10-15 λιγότερα ασθενοφόρα στην Αττική, γιατί θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Όταν έχουμε 60 και 70 περιστατικά σε αναμονή, αν μειωθούν κατά 10 ασθενοφόρα, τι θα γίνουν περιστατικά; Θα πεθαίνουν άνθρωποι», είπε. Δεν διερωτήθηκε όμως αν το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με ασθενείς που μεταφέρονται από ανεμβολίαστους διασώστες…