«Ωρα για Μάρτιν» γράφει η πάνινη τσάντα που δίνει το μέλος του SPD στο Βερολίνο | Steffi Loos/Getty Images
Επικαιρότητα

Η ώρα της πρώτης δοκιμής για τον Σουλτς και το SPD

Οι ψηφοφόροι του κρατιδίου του Σάαρ την Κυριακή καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Tο ερώτημα είναι εάν θα καταφέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες να ανατρέψουν την πολυετή κυριαρχία του CDU και -πιθανόν- να σχηματίσουν έναν συνασπισμό-πρόκριμα αυτού του Σεπτεμβρίου
Protagon Team

Μετά την ευφορία της δημοσκοπικής ανόδου και της πανηγυρικής παμψηφεί εκλογής του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία, έρχεται η ώρα της πρώτης πραγματικής εκλογικής δοκιμής για τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία – με την ελπίδα ότι η ευφορία δεν θα μεταβληθεί σε πονοκέφαλο.

Την Κυριακή διεξάγονται εκλογές στο μικρό κρατίδιο Σάαρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και το SPD θα έχει τη δυνατότητα να δει αν μπορεί να αποτυπωθεί και στην κάλπη το αναμφισβήτητο «γκελ» του Σουλτς στους ψηφοφόρους.

Το κρατίδιο, το οποίο έχει μόλις ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι ένα είδος μικρογραφίας της Γερμανίας, γράφει ο Guardian.

Πρωθυπουργός είναι η συντηρητική Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η 54χρονη πολιτικός ηγείται ενός κρατιδίου όπου κυριαρχεί από τη δεκαετία του 1950 το CDU. Εξαίρεση μια μάλλον μακρά περίοδος 13 ετών κατά την οποία πρωθυπουργός ήταν ο Οσκαρ Λαφοντέν, παλιό στέλεχος του SPD που πλέον έχει περάσει στο αριστερό Die Linke.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τώρα το SPD σε απόσταση μίας με πέντε μονάδων πίσω από το CDU έναντι των 12 μονάδων τον Ιανουάριο – και εδώ η επίδραση της «αύρας» του Σουλτς είναι εμφανής. Το SPD κατεβαίνει με υποψήφια την 40χρονη νυν υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου Ανκε Ρελίνγκερ.

Με δεδομένες

τις δημοσκοπήσεις, ένας συνασπισμός SPD-Πρασίνων-Die Linke είναι πιθανός. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι μια δοκιμή για έναν αντίστοιχο συνασπισμό σε εθνικό επίπεδο.

Ερώτημα είναι ακόμη η εκλογική τύχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που θα μπει μεν στην τοπική Βουλή, αλλά με ζητούμενο το ποσοστό. Πάντως, μαζί με το Σάαρ, θα συμμετέχει σε 11 από τα 16 κοινοβούλια κρατιδίων της Γερμανίας.

Κατά την περιοδεία του στο κρατίδιο, ο Σουλτς επέμεινε στην εικόνα του ανθρώπου του λαού που θέλει να περάσει και ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Εδωσε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό την υπόσχεση ότι, αν εκλεγεί, θα προβεί σε αλλαγές για την «Ατζέντα 2010». Πρόκειται για το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που είχε εισαγάγει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά πλέον θεωρείται ότι, αν και έσωσε την οικονομία, έχει προκαλέσει οξύνει τις ανισότητες όπως και την δημοσκοπική κάμψη του SPD μέχρι και πριν από τον Σουλτς.

Μετά από πολλά χρόνια υποτονικής παρουσίας και μέτριων -αν όχι κακών- αποτελεσμάτων σε κάθε αναμέτρηση, το SPD μπορεί πλέον να κοιτά με αισιοδοξία τον αγώνα για την καγκελαρία χάρη στον «άγιο Μάρτιν». Εχει πλέον να υπολογίζει σε περισσότερα μέλη και πιο ενεργή συμμετοχή. Αυτά, όσο καλά και αν είναι για το υπεραιωνόβιο γερμανικό κόμμα, δεν αρκούν για να δώσουν την πολυπόθητη νίκη.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, σε έκτακτο κομματικό συνέδριο  ο Μάρτιν Σουλτς συγκέντρωσε ένα άνευ προηγουμένου… 100% των ψήφων των συνέδρων, επίδοση που ξεπέρασε την επίσης εντυπωσιακή εκλογή του μεταπολεμικού ηγέτη του κόμματος Κουρτ Σουμάχερ με 99,71%.