Ο Μακρόν σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντησή του με τη Μέρκελ. Τόση χαρά πια; | REUTERS/Ralph Orlowski
Επικαιρότητα

O Μακρόν εκπλήσσει: Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ

«Εγώ πιστεύω πως μέσα σε δέκα χρόνια μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη των 27, ή και των 28, των 30 ή των 35, γιατί θα εισέλθουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και διότι ενδέχεται οι Βρετανοί να αποφασίσουν να παραμείνουν» είπε ο γάλλος πρόεδρος. Ιδού τι σκέφτεται
Protagon Team

Στην Φρανκφούρτη για τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης βιβλίου στην οποία φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία βρέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Εκεί, ο επικεφαλής της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Γκέτε, μαζί με τον γνωστό γαλλογερμανό πολιτικό και διανοούμενο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και τον διακεκριμένο ισλαμολόγο Ζιλ Κεπέλ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έθιξε για ακόμη μια φορά τα ζητήματα στα οποία είχε αναφερθεί στη Σορβόννη πριν από δύο εβδομάδες και -λόγω, μάλλον, και του ανεπίσημου χαρακτήρα της συνάντησης- αμφιταλαντεύτηκε όσον αφορά το Brexit, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος θεωρεί ότι τελικά η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Εγώ πιστεύω πως μέσα σε δέκα χρόνια μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη των 27, ή και των 28, των 30 ή των 35, γιατί θα εισέλθουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και διότι ενδέχεται οι Βρετανοί να αποφασίσουν να παραμείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μακρόν είχε κέφι. Ισως επειδή είχε προηγηθεί και η κοινή παρουσία του στην έκθεση με τη Μέρκελ απ’ όπου μας χάρισαν χαριτωμένα ενσταντανέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν και, μάλιστα, σε επίσημες δηλώσεις του ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή» για το Λονδίνο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η βούληση της πλειοψηφίας των βρετανών πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του προηγούμενου έτους.

Αυτήν τη φορά, όμως, ο επίδοξος αναμορφωτής της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης, παραβλέποντας όλα όσα επιτάσσει η διπλωματική εγκράτεια, εξέφρασε την προσωπική του άποψη για την κατάληξη της Βρετανίας.

Χαλαρός όντας, καθισμένος δίπλα στον φίλο του «Ντάνι» που τον συμβουλεύει συχνά πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, ο Μακρόν διεκδίκησε για ακόμη μια φορά ενώπιον δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών το δικαίωμά του να έχει «ένα όραμα» για την Ευρώπη, σε αντίθεση με τον πρώην καγκελάριο της Δυτ. Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ ο οποίος τη δεκαετία του 1970 υποστήριζε πως «όποιος έχει οράματα, πρέπει να πάει στο γιατρό».

Ο Μακρόν με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (αριστερά) και τον ισλαμολόγο Ζιλ Κεπέλ

Σύμφωνα, οπότε, με το όραμα του Μακρόν και δεδομένης, πλέον, της ανικανότητας της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και της κυβέρνησης της να διαχειριστούν με τρόπο πειστικό τις διαδικασίες για το Brexit, η Βρετανία θα παραμείνει τελικά στην Ευρώπη.

«Μια Ευρώπη πολύ πιο απλή, με λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα. Ένας χώρος όπου έχουμε την ενιαία αγορά και την Ευρώπη των κοινών δικαιωμάτων, αυτή είναι η βάση. Και μετά υπάρχουν και ομόκεντροι κύκλοι, όπου χάρη σε μια συμμαχία καλής θέλησης κάποιοι θα μπορούν να φτάσουν πιο μακριά», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Επικαλούμαι συχνά τον Πίτερ Σλοτερντάικ» – συνέχισε ο Μακρόν, αναφερόμενος στον εξαιρετικό γερμανό στοχαστή για να επισημάνει ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι πλέον ένα ηγεμονικό εγχείρημα (και) η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να το θυμούνται αυτό κάθε πρωί», κατέληξε.