Ο πρωθυπουργός Ρίτσι Σούνακ μελετά φραγμούς όσον αφορά την είσοδο νέων πτυχιούχων εξ Ευρώπης στη βρετανική αγορά εργασίας | REUTERS/Hannah McKay
Επικαιρότητα

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα στους ευρωπαίους επιστήμονες;

Οι Τόρις σκέφτονται να αυξήσουν τη μισθολογική απαίτηση στις αιτήσεις για απόκτηση βίζας εργασίας ακόμη και έως τις 40.000 λίρες ετησίως. Ετσι θα αποκλειστούν οι νέοι πτυχιούχοι και θα μεταναστεύουν μόνο... διευθυντικά στελέχη
Protagon Team

Ενδέχεται να κλείσουν οι πύλες της Βρετανίας στους νέους πτυχιούχους της Ευρώπης (της Ευρωπαϊκής Ενωσης) λόγω του νέου μεταναστευτικού συστήματος που σκοπεύει να εφαρμόσει το Λονδίνο. Αυτό έγραψε ο εκεί ανταποκριτής της Corriere della Sera, δίνοντας αρκετές πληροφορίες όσον αφορά τα σχέδια των Τόρις για την εισαγωγή «μυαλών» – τα οποία «μυαλά» αντιμετωπίζουν, φυσικά, σαν «χέρια».

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι, έγραψε η Corriere. Ζητείται να αυξηθεί η μισθολογική απαίτηση στις αιτήσεις για απόκτηση βίζας εργασίας. Το ποσόν αυτό μπορεί να υπερβεί τις 30.000 λίρες ετησίως, από 25.000 ή 26.000 λίρες που είναι σήμερα. Και ακούγονται και προτάσεις για εκτόξευσή του στις 40.000 λίρες. Αν η αύξηση θεσμοθετηθεί, τότε στο Νησί δεν θα πάνε για δουλειά νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ, αλλά μόνο διευθυντικά στελέχη.

Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τη δρομολογούμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση. Οι Τόρις θέλουν να τη μειώσουν, διότι μετά το Brexit εξερράγη. Ναι μεν τερματίστηκε η ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, όμως το σύστημα χορήγησης βίζας σε Ευρωπαίους ήταν πολύ γενναιόδωρο, αφού το 2023 εισήλθαν νομίμως στο Νησί 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες άτομα.

Η Corriere έγραψε ότι, παρά ταύτα, η Βρετανία υποφέρει από χρόνια έλλειψη εργαζομένων, αφού το Brexit εξαφάνισε το φθηνό ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό, έτσι αναγκάζεται να κάνει σκόντο στην εργατική μετανάστευση για συγκεκριμένες εργασίες, όπως στις κατασκευές, στη γεωργία και στην Υγεία. Συνεπώς ο πρωθυπουργός Ρίτσι Σούνακ πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ αντικειμενικών παραγωγικών αναγκών και πολιτικών πιέσεων.