Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε και το δεύτερο παιχνίδι της στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, στο «Ολντ Τράφορντ» μάλιστα, από τη Γαλατά, η οποία πέτυχε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στη διοργάνωση εδώ και 10 χρόνια. Ποτέ στο παρελθόν η τουρκική ομάδα δεν είχε νικήσει σε αγγλικό έδαφος. Και ποτέ, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν είχαν καταγράψει δυο ήττες στα δυο πρώτα τους ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ – ούτε τις χρονιές που αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων.
Η ήττα από την Μπάγερν στο Μόναχο, στις 20 Σεπτεμβρίου, δεν προκάλεσε αντιδράσεις. Η Μπάγερν είναι… Μπάγερν. Αλλωστε, την ευθύνη εκείνης της αποτυχίας τη φορτώθηκε ο καμερουνέζος γκολκίπερ, Αντρέ Ονάνα, που είχε δεχθεί ένα «αστείο» γκολ. Η χθεσινή (3/10), όμως, προκάλεσε θύελλα. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Στα τέσσερα ματς που έχει δώσει στο γήπεδό της από την αρχή της σεζόν, η Γιουνάιτεντ έχει χάσει τα δυο. Από την Κρίσταλ Πάλας, το περασμένο Σάββατο, και τώρα από τη Γαλατά, που δεν είχε καταφέρει να νικήσει την Κοπεγχάγη στην Κωνσταντινούπολη. Εξι ήττες σε 10 αγώνες (σε όλες τις διοργανώσεις), είναι πάρα πολλές. Οπως πολλά είναι και τα 18 γκολ παθητικό.
Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε δύο φορές με τον Ράσμους Χόιλουντ (έγινε ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης που σκοράρει στα δύο πρώτα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με αγγλική ομάδα, μετά τον Ερλινγκ Χάαλαντ), όμως ο Ονάνα έκανε πάλι… το θαύμα του. Στο 76ο λεπτό, ενώ το σκορ ήταν 2-2, έστρωσε την μπάλα σε αντίπαλο. Ο Κασεμίρο αναγκάστηκε να παραχωρήσει πέναλτι, ο Ικάρντι αστόχησε στην εκτέλεση, όμως ο βραζιλιάνος χαφ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ετσι, στο 81’, η Γαλατά εκμεταλλεύθηκε το αριθμητικό της πλεονέκτημα και πήρε τη νίκη (3-2) με σκόρερ τον Ικάρντι, που εξιλεώθηκε για το χαμένο πέναλτι.
Αυτή τη φορά το «ανάθεμα» δεν έπεσε στον 27χρονο τερματοφύλακα, ο οποίος -είναι αλήθεια- δεν έχει καμία σχέση με τον «κέρβερο» που πέρυσι αγωνιζόταν στην Ιντερ (στα εννέα παιχνίδια που έχει δώσει εφέτος με τη νέα του ομάδα, κράτησε το «μηδέν» μόνο σε ένα). Ολοι, όμως, αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί να φταίει μόνον εκείνος για τα χάλια της άμυνας – η Γιουνάιτεντ δέχτηκε τρία γκολ και πάνω σε τρία διαδοχικά ματς (με την Αρσεναλ, την Μπράιτον και την Μπάγερν) για πρώτη φορά μετά το 1978. Επίσης, όλοι θυμούνται ότι τον Ονάνα τον έφερε στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι ο Ερικ τεν Χαγκ. Διώχνοντας τον Νταβίντ ντε Χέα, επειδή ήθελε κάποιον που «παίζει καλύτερα με τα πόδια», όπως είχε εξηγήσει ο προπονητής.
Σήμερα, ο βρετανικός Τύπος «πυροβολεί» τους πάντες. Τους παίκτες, τη διοίκηση του συλλόγου και, πρωτίστως, τον ολλανδό τεχνικό, για τον οποίο φαίνεται ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει. Η (ρητορική) ερώτηση των media, αν η εφετινή Γιουνάιτεντ είναι η χειρότερη των 15 τελευταίων ετών, περιγράφει το κλίμα που υπάρχει για τον τεν Χαγκ. Η κριτική που του ασκείται, αφορά και τις επιλογές του στον αγωνιστικό τομέα. Κυρίως, όμως, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του. Σε τελική ανάλυση, με τον χαρακτήρα του.
Κάποτε, για ό,τι κακό συνέβαινε στην ομάδα, έφταιγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, σημειώνουν έγκυροι ποδοσφαιρικοί αναλυτές. Τώρα, φταίνε τα ατομικά λάθη – το υπαινίχθηκε και μετά το χθεσινό «φιάσκο». Ο Ονάνα θα περίμενε τη στήριξη του προπονητή του για το «φθηνό» γκολ που δέχτηκε στο Μόναχο, όμως εκείνος… τον ευχαρίστησε δημοσίως, που βρήκε το κουράγιο να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία. Οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται «στοργή», συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές τους, όμως ο τεν Χαγκ προτιμά τον ρόλο του σκληρού αφεντικού που… δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Οι καυγάδες του με τους παίκτες του είναι συχνοί. Κάποιους τους γνωρίζουμε, όπως στην περίπτωση του Τζέιντον Σάντσο, που κόστισε 85 εκατ. ευρώ αλλά… μπήκε στο ψυγείο, και κάποιους άλλους, όχι.
Είναι και άτυχος, για να είμαστε ειλικρινείς. Ο Γκρίνγουντ εκδιώχθηκε, εξαιτίας των κατηγοριών για ξυλοδαρμό και απόπειρα βιασμού της πρώην συντρόφου του. Ο Αντονι πήγε στη Βραζιλία, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε παρόμοιες κατηγορίες. Ο Ράσφορντ είχε ένα πολύ άσχημο τροχαίο ατύχημα. Μπρούνο Φερνάντεζ και Μακ Τόμινι «ήρθαν στα χέρια». Και η Γιουνάιτεντ είναι, ουσιαστικά, ακέφαλη, όσο οι Γκλέιζερς δεν αποφασίζουν οριστικά αν θέλουν να πουλήσουν τις μετοχές τους, ή να διατηρήσουν την ιδιοκτησία. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Υψηλόβαθμο στέλεχος του συλλόγου εκμυστηρεύτηκε, προσφάτως, στο Athletic ότι μόνο στον εμπορικό τομέα η Γιουνάιτεντ παραμένει το τεράστιο club που ήταν μέχρι πριν από μια δεκαετία.
Και στις μεταγραφικές δαπάνες, βεβαίως. Στις δυο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους ο τεν Χαγκ έχει ξοδέψει για νέους παίκτες, συνολικά, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι οδήγησε τη Γιουνάιτεντ στην τρίτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και στην κατάκτηση -επιτέλους- ενός τροπαίου: του Carabao Cup. Εφέτος, όμως, έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη των οπαδών.
«Παλεύουμε όλοι μαζί, είμαστε ενωμένοι και στηρίζουμε, ο ένας τον άλλον, για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο», δήλωσε μετά τη χθεσινή ήττα». Το κλίμα στην ομάδα δεν φαίνεται και τόσο… οικογενειακό, όσο ισχυρίζεται ότι είναι. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δεν είναι, πια, με το μέρος του. Και όλοι ξέρουν ότι, ειδικά σε αυτόν τον σύλλογο, ελάχιστοι προπονητές κατάφεραν να αντέξουν την πίεση της εξέδρας.