| Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Η Βούλτεψη προτείνει να πάνε διακοπές «στο χωριό» όσοι δεν έχουν λεφτά για τα νησιά

Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την ακρίβεια και την αδυναμία πολλών Ελλήνων να κάνουν διακοπές έστω και για λίγες ημέρες
Protagon Team

Νέα τροφή στη συζήτηση σχετικά με την κρίση που βιώνει το ελληνικό καλοκαίρι —τα χαμένα «μπάνια του λαού», με την αδυναμία των πολιτών να κάνουν διακοπές, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που μεγεθύνει ο υπερτουρισμός, έχουν δημιουργήσει μια νέα συνθήκη κοινωνικού αποκλεισμού— έδωσε την Τετάρτη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οποία προέτρεψε τους πολίτες να πάνε στα χωριά τους αν δεν έχουν να πληρώσουν για διακοπές στα νησιά.

Η μάλλον άστοχη τοποθέτηση της κυρίας Βούλτεψη που σε τηλεοπτική εμφάνισή της στο Open προϋπέθεσε ακόμα και ότι υπάρχουν «χωριά» για να καταφύγουν εκεί οι φτωχοποιημένοι πολίτες, ήρθε να προστεθεί σε θέσεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα από διάφορους δημοσιολογούντες, είτε περί «staycation» (δηλαδή διακοπές στο σπίτι στην πόλη), είτε με τη θεωρία ότι αν θέλουμε ως χώρα τουρίστες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προϋπολογίζει έσοδα δεκάδων δισ. ευρώ από τον τουρισμό, θα πρέπει οι Ελληνες να αφήσουμε χώρο για τους ξένους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η κυρία Βούλτεψη αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα.

«Σίγουρα για όλο τον κόσμο οι διακοπές είναι προβληματικές γι’ αυτό βλέπουμε και πάρα πολλά χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι της Γερμανίας, ας πούμε, να έρχονται στην Ελλάδα που έχουν δύο συντάξεις, κάνουν οικονομία», είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει στη συνέχεια: «Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό γιατί και οι διακοπές είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους, χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λύση. Μπορεί να πάνε στο χωριό, να πάνε στην ενδοχώρα», είπε, αναπαράγοντας το αναχρονιστικό κλισέ περί ύπαρξης «χωριού» για τους κατοίκους των πόλεων. «Στα νησιά σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα και πρέπει να βρεθούν περισσότερες λύσεις», παραδέχτηκε.

Όπως αναμενόταν, τα λεγόμενα της κυρίας Βούλτεψη προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά τα “παπαγαλάκια” της ΝΔ, πλέον και οι βουλευτές της λένε επίσημα ότι δεν έχουν δικαίωμα οι Έλληνες να επισκέπτονται τα νησιά, που μετατρέπονται σε “απαγορευμένη ζώνη” γι’ αυτούς».