Το ημερολόγιο έγραφε 18 Νοεμβρίου 2018. Η Εθνική Ελλάδας, με Αγγελο Αναστασιάδη προπονητή, υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ την Εσθονία. Η πρωτιά του ομίλου μας στο Nations League είχε, ήδη, κριθεί (την κατέκτησε η Φινλανδία), όμως ακόμη και η δεύτερη θέση θα μπορούσε να μας οδηγήσει, από τον παράδρομο του Πρωταθλήματος των Εθνών, στην τελική φάση του Euro 2020. Δυστυχώς, τότε ήμασταν πολύ απασχολημένοι για να δούμε τη δεύτερη ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας. Τσακωνόμασταν, για το αν ο Αγγελος ήταν κατάλληλος για ομοσπονδιακός τεχνικός, ή για το αν οι επιλογές του ήταν… φιλο-ΠΑΟΚτσήδικες και αντι-Ολυμπιακές…
Μας αρκούσε και η ισοπαλία, όμως η Εθνική μας ηττήθηκε από την αδύναμη αντίπαλό της (0-1 με αυτογκόλ του Λαμπρόπουλου), κι έτσι στα πλέι-οφ προκρίθηκε η Ουγγαρία. Και χθες (Πέμπτη) βράδυ οι Ούγγροι ξετύλιξαν το «δώρο» που τους είχαμε κάνει πριν από δύο χρόνια. Με δύο γκολ σε τρία λεπτά (88′ και 90′) νίκησαν τους Ισλανδούς, που είχαν προηγηθεί στο σκορ (11′), και προκρίθηκαν στην τελική φάση του Euro για τέταρτη φορά στην ιστορία τους.
Η σημερινή Ουγγαρία δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του ένδοξου παρελθόντος της, αλλά τα κατάφερε. Γιατί, αντί να αναζητεί τους φταίχτες της παρακμής της, παλεύει σε κάθε της αγώνα, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτή η ιστορία θα πρέπει να μας διδάξει – και το μάθημα το κάνει ακόμα πιο πικρό μια άλλη πρόκριση: της Βόρειας Μακεδονίας.
Ναι, θα είναι και οι Σκοπιανοί παρόντες στην τελική φάση του Euro, την οποία η Ελλάδα θα παρακολουθήσει, πάλι, από την τηλεόραση. Νίκησαν (1-0) τη Γεωργία στην Τιφλίδα, και θα εμφανιστούν σε κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1994, που αναγνωρίστηκαν από την UEFA και τη FIFA ως ανεξάρτητη ομοσπονδία. Το «χρυσό» γκολ πέτυχε η μεγάλη «φίρμα» της εθνικής τους ομάδας, Γκόραν Πάντεφ, που στα 37 του χρόνια συνέδεσε το όνομά του με μια απίθανη επιτυχία. Με το 36ο του τέρμα σε 114 συμμετοχές ο βετεράνος φορ της Τζένοα έβγαλε τους συμπατριώτες του στους δρόμους, και οι ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις αγνόησαν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Στο Euro θα πάει και η Σκωτία, η οποία μετά την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας (1998) δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί στις δέκα τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Η σκωτσέζικη ομοσπονδία δικαιώθηκε που εμπιστεύτηκε τον προπονητή, Στιβ Κλαρκ, παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα τον πρώτο καιρό της θητείας του. Χωρίς τους μεγάλους «αστέρες» του παρελθόντος (Μπίλι Μπρέμνερ, Πίτερ Λόριμερ, Εντι Γκρέι, Τζόρνταν Χάρβεϊ, Ντένις Λόου, Κένι Νταλγκλίς, Γκρέιαμ Σούνες, Αρτσι Γκέμιλ, Γκόρντον Στράχαν, κ.ά.) η ομάδα έφτασε στον χθεσινό αγώνα – μπαράζ με τη Σερβία στο Βελιγράδι, που ήταν πραγματικό θρίλερ, και προκρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (5-4). Είχε προηγηθεί στο παιχνίδι, αλλά ισοφαρίστηκε στο 90′.
Η εθνική ομάδα της Σκωτίας φημίζεται για την ατυχία της. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, στη Δυτική Γερμανία, αποκλείστηκε αήττητη στη φάση των ομίλων επειδή η Βραζιλία είχε σκοράρει ένα γκολ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια μετά, την καταδίκασε μια ισοπαλία… με το Ιράν. Το 1982, στην Ισπανία, αποκλείστηκε, πάλι, στον συντελεστή τερμάτων. Το 1986, στο Μεξικό, δεν κατάφερε να νικήσει την Ουρουγουάη, που έπαιζε με δέκα παίκτες από το πρώτο λεπτό. Το 1990, στην Ιταλία, ηττήθηκε από την Κόστα Ρίκα, αν και έχασε αμέτρητες ευκαιρίες. Αλλά, αυτή τη φορά, στάθηκε τυχερή. Ευστόχησε σε όλα της τα πέναλτι, πράγμα ασυνήθιστο για βρετανική ομάδα.
Δραματική πρόκριση πήρε και η Σλοβακία. Προηγήθηκε μόλις στο 17’, η Βόρεια Ιρλανδία ισοφάρισε (με αυτογκόλ) στο 88ο λεπτό και είχε δοκάρι στο 90’, όμως στο 110ο λεπτό ο Ντούρις την έστειλε στην τελική φάση του Euro για δεύτερη φορά στην ιστορία της.
Ετσι, επτά μήνες πριν από τη (νέα) ημερομηνία έναρξης του 16ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (11 Ιουνίου – 11 Ιουλίου), το «παζλ» του Euro 2020 ολοκληρώθηκε. Η Ουγγαρία θα συμπληρώσει τον όμιλο – φωτιά της διοργάνωσης, τον 6ο (Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία). Η Σλοβακία, τον 5ο (Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία). Η Σκωτία, τον 4ο (Αγγλία, Κροατία, Τσεχία). Και η Βόρεια Μακεδονία, τον 3ο (Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία). Προκρίνονται οι χώρες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις των έξι ομίλων, αλλά και οι τέσσερις καλύτερες από όσες τερματίσουν τρίτες.
Το αρχικό σχέδιο ήταν, το Euro να φιλοξενηθεί σε 12 πόλεις ισάριθμων διαφορετικών χωρών (Αγία Πετρούπολη, Αμστενταμ, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Γλασκώβη, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Μόναχο, Μπακού, Μπιλμπάο και Ρώμη) για να γιορταστεί έτσι η συμπλήρωση 60 ετών από την πρώτη διοργάνωση. Η πανδημία, όμως, έφερε δεύτερες σκέψεις. Και ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να υποσχεθεί τα πάντα, προκειμένου η Ρωσία να είναι η μόνη οικοδέσποινα.