Οι χάκερ της Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά ικανοί στην κλοπή μεγάλων χρηματικών ποσών, αλλά και πολύτιμων πληροφοριών |
Επικαιρότητα

Η Βόρεια Κορέα υπέκλεψε από τη Νότια πληροφορίες για οπλικά συστήματα

Χάκερ της Πιονγκγιάνγκ κατάφεραν να διεισδύσουν αθόρυβα σε νοτιοκορεατικές εταιρείες δημιουργίας επεξεργαστών και να κλέψουν σημαντικά στοιχεία, που θα βοηθήσουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στην εξέλιξη των οπλικών προγραμμάτων της
Protagon Team

Βορειοκορεάτες χάκερ εισέβαλαν σε νοτιοκορεάτες κατασκευαστές εξοπλισμού τσιπ, σύμφωνα με την υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να φτιάξει ημιαγωγούς για τα οπλικά της προγράμματα, λέει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS).

Η είδηση αυτή έρχεται έναν μήνα αφότου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιήσει προκλήσεις όπως κυβερνοεπιθέσεις για να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η Βόρεια Κορέα εισέβαλε τo 2023 στα email ενός βοηθού του νοτιοκορεάτη προέδρου.

«Πιστεύουμε ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται να παράξει τους δικούς της ημιαγωγούς, καθώς δυσκολεύεται να τους προμηθετεί από αλλού εξαιτίας των κυρώσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NIS. Η υπηρεσία εκτιμά ότι οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να οδηγηθούν από την ανάγκη να διαθέτει τσιπ για τα οπλικά της προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων και πυραύλων.

Η NIS πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα διείσδυσε στους διακομιστές δύο εταιρειών εξοπλισμού τσιπ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, κλέβοντας σχέδια προϊόντων και φωτογραφίες των εγκαταστάσεών τους.

Προειδοποίησε επίσης άλλες εταιρείες στον κλάδο της κατασκευής τσιπ να λάβουν προφυλάξεις έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η υπηρεσία κατασκοπείας δεν κατονόμασε τις εταιρείες που χακαρίστηκαν, υποστήριξε όμως πως η Βόρεια Κορέα κατάφερε να αποκτήσει οτιδήποτε είχε αξία.

Η NIS σημείωσε ότι οι εταιρείες της Νότιας Κορέας ήταν βασικός στόχος βορειοκορεατών χάκερ από τα τέλη του περασμένου έτους. Πιστεύει ότι οι χάκερ χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται «living off the land», η οποία ελαχιστοποιεί τη χρήση παράνομων και κακόβουλων μέσων αξιοποιώντας νόμιμα εργαλεία εγκατεστημένα στους διακομιστές, καθιστώντας έτσι ιδιαίτερα δύσκολη την ανίχνευση της επίθεσης από ένα λογισμικό ασφαλείας.

Η Πιονγκγιάνγκ διατηρεί πάγια θέση άρνησης εμπλοκής σε εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, αλλά η Σεούλ κατηγορεί τα τελευταία χρόνια τους βορειοκορεάτες χάκερ για την κλοπή μεγάλων χρηματικών ποσών, συχνά σε κρυπτονομίσματα, για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος και του προγράμματος πυρηνικών όπλων του.

Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι έχει κλέψει με αυτές τις μεθόδους έως και 3 δισ. δολάρια από το 2016. Πιστεύεται επίσης ότι πραγματοποιούνται κυβερνοεπιθέσεις με σκοπό την κλοπή κρατικών μυστικών, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

Η Βόρεια Κορέα, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε ακραίες διεθνείς κυρώσεις, εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.