Με την εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία «απάντησε» ο Κιμ Γιονγκ Ουν –επικεφαλής του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα– στα κοινά αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια από ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, την περασμένη εβδομάδα.
Το Τόκιο εκτιμά πως επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).
Για εκτόξευση ICBM που πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος και έπεσε στη θάλασσα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έκανε λόγο ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.
Η εκτόξευση του πυραύλου σήμανε συναγερμό στην Ιαπωνία, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να καλυφθούν. Ενεργοποιήθηκε το σύστημα J-Alert, με σχετικές ειδοποιήσεις να μεταδίδονται από τη δημόσια τηλεόραση NHK, καλώντας τους κατοίκους βόρειων και βορειοανατολικών τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο.
Το σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση ενεργοποιήθηκε στις 07:29 (01:29). Η ενημέρωση που μεταδόθηκε από το NHK ανέφερε: «Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι εκτόξευσε πύραυλο. Σπεύσατε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως». Ορισμένα δρομολόγια τρένων σταμάτησαν. Περίπου 30 λεπτά αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού Κισίντα ανέφερε μέσω Twitter ότι «ο βορειοκορεατικός πύραυλος πιθανόν πέταξε πάνω από την Ιαπωνία».
Δεν ενεργοποιήθηκαν ιαπωνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Σε ανακοίνωσή της, η ιαπωνική ακτοφυλακή σημείωσε ότι ο πύραυλος έχει πέσει στη θάλασσα και συνέστησε σε παραπλέοντα σκάφη να μην πλησιάσουν τα συντρίμμια.
«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο περί τις 07:22» (σ.σ. τοπική ώρα· 01:22 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.
«Αναλύουμε τις λεπτομέρειες, πάντως ο πύραυλος πέρασε πάνω από την ιαπωνική περιοχή Τοχόκου (βορειοανατολικά) και κατόπιν έπεσε στον Ειρηνικό, εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή ζημιές.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα μίλησε για «βάρβαρη πράξη βίας», την οποία όπως είπε, «καταδικάζουμε σθεναρά».
Πρόκειται για την πέμπτη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών και η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν αποκλείει καμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης δυνατότητας να αντεπιτεθεί, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της χώρας εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε με τη σειρά του ιάπωνας υπουργός Αμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα.
«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων “δυνατοτήτων αντεπίθεσης”, και δεν θα αποκλείσουμε τίποτε καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε εκ θεμελίων τις αμυντικές μας δυνατότητες», δήλωσε ο Χάμαντα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ έκανε λόγο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM) και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει «αποφασιστική» αντίδραση στη νέα αυτή πρόκληση από το καθεστώς της Βορείου Κορέας.
«Τέτοιες ανεύθυνες πυρηνικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστική αντίδραση από τον στρατό μας και τους συμμάχους μας, καθώς και από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε Γιουν, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η νέα «πρόκληση» της Βόρειας Κορέας «παραβιάζει ξεκάθαρα τις οικουμενικές αξίες και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών και (ο κ. Γιουν) διέταξε σθεναρή αντίδραση και (να ληφθούν) προσήκοντα μέτρα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεατική προεδρία.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την περιφέρεια της ανατολικής Ασίας Ντάνιελ Κρίτενμπρικ χαρακτήρισε «ατυχή» την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο δρόμος προς την επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ «παραμένει ανοικτός». «Καλούμε τη ΛΔΚ (σ.σ. τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας) να πάρει τον δρόμο του διαλόγου, να δεσμευτεί στη σοβαρή και συνεχή διπλωματία και να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», πρόσθεσε ο κ. Κρίτενμπρικ.
Κατά τον αμερικανό διπλωμάτη, η Κίνα —μολονότι στρατηγικός αντίπαλος για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν— οφείλει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμηθεί η παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πρέπει να συμβάλουν να κοπούν τα δίκτυα προμηθειών της Πιονγκγιάνγκ, επέμεινε.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, είχε χωριστές συνδιαλέξεις με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να συζητήσει τη «διεθνή προσήκουσα και σθεναρή» αντίδραση στην οπλική δοκιμή και να επαναβεβαιώσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του, Εϊντριεν Ουότσον, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» την «επικίνδυνη» απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή του πυραύλου, τονίζεται στο κείμενο, που κάνει ακόμη λόγο για «αποσταθεροποιητική» ενέργεια, δείγμα της «κατάφωρης περιφρόνησης» της Βόρειας Κορέας για «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κλιμακούμενες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ θα της επιτρέψουν να αποκτήσει επιχειρησιακά όπλα και να αναπτύξει νέες δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων είναι κυρίαρχο δικαίωμά της. Τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένα, εν δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ αψηφά, επιχειρηματολογώντας ότι προέχει η εθνική της άμυνα.
Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ, φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη από το 2006 και την πρώτη από το 2017. Μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν κάποια στιγμή ανάμεσα στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (εντός του μήνα) και τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ (τον επόμενο), εκτιμούσαν προ ημερών νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικοί.