Mε όσα είπε στους έγκυρους FT o Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να καθησυχάσει τους εταίρους της χώρας για την... συμπεριφορά της στη μεταμνημονιακή εποχή | Reuters
Επικαιρότητα

Η βόμβα Τσακαλώτου χάλασε το κυβερνητικό πάρτι με τον Γιούνκερ

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας γιόρταζε το τέλος της μνημονιακής εποχής με τον πρόεδρο της Κομισιόν σε Μαξίμου και Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών ήρθε να τον προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα
Protagon Team

Περιχαρής ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου για να γιορτάσουν μαζί το τέλος των μνημονίων και την αυγή μίας νέας εποχής για την Ελλάδα μετά την «καθαρή» έξοδο του Αυγούστου. Χωρίς μάλιστα την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής…

Ακολούθησε η ομιλία Γιούνκερ σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, με εγκωμιαστικά σχόλια από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες -και τις αντοχές- των Ελλήνων την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, συμβουλές για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ένα μεγάλο μπράβο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίων.

Το γιορτινό κλίμα όμως ήρθε να χαλάσει με μία δήλωση βόμβα στους Financial Times, όχι ο αρχηγός ή κάποιο άλλο σημαίνον στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προειδοποίησε ότι το τέλος της ευρωπαϊκής επιτήρησης για τη χώρα απέχει ακόμα πολύ…

Ανάμεσα σε άλλα, ο επικεφαλής της κίνησης των 53+ στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίστασε να σημειώσει ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε ενδεικτικά (δείτε το σχετικό απόσπασμα κάτω), «αναβοντας φωτιές» σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου και διακόπτοντας απότομα το πάρτι που είχε στηθεί στην Αθήνα με καλεσμένο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε μέσω των έγκυρων FT να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους εταίρους –με πρώτο τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς– ότι η Αθήνα  ετοιμάζει ήδη μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καταστρώνοντας με ιδιαίτερη σπουδή τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης.

Προσπάθησε μάλιστα να γίνει και πιο συγκεκριμένος, λέγοντας ότι τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι επισημάνσεις Τσακαλώτου στους FT προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των… παρουσιαστών της απογευματινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ, «Δεύτερη Ματιά», Κατερίνας Ακριβοπούλου και Σωτήρη Καψώχα, που δεν μπορούσαν να χωνέψουν ούτε τις δηλώσεις του υπουργού, ούτε τη συγκυρία στην οποία έγιναν!

Αφού υπενθύμισαν με νόημα ότι ο κ. Τσακαλώτος, εκτός από υπουργός Οικονομιών, είναι και επικεφαλής της κίνησης των 53+ εντός του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου), οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης έφθασαν στο σημείο να διερωτηθούν ακόμα και αν ο κ. Τσακαλώτος έχει διαφορετική γραμμή από αυτή της κυβέρνησης, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, φέρνοντας χειρότερα δεινά για τη χώρα από ό,τι τα μνημόνια.

«Κακώς κατηγορούμε τον Στουρνάρα», «μήπως έχει δίκιο τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης» εμφανίστηκε να λέει ο Σωτήρης Καψώχας, γιατί όπως παρατήρησε, αν ισχύουν όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος περί επιτροπείας και εκθέσεων προόδου για την Ελλάδα από τους ελεγκτές των δανειστών σε τριμηνιαία-τετραμηνιαία βάση, αυτό θα είναι χειρότερο ακόμα και από την προληπτική γραμμή στήριξης!

«Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς» υπογράμμισε στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα o υπουργός Οικονομικών, σπεύδοντας να επισημάνει πως «δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Και το πάρτι της εξόδου από την εποχή της «μνημονιακής παρακολούθησης» έλαβε άδοξο -και κυρίως απότομο- τέλος.