Η Βιρτζίνια Πάτον στην ταινία «It's a wonderful life» (αριστερά) και σε άλλες στιγμές | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Βιρτζίνια Πάτον από το «It’s a Wonderful Life» πέθανε σε ηλικία 97 ετών

Η μόνη ηθοποιός, που είχε απομείνει εν ζωή και είχε πάρει μέρος στο πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο δράμα του αμερικανικού κινηματογράφου του 1946 «έγινε κι αυτή ένας άγγελος», όπως λένε αγαπημένοι φίλοι και συνάδελφοί της
Protagon Team

Η Βιρτζίνια Πάτον ήταν αμερικανίδα επιχειρηματίας και ηθοποιός. Αφού εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες στις αρχές της δεκαετίας του 1940, επιλέχθηκε για τον πιο γνωστό ρόλο της, αυτόν της Ρουθ Ντάκιν Μπέιλι στο χριστουγεννιάτικο δράμα «It’s a Wonderful Life» του Φρανκ Κάπρα το 1946. Η Πάτον, που ήταν η τελευταία ηθοποιός που είχε παίξει ως ενήλικη στην ταινία και βρισκόταν εν ζωή, πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε μέσω της ιστοσελίδας Legacy και η Κάρολιν Γκράιμς, η οποία συνεργάστηκε με την Πάτον στην ταινία ως παιδί-ηθοποιός, την αποχαιρέτισε με μία ανάρτηση στο Facebook.

«Aλλος ένας άνθρωπος έγινε άγγελος! Η Βιρτζίνια Πάτον Μος. Ηταν 97 ετών. Τώρα είναι με τον αγαπημένο της Κρουζ. Θα λείψει!», έγραψε, αναφερόμενη στον σύζυγο τής Πάτον, στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας Cruse W Moss.

Η ταινία «It’s a Wonderful Life» (Μια Υπέροχη Ζωή) είναι ένα χριστουγεννιάτικο δράμα παραγωγής 1946, σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα. Αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Φίλιπ βαν Ντόρεν Στερν με τίτλο «The Greatest Gift» (Το σπουδαιότερο δώρο) το οποίο γράφτηκε το 1939 και κυκλοφόρησε το 1945. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, όπως διαβάζουμε στο Wikipedia, η οποία προβάλλεται συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ στο ρόλο του Τζορτζ Μπέιλι, ενός άνδρα που απαρνήθηκε τα όνειρά του προκειμένου να βοηθήσει τους άλλους. Ο Στιούαρτ πλαισιώνεται από την Ντόνα Ριντ, στο ρόλο της συζύγου του Μαίρη, τον Χένρι Τράβερς, στον ρόλο του Κλάρενς, του φύλακα άγγελου του Τζόρτζ Μπέιλι και τον Λάιονελ Μπάριμορ στο ρόλο του σπαγκοραμμένου και εκμεταλλευτή Χένρι Πόττερ που φέρνει τον Τζορτζ σε αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία κατά την πρώτη της προβολή το 1946, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής της και του σκληρού ανταγωνισμού, με την πάροδο των χρόνων αναγνωρίστηκε η αξία της και πλέον θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, καθώς και μια από τις κλασικότερες χριστουγεννιάτικες εορταστικές ταινίες.

Ποια ήταν η Βιρτζίνια Πάτον

Η ηθοποιός γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο το 1925 και ήταν ανιψιά του θρυλικού στρατηγού Τζορτζ Σμιθ Πάτον, ενός εκ των ικανότερων διοικητών των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπως γράφουν οι Times, η οικογένειά της μετακόμισε στο Πόρτλαντ του Oρεγκον, την πατρίδα του πατέρα της, όταν εκείνη ήταν ακόμη βρέφος. Παρέμεινε εκεί μέχρι να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο και στη συνέχεια μετακόμισε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Aντζελες.

Εκεί, η ομολογουμένως πανέμορφη Βιρτζίνια συνεργάστηκε με τον θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Ουίλιαμ ντε Μιλ, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της σπουδαίας σχολής κινηματογράφου USC. Hταν ο μεγαλύτερος αδερφός του σκηνοθέτη Σέσιλ ντε Μιλ. Η συνεργασία αυτή οδήγησε την Πάτον στον σκηνοθέτη Κάπρα. Λίγο αργότερα, η ηθοποιός υπέγραψε συμβόλαιο με την Warner Brothers και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές οθόνες στην ταινία του 1943 «Thank Your Lucky Stars».

Επαιξε, επίσης, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο γουέστερν «Black Eagle» του 1948. Η τελευταία της εμφάνιση στην οθόνη ήταν στην κωμωδία του 1949 The Lucky Stiff. Η Πάτον είχε επίσης μικρούς ρόλους στις ταινίες «Janie», «Hollywood Canteen» και «The Horn Blows at Midnight».

Η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Κρουζ Μος το 1949 και απέκτησαν τρία παιδιά. Ο γάμος τους κράτησε 69 χρόνια μέχρι που εκείνος πέθανε το 2018. Μιλώντας το 2012 για το «It’s a Wonderful Life», ο Μος είχε πει: «Η Βιρτζίνια ήταν το μόνο κορίτσι που έκανε συμβόλαιο απευθείας με τον Φρανκ Κάπρα. Ολοι οι άλλοι σε εκείνη την ταινία είχαν συμβόλαια με άλλα στούντιο. Αλλά η Τζίνι, που δεν ανήκε καν εκεί, ενθουσίασε τον σκηνοθέτη, ο οποίος υπέγραψε αμέσως για να την πάρει στην ταινία».

Η Βιρτζίνια Πάτον πέρασε τα τελευταία της χρόνια σε ένα γηροκομείο στο Ολμπανι της Τζόρτζια.