Παρά τον κρύο καιρό, μασκοφόροι γλεντζέδες ξεχύθηκαν στη Βενετία το περασμένο Σαββατοκύριακο για το φημισμένο καρναβάλι της: για να χορέψουν στους ρυθμούς του και να συμμετάσχουν στη φωτεινή παράσταση αφιερωμένη στον αγαπημένο γιο της πόλης, Μάρκο Πόλο, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Με αφορμή την 700ή επέτειο του θανάτου του, η φετινή εκδήλωση θα θυμίσει την καριέρα του ντόπιου παλικαριού, που ξεκίνησε για την Ανατολή σε ηλικία 17 ετών, μαζί με τον πατέρα και τον θείο του, για να επιστρέψει 24 χρόνια αργότερα φέρνοντας ιστορίες για την Κίνα και τη Μογγολική Αυτοκρατορία που συνάρπασαν ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο εορτασμός σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στην πόλη, που δεν έστησε ποτέ άγαλμα στον Πόλο, παρά την ιδιότητά του ως ενός από τους πρώτους εξερευνητές στον κόσμο, ο οποίος ανέλαβε απεσταλμένος του Κουμπλάι Χαν και επισκέφθηκε τις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται η Μιανμάρ, η Ινδία, η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ.
Μέχρι τώρα οι επισκέπτες που αναζητούσαν τα ίχνη του ταξιδιώτη στη Βενετία έπρεπε να αρκεστούν σε μια πλάκα πάνω από μια πίσω πόρτα του θεάτρου Μαλιμπράν, που αναφέρει ότι το σπίτι του βρισκόταν κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο. Για να το δουν οι τουρίστες, έπρεπε να περάσουν κάτω από μια στοά του 13ου αιώνα που είναι γεμάτη γκράφιτι.
Μια πρώτη πραγματική εικόνα του σπιτιού του θα δοθεί τον προσεχή Απρίλιο, σε μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή του Πόλο, στο Παλάτσο Ντουκάλε: η αρχαιολόγος Ροσέλα Τσέστερ εκθέτει αντικείμενα από τις ανασκαφές της, που ξεκίνησαν κάτω από τη σκηνή του θεάτρου Μαλιμπράν και έφτασαν ως τα αρχικά θεμέλια του σπιτιού του εξερευνητή.
«Οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν τις θεωρίες ότι ο Μάρκο Πόλο έζησε εκεί, κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο και στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ακριβώς στο κέντρο της εμπορικής και πολιτικής δύναμης της Βενετίας» λέει η Τσέστερ στους Times.
Το βιβλίο «Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο», που γράφτηκε μετά την επιστροφή του στη Βενετία το 1295, λέγεται ότι μύησε την Ευρώπη στην πορσελάνη, στην πυρίτιδα και στα χαρτονομίσματα – και αργότερα ενέπνευσε τον Χριστόφορο Κολόμβο να εξερευνήσει τον κόσμο. Από τότε το βιβλίο έχει διχάσει τους ιστορικούς σχετικά με το αν ο Πόλο υπερέβαλε σε μερικές από τις καταπληκτικές ιστορίες του για την αυλή του Χαν.
Ο Μάρκο, ο πατέρας του και ο θείος του έχτισαν το παλάτσο στη Βενετία για τους ίδιους και την ευρύτερη οικογένειά τους, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τους ιστορικούς της πόλης, μια απογραφή του σπιτιού μετά τον θάνατό του αποκάλυψε ότι ο Πόλο είχε φέρει στο σπίτι ένα διαβατήριο φτιαγμένο από χρυσό, προσφορά από τον Κουμπλάι Χαν, για τα ταξίδια του.
Το σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1597 και η βενετσιάνα συγγραφέας και ιστορικός Τιτσιάνα Πλεμπάνι ισχυρίζεται ότι ο Πόλο ξεχάστηκε εν μέρει με την πάροδο των αιώνων μετά τον θάνατό του, προτού απολαύσει μια αναβίωση τον 19ο αιώνα, καθώς οι ταξιδιώτες ανακάλυψαν εκ νέου τα βήματά του.
Ο τάφος του στην εκκλησία του Σαν Λορέντζο καταστράφηκε όταν ο Ναπολέων μετέτρεψε τον ναό σε στρατώνα, και το 1846, όταν οι Ενετοί επιχείρησαν να στήσουν ένα άγαλμα του, οι Αυστριακοί, που τότε είχαν καταλάβει την πόλη, δεν το επέτρεψαν. Για να αποδώσει δικαιοσύνη στον εξερευνητή, η Πλεμπάνι έχει γράψει μια ατομική θεατρική παράσταση, με τον Αλεσάντρο Μπρεσανέλο στον ρόλο του Πόλο.
Ο ηθοποιός, που υποδύεται τον σύζυγο της Αντζελίνα Τζολί στην επερχόμενη βιογραφική ταινία της για τη Μαρία Κάλας, έχει στενή σχέση με τον Πόλο. Συγκεκριμένα, έχει ζήσει επί 30 χρόνια σε ένα διαμέρισμα απέναντι από την τοποθεσία του σπιτιού του διάσημου ταξιδιώτη.
Στο μεταξύ, μια ομάδα ντόπιων ακτιβιστών θα μεταβεί στη στοά κάτω από το σπίτι του Μπρεσανέλο για να σβήσει τα γκράφιτι που ζωγράφιζαν εδώ και χρόνια στους τοίχους οι τουρίστες, λίγα εκατοστά μακριά από τα ευαίσθητα μαρμάρινα ανάγλυφα του 13ου αιώνα με φασιανούς, αρνιά και λαγούς στις καμάρες της, που κοσμούν τη στοά.
Ο Νίκολα Τονιόν, που θα ηγηθεί της επιχείρησης καθαρισμού τον επόμενο μήνα, αναφέρει στους Times ότι αυτό είναι το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν οι κάτοικοι της Βενετίας για τον εξερευνητή. «Ο Μάρκο Πόλο αντιπροσωπεύει το πνεύμα της πόλης μας – που σου ανοίγει τον δρόμο τόσο στη γνώση και στα ταξίδια, όσο και στην πραγματική ευχαρίστηση της επιστροφής στην πατρίδα» εξηγεί.