Η «Σπηλιά της Αφροδίτης» ήταν εξοπλισμένη με έναν από τους πρώτους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς του κόσμου | Twitter
Επικαιρότητα

Η Βαυαρία δίνει 59 εκατ. για να επισκευάσει τη σπηλιά του ανιψιού του Οθωνα

Ο Λουδοβίκος Β’ θεωρούνταν τρελός επειδή περνούσε τον χρόνο του σχεδιάζοντας φαντασμαγορικά παλάτια. Σήμερα, τρελό θα θεωρούνταν το κρατίδιο της Βαυαρίας αν δεν έδινε τα 59 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση μιας τεχνητής σπηλιάς του μονάρχη, καθώς προσελκύει ορδές τουριστών
Protagon Team

Το κόστος της ανακαίνισης μιας φαντασμαγορικής τεχνητής σπηλιάς, χτισμένης από τον Λουδοβίκο Β’, τον βασιλιά της Βαυαρίας που έμεινε στην Ιστορία για τις ιδιορρυθμίες του, έχει εκτοξευτεί στα 59 εκατομμύρια ευρώ, μα η τοπική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να καταβάλει τα χρήματα.

Η «Σπηλιά της Αφροδίτης» βρίσκεται στους κήπους του παλατιού Λίντερχοφ και απεικονίζει την πρώτη πράξη από το «Τανχόιζερ», τη διάσημη όπερα του μεγάλου γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Ο βαυαρός μονάρχης είχε οραματιστεί πολλά, ίσως υπερβολικά φιλόδοξα, αρχιτεκτονικά εγχειρήματα, μα τα περισσότερα από αυτά δεν πρόλαβε να τα δει ολοκληρωμένα, πριν από τον πρόωρο και μυστηριώδη θάνατό του το 1886.

Ο Λουδοβίκος ανέβηκε στον θρόνο της Πρωσίας το 1864, σε ηλικία 19 ετών, και πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 1886 (Wikipedia)

Πρόλαβε, όμως, το περίφημο «Venus Grotto», όπως έχει γίνει γνωστό στον κόσμο, που συνδυάζει τις καλές τέχνες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της εποχής. Στο εσωτερικό της τεχνητής σπηλιάς υπάρχουν σταλακτίτες, ένας καταρράκτης, μία λίμνη με μία επιχρυσωμένη βάρκα, ένα μηχάνημα που δημιουργεί κύματα στο νερό και ένα σύστημα χρωματιστού φωτισμού, που χρησιμοποιούσε έναν από τους πρώτους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς του κόσμου.

Οι εργασίες ανακαίνισης έχουν αρχίσει από το 2014, καθώς το νερό προκαλεί διάβρωση στο εσωτερικό της σπηλιάς. Πλέον, πάνω από 200 εταιρείες εμπλέκονται στη διαδικασία αποκατάστασης και ως αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος είναι τετραπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων.

Αλλά και πάλι, το τοπικό κοινοβούλιο «δεν έχει επιλογή», όπως δήλωσε ένα μέλος του στους Times, καθώς το «Venus Grotto» είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής.

Ο Λουδοβίκος, που ήταν ανιψιός του «δικού μας» βασιλιά Οθωνα, καθαιρέθηκε από τον θρόνο, έπειτα από μια αναφορά η οποία κατέληγε ότι ο μονάρχης πάσχει από παράνοια.

Οι γιατροί που υπέγραψαν την αναφορά δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τον Λουδοβίκο και οι ιστορικοί αμφισβητούν το πόρισμά της, μα εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πώς η συμπεριφορά του βασιλιά οδήγησε στην απομάκρυνση του από την εξουσία.

Το παλάτι Λίντερχοφ, όπου βρίσκεται η «Σπηλιά της Αφροδίτης», ήταν το μόνο παλάτι που ο Λουδοβίκος Β’ πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο (Twitter)

Ο «τρελός» μονάρχης, όπως κάποιοι τον αποκαλούν, ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για τις τέχνες και πολύ λιγότερο για τους πολέμους του Οτο φον Μπίσμαρκ. Μα παρότι τα «παραμυθένια» παλάτια του δεν άρεσαν στον περίγυρό του, σήμερα προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες, πάνω από έναν αιώνα μετά την κατασκευή τους.

Οπως και η ζωή του, έτσι και ο θάνατος του Λουδοβίκου Β’ ήταν ασυνήθιστος. Η σορός του βρέθηκε στα ρηχά νερά μιας λίμνης, λίγο μετά την καθαίρεσή του, και επίσημα καταγράφηκε ως αυτοκτονία, αλλά δεν βρέθηκε νερό στους πνεύμονές του. Οι ιστορικοί ακόμη δεν γνωρίζουν τι ακριβώς οδήγησε στον θάνατό του.