Τα νερά στην παραλία όπου θανατώνονται τα θαλάσσια θηλαστικά γίνονται κόκκινα από το αίμα τους | Sea Shepherd UK/Twitter
Επικαιρότητα

Η βαρβαρότητα συνεχίζεται: Εσφαξαν εκατοντάδες δελφίνια σε «παραδοσιακό» κυνήγι

Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων εξοργίστηκαν με τις εικόνες από το φετινό «γκρίνταντραπ», μια πρακτική που οι κάτοικοι των Νήσων Φερόες ακολουθούν από τον 16ο αιώνα
Protagon Team

Περισσότερα από 500 δελφίνια σφαγιάστηκαν στις Νήσους Φερόες στο πλαίσιο του παραδοσιακού κυνηγιού φαλαινών και δελφινιών «γκρίνταντραπ», σύμφωνα με τις επίσημες αρχές.

Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει την εκδίωξη δελφινιών και φαλαινών από αλιευτικά σκάφη σε έναν ρηχό κόλπο, όπου και ξεβράζονται. Στη συνέχεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, οι ψαράδες στην ακτή τα σφάζουν με μαχαίρια μέσα στο νερό, που γίνεται κόκκινο από το αίμα των ζώων.

Αυτή η πρακτική είναι μια παραλλαγή αντίστοιχων πρακτικών που καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα στα νησιά Φερόες, το αυτόνομο αρχιπέλαγο του βασιλείου της Δανίας που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδία.

Παρά το γεγονός ότι αυτό δικαιολογεί τη θέση της πρακτικής στην παράδοση της κοινότητας, δεν είναι απαραίτητη με τον τρόπο που ήταν τότε: για τη σίτιση του απομονωμένου πληθυσμού. Γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι οι εικόνες του κυνηγιού γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο και προκαλούν την οργή των ακτιβιστών για την προστασία των ζώων.

Σφαγιασμένα θηλαστικά κείτονται στις ακτές των Νήσων Φερόες (Sea Shepherd UK/Twitter)

«Χθες έγιναν δύο κυνήγια, το ένα με 266 αλιεύματα και το άλλο με 180» δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Νήσων Φερόες. Μέχρι στιγμής εντός της σεζόν έχουν γίνει πέντε κυνήγια.

Παρά την εκτεταμένη διεθνή καταδίκη του κυνηγιού, αυτό απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης στις Νήσους Φερόες, όπου οι υποστηρικτές επισημαίνουν ότι τα ζώα –τα οποία δεν είναι απειλούμενα είδη– τρέφουν τον τοπικό πληθυσμό εδώ και αιώνες, το κρέας τους δεν πωλείται αλλά διατίθεται, και κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης και τους ξένους ακτιβιστές ότι δεν σέβονται τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις.

Για τα περισσότερα επιχειρήματα των κατοίκων που υποστηρίζουν την πρακτική, κάτοικοι που την αποστρέφονται και ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν αντεπιχειρήματα. Αλλωστε, ο αριθμός των ζώων που σκοτώνεται είναι μεγάλος: εκατοντάδες δελφίνια και περίπου 800 φάλαινες.

Το 2022 η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό των ασπρομέτωπων δελφινιών του Ατλαντικού που μπορούν να θανατώνονται ετησίως σε 500, μετά από μια ασυνήθιστα μεγάλη σφαγή άνω των 1.400, που είχε προκαλέσει κατακραυγή ακόμη και μεταξύ των ντόπιων.