| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η βαριά σκιά του Κρεμλίνου πάνω από τις ιταλικές εκλογές

Υπουργοί του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι άλλαξαν στρατόπεδο και «μεταγράφηκαν» στο κεντρώο κόμμα Δράση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του ιταλού μεγιστάνα στην πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές
Protagon Team

Η ιταλίδα υπουργός Μάρα Καρφάνια, υποψήφια «Μις Ιταλία» και τηλεπαρουσιάστρια παλιότερα, ήταν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μέχρι που έπεσε η κυβέρνηση Ντράγκι, ύστερα από μια παρασκηνιακή μάχη με πρωταγωνιστές τον Μπερλουσκόνι, τον Ματέο Σαλβίνι τον Τζουζέπε Κόντε, αλλά και την Τζόρτζια Μελόνι, και βεβαίως τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Τότε, η υπουργός Περιφερειακής Συνοχής παραιτήθηκε από το κόμμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρόλο του Μπερλουσκόνι και του Πούτιν στην πτώση της κυβέρνησης.

Η Καρφάνια πήρε «μεταγραφή» στο κεντρώο κόμμα Δράση του Κάρλο Καλέντα, ώστε να είναι σίγουρη ότι είναι μέλος ενός κόμματος, «στο οποίο κανένας δεν θα τολμήσει να συνωμοτήσει με τη Ρωσία ή την Κίνα για να βλάψει την ιταλική κυβέρνηση», σύμφωνα με την ίδια.

Ο Καλέντα ελπίζει να προσελκύσει στη Δράση μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους που έχουν θυμώσει με τον Μπερλουσκόνι και δεν θέλουν με τίποτα την Ακροδεξιά. Οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου είναι «η επιλογή ανάμεσα σε μια Ιταλία που συγκαταλέγεται στις σπουδαιότερες χώρες της Ευρώπης ή μια Ιταλία που είναι στο πλευρό του Ορμπαν και του Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρώος πολιτικός.

«Είναι γεγονός ότι τον Ντράγκι τον έριξαν τα τρία κόμματα που έχουν τους στενότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο. Είναι γεγονός, επίσης, ότι ο Ντράγκι δεν ήταν και ο πιο δημοφιλής πολιτικός στο Κρεμλίνο», σημείωσε στους Financial Times η Νάταλι Τότσι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με έδρα τη Ρώμη.

«Ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι έχουν φανερά αισθήματα και δεσμούς φιλίας με τη Ρωσία, ειδικά τη Ρωσία του Πούτιν. Στηρίζουν τη θέση της Ιταλίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με μισή καρδιά», πρόσθεσε ο Στέφανο Στεφανίνι, πρώην πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ.

Δύο πρώην στελέχη του Φόρτσα Ιτάλια, η Μάρα Καρφάνια (δεξιά) και η Μαριαστέλα Τζέλμινι με τον πρόεδρο του κόμματος Δράση, Κάρλο Καλέντα (EPA/FABIO FRUSTACI)

Είναι γνωστό ότι τον Μάιο ο Σαλβίνι ήταν έτοιμος να πάει στη Μόσχα σε ένα «ταξίδι για την ειρήνη» με εισιτήρια πληρωμένα από τη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη και το ακύρωσε τελευταία στιγμή, μόνο λόγω του σάλου που ξέσπασε όταν μαθεύτηκε.

Την περασμένη εβδομάδα, η La Stampa αποκάλυψε ότι ο ρώσος διπλωμάτης Ολεγκ Κοστιούκοφ ρώτησε στέλεχος της Λέγκας αν αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση.

«Το περίεργο είναι ότι τον Μάιο, κανείς στην Ιταλία δεν έκανε λόγο ακόμα για πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, όχι τόσο γρήγορα, τουλάχιστον», είπε στους FT ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Γιάκοπο Ιακομπόνι.

Ο ίδιος, συγγραφέας του βιβλίου «Ολιγάρχες: Πώς οι φίλοι του Πούτιν αγοράζουν την Ιταλία», πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι από μόνοι τους έχουν τη δύναμη να ρίξουν τον Ντράγκι, αλλά σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν τη διχόνοια και να την ενισχύσουν και να χρησιμοποιήσουν για αυτό χρήσιμους ηλίθιους».

Ο Σαλβίνι είπε ότι το δημοσίευμα της La Stampa είναι «fake news». Η Μόσχα το ίδιο: «Δεν είναι αλήθεια. Η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με τις εγχώριες πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οσο για την έρευνα της υπόθεσης, μάλλον αποκλείεται. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, προεδρεύει στέλεχος από τα Αδέλφια της Ιταλίας, που έχει ήδη αποκλείσει τη διερεύνηση του ρόλου της Λέγκας.

Η Τότσι θεωρεί ότι το ζήτημα αξίζει να διερευνηθεί μέσω της επίσημης οδού. «Κατά πόσο ενθαρρύνθηκαν αυτοί οι υπουργοί από το Κρεμλίνο να ψηφίσουν εναντίον της κυβέρνησης ή να παραιτηθούν. Στην Ευρώπη γίνεται πόλεμος και μια εχθρική χώρα προσπαθεί να αναμειχθεί στη δημοκρατική σου διαδικασία. Είτε το καταφέρνουν είτε όχι, πρέπει να ανησυχήσεις».