Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφει μαζί με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν τη σχετική συνυποσχετική | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Υπογράφηκε στο Μαξίμου το «μνημόνιο» για το ποδόσφαιρο – Τι προβλέπει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεκ Κλαρκ για την υπογραφή μνημονίων συναντήληψης με σκοπό την εξυγίανση του αθλήματος. Για φιάσκο και φάρσα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη –έχει και αυτό τη σημασία του–, αλλά και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που ανέλαβε να λύσει τον γόρδιο δεσμό της κρίσης του ελληνικού ποδοσφαίρου που προέκυψε με την υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης (εδώ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA.

Στόχος της συνάντησης του Πρωθυπουργού και των επιτελών του με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και τον Γκρεκ Κλαρκ της παγκόσμιας ομοσπονδίας ήταν η υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA (στο μέσον) και τον αντιπρόεδρο της FIFA

Η επίσκεψη των δύο αξιωματούχων στην Αθήνα ήταν το επιστέγασμα των ταξιδιών του κ. Γεραπετρίτη στις έδρες της UEFA και της FIFΑ στην Ελβετία (εδώ). Ο υπουργός Επικρατείας άλλωστε είχε αναλάβει να συντάξει και την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε άρον άρον στη Βουλή και μεσούσης της σεζόν (εδώ) ώστε να αλλάξει ο νόμος και να μην κινδυνεύσει ο ΠΑΟΚ (και η Ξάνθη) με υποβιβασμό λόγω του αδικήματος της πολυιδιοκτησίας.

Η παρουσία του κ. Αυγενάκη στη σύσκεψη στο Μαξίμου έχει ένα ενδιαφέρον καθώς, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε περιγράψει τον υφυπουργό Αθλητισμού ως «παράγοντα κακοπιστίας» (εδώ).

Σε συζήτηση που είχαν πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο στη χώρα.

«Εχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να “καθαρίσουμε” το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε, χωρίς αμφιβολία, να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Ελληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα, πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν (αριστερά) και τον Γκρεκ Κλαρκ της FIFA. Σε δεύτερο πλάνο ο Γιώργος Γεραπετρίτης (SOOC)

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνηση παίρνει μέρος στην κοινή προσπάθεια και πρόσθεσε «εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια… Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro».

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι «το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή. Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση. Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που το καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το ποδόσφαιρο να επουλώσει τις πληγές του, τον τελευταίο μήνα θα έλεγα ότι έχουμε καταγράψει πρόοδο καθώς υπάρχει βελτίωση στις συμπεριφορές που βλέπουμε από όλες τις πλευρές».

Οι βασικές προβλέψεις των Συνυποσχετικών που υπεγράφησαν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στις UEFA και FIFA είναι:

Υποχρεώσεις των UEFA – FIFA

Οι UEFA – FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Το σύστημα διαιτησίας

Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.

Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Zoran Lakovic, UEFA National Associations Director, η Emily Shaw, FIFA European Member Associations Director, o Herbert Hübel, FIFA / UEFA Observer and Advisor at HFF, η Ines Najvirt, UEFA Head of President Office, ο Μάριος Γεωργίου, εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα, ο Petr Fousek, FIFA / UEFA Independent appointed Expert at HFF και ο Francesco Campagna, Protocol Officer.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Φάρσα με το δήθεν μνημόνιο

Για φιάσκο και φάρσα έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπουρνούς, τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η επικοινωνιακή φάρσα της κυβέρνησης με τίτλο “Μνημόνιο για την ανάταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου”, που χαρακτηρίστηκε από άστοχους πολιτικούς χειρισμούς, σκιές, παροπλισμό του αρμόδιου υφυπουργού για τον αθλητισμό, και μια επαίσχυντη τροπολογία.

Τι έγινε λοιπόν σήμερα;

Το “μνημόνιο”, μετά από την προφανή άρνηση των διεθνών ομοσπονδιών του ποδοσφαίρου, κατέληξε, τελικά, μια συνυποσχετική επιστολή “δήλωσης ενδιαφέροντος”, που αποτελεί, ουσιαστικά, παράταση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται, ήδη από το 2016, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή αυτή, βέβαια, εμπλουτίστηκε με εντυπωσιακά στοιχεία “ευχολογίου” ώστε να “θεμελιώνεται” η ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κυβέρνησης.

Η δήλωση, άλλωστε, του προέδρου της UEFA κ. Τσέφεριν ότι «εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια», είναι χαρακτηριστικό της “αποφασιστικότητας” που επέδειξε ο Πρωθυπουργός, της “συνεργασίας” που τελικά κατάφερε δια του κ. Γεραπετρίτη και της “εμπιστοσύνης” που απολαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση με όποιον συνομιλεί.

Ανθρακες ο θησαυρός. Φάρσα με το δήθεν μνημόνιο με την UEFA για το ποδόσφαιρο – Απλή παράταση της τεχνικής βοήθειας που υπάρχει ήδη από το 2016».