Οι τούρκοι αξιωματικοί τον Ιανουάριο του 2017 στον Αρειο Πάγο όπου συζητήθηκε το αίτημα για άσυλο που είχαν καταθέσει | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Η τύχη των «8», το χρόνιο «αγκάθι» ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα

Οι συγγενείς των φυγάδων στην Ελλάδα τούρκων στρατιωτικών φοβούνται την πιθανότητα  απαγωγής τους από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιχειρήσεις αυτού του τύπου από το 2016
Protagon Team

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν την  Πέμπτη, 15 Ιουλίου, από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μία πτυχή του, τουλάχιστον στα μάτια της Άγκυρας, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή, σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γαλλική Le Monde .

Είναι οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν την επομένη ημέρα με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα, όπου ζήτησαν και έλαβαν άσυλο, χωρίς ποτέ η Τουρκία να σταματήσει να πιέζει για την επιστροφή τους. Κάτι που επιμένει να θυμίζει -έστω δια της τουρκικής πρεσβείας την Αθήνα- κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου.

Οι έξι πιλότοι και οι δύο τεχνικοί που κατηγορούνται από το τουρκικό κράτος ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα ενώ εναντίον τους υπήρχε ένταλμα σύλληψης,  προσγειώθηκαν με το ελικόπτερο τους Αλεξανδρούπολη.

Το Blackhawk με το οποίο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί / ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υποσχεθεί την άμεση επιστροφή των οκτώ. Αυτό δεν συνέβη (έλαβαν άσυλο με απόφαση του Αρείου Πάγου το 2017) και η Τουρκία να κατηγορεί συχνά την Ελλάδα για το ότι δίνει άσυλο στους πραξικοπηματίες και να εκβιάζει με το Μεταναστευτικό.

«Δύο ερωτήσεις τέθηκαν στους έλληνες δικαστές σχετικά με τους οκτώ στρατιωτικούς: Ελαβαν μέρος στο πραξικόπημα; Είναι η Τουρκία κράτος δικαίου που μπορεί να τους κρίνει αμερόληπτα; Η ελληνική Δικαιοσύνη απάντησε όχι στην τελευταία ερώτηση», εξηγεί στον Monde ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και ειδικός στην Τουρκία.

«Οι οκτώ αξιωματικοί έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα, μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά παρακολουθούνται και προστατεύονται για προφανείς λόγους ασφαλείας», προσέθεσε ο δικηγόρος τους, Χρήστος Μυλωνόπουλος. Οι συγγενείς τους φοβούνται την πιθανότητα  απαγωγής από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιχειρήσεις αυτού του τύπου από το 2016.

Στην Ελλάδα δεν είχαμε τέτοια δείγματα απαγωγών, «αλλά κανένας δεν είναι ασφαλής με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες», λέει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο ΕΚΠΑ και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

9.000 αιτήσεις για άσυλο

Τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, περίπου 20.000 Τούρκοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα και σχεδόν 9.000 έχουν υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο, αν και οι περισσότεροι κινούνται προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους εχθρούς της για να την βλάψει, ενώ είχε φτάσει να ισχυριστεί, προσθέτει ο Monde, ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα οργανώθηκε εν μέρει από δίκτυα εγκατεστημένα στην Ελλάδα.