Η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, ο ισραηλινός ομόλογός της Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στις 4 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ | Avigail Uzi/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Η «τριμερής των εμβολίων» συστάθηκε στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Δανία θα ιδρύσουν ένα κοινό ταμείο για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων του κορονοϊού. Στην παραγωγή θα περάσουν υπό προϋποθέσεις, αφού προς το παρόν δεν ελήφθη απόφαση για τα κεφάλαια της επένδυσης. Στη Βιέννη ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς
Protagon Team

Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Δανία σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο έρευνας και ανάπτυξης και να ξεκινήσουν προσπάθειες για την από κοινού παραγωγή εμβολίων κορονοϊού.

Η παραπάνω είδηση προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη 4 Μαρτίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν. Οι τρεις τους προέβησαν σε δηλώσεις έπειτα από τις επαφές τους.

Ο Νετανιάχου είπε: «Θα κάνουμε ένα κοινό ταμείο έρευνας και ανάπτυξης και θα συζητήσουμε τη δυνατότητα από κοινού επένδυσης σε εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων». Προσέθεσε όμως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα επενδυθούν στο εν λόγω εγχείρημα.

Αν στα κίνητρα του Νετανιάχου περιλαμβάμνεται και η προεκλογική προβολή του, αφού στο Ισραήλ οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις 23 Μαρτίου, για τους δύο ευρωπαίους πολιτικούς το πραγματιστικό κίνητρο είναι άλλου επιπέδου: η Αυστρία και η Δανία, χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθυστερήσεων στην παραλαβή των εμβολίων τα οποία έχει παραγγείλει για λογαριασμό τους η Κομισιόν.

Συνεπώς, με τη συγκεκριμένη κίνησή τους αυτονομούνται σε υγειονομικό επίπεδο από το ενωσιακό πλαίσιο – κάτι που δεν απαγορεύει η Κομισιόν.

Ο Νετανιάχου προέβαλε τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ως έναυσμα της πρωτοβουλίας τους: «Μόλις ξεπεράσουμε αυτόν τον κύκλο της νόσου, δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει. Κανείς δεν γνωρίζει πόσον καιρό θα είναι αποδοτικά αυτά τα εμβόλια. Ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας από την επανεμφάνιση αυτής της πανδημίας ή των μεταλλάξεων».

Από πλευράς του ο Κουρτς δήλωσε πίστη στην «παγκόσμια συνεργασία» όσον αφορά τα εμβόλια. Το τριμερές σύμφωνο, είπε, θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη και στο Ισραήλ, και κάθε χώρα θα συμβάλει όπως μπορεί καλύτερα στον κύκλο παραγωγής. «Στην Αυστρία, για παράδειγμα, ήδη παράγονται λιπίδια για πολλά εμβόλια«.

Η πρωθυπουργός της Δανίας είπε ότι η χώρα της επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στον συγκεκριμένο τομέα: «Θα θέλαμε από κοινού να διερευνήσουμε πιθανή συνεργασία σε κλινικές δοκιμές με το Ισραήλ και με την Αυστρία».

Ο επίτροπος στη Βιέννη

Σημαντικά θέματα σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού και την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη θα απασχολήσουν τις συνομιλίες που θα έχουν την Παρασκευή στη Βιέννη ο Κουρτς και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ενωσης Τιερί Μπρετόν. Οι εξελέξεις στην Ιερουσαλήμ θα απασχολήσουν ασφαλώς τις συνομιλίες τους, αφού ο Μπρετόν ανέλαβε από τον περασμένο Φεβρουάριο τη διαχείριση της νεοσύστατης «Ομάδας Δράσης» της Ενωσης για την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη

Η Κομισιόν ανακοίνωσε για τις βιεννέζικες επαφές του Μπρετόν ότι στόχος τους είναι η ανταλλαγή απόψεων για τη στρατηγική εμβολιασμού και για την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από το πώς μπορεί να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Αυστρία σε αυτό.