Στο λιμάνι Καρασού της Μαύρης Θάλασσας κρατείται από τις τουρκικές Αρχές το υπό ρωσική σημαία πλοίο «Zhibek Zholy», το οποίο μεταφέρει χιλιάδες τόνους σιτηρών, προκειμένου να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ότι το φορτίο του αποτελεί προϊόν κλοπής.
Οι τελωνειακοί αξιωματούχοι της Τουρκίας προέβησαν στην κράτηση του πλοίου μετά το σχετικό αίτημα του Κιέβου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι το «Zhibek Zholy» μετέφερε παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών από το κατεχόμενο από τους Ρώσους Μπερντιάνσκ, ένα λιμάνι στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με τον Guardian, αξιωματούχοι της τουρκικής πόλης δήλωσαν ότι άγματι, το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι για όσο διαρκούν οι έρευνες για την προέλευση του εμπορεύματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το πλοίο ήταν υπό ρωσική σημαία, αλλά φάνηκε να επιχειρεί να θολώσει τα νερά. «Το πλοίο είναι πράγματι υπό ρωσική σημαία, αλλά νομίζω ανήκει στο Καζακστάν και το εμπόρευμα μεταφερόταν βάσει σύμβασης μεταξύ Εσθονίας και Τουρκίας», είπε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.
Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο έχει ήδη κατηγορήσει –επανειλημμένα–τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα πλούσια κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη –προπολεμικά οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αντιστοιχούσαν στο 15% των σιτηρών που κυκλοφορούσαν στην παγκόσμια αγορά– για να τα πουλήσει. Η υπόθεση του «Zhibek Zholy» έφερε στο επίκεντρο τους ισχυρισμούς αυτούς των Ουκρανών ενώ «στρίμωξε» και την τουρκική κυβέρνηση, εν μέσω των προσπαθειών της να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκειμένου να αμβλυνθεί η επισιτιστική κρίση, έγραψε η βρετανική εφημερίδα.
Εξάλλου, ο απόπλους του πλοίου είχε ανακοινωθεί περήφανα από τον διορισμένο από τη Μόσχα επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια, η οποία έχει καταληφθεί από τους Ρώσους εν μέρει και όπου βρίσκεται το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, ως το «πρώτο εμπορικό πλοίο» που μετέφερε προμήθειες από λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Αμεση υπήρξε η αντίδραση των Ουκρανών. Στις 30 Ιουνίου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας έγραψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ισχυριζόμενο ότι το «Zhibek Zholy» ενεπλάκη στην «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» και ότι κατευθυνόταν στο Καρασού. Ζητήθηκε από την Τουρκία να «διενεργήσει επιθεώρηση του σκάφους, να κατασχέσει δείγματα σιτηρών για δικαστικό έλεγχο και να ζητήσει πληροφορίες για την προέλευση αυτών των σιτηρών».
Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση την Κυριακή, ο πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το εμπόρευμα του πλοίου θα κατασχεθεί. «Εχουμε πλήρη συνεργασία (σ.σ. με την Τουρκία). Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού. Εχει τεθεί υπό κράτηση από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας», δήλωσε ο πρεσβευτής.
Οι διορισμένες Αρχές της Ζαπορίζια κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση σιτηρών στη Μέση Ανατολή
Παραμένει, ωστόσο, η δυσκολία αναγνώρισης της προέλευσης των σιτηρών, σύμφωνα, πάντα, με τον Guardian, καθώς οι διορισμένες από τη Ρωσία διοικήσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι συνεργάζονται με ντόπιους αγρότες για την εξαγωγή σιτηρών στην παγκόσμια αγορά.
Την Τρίτη, οι Αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στη Ζαπορίζια, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, έκαναν γνωστό πως συμφώνησαν να πωλήσουν σιτηρά στο Ιράκ, στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Γεβγένι Μπαλίτσκι, ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της κατεχόμενης περιοχής, ανέφερε ότι οι ρώσοι έμποροι γεωργικών προϊόντων και οι κρατικές εταιρείες αγόρασαν τα σιτηρά προς πώληση από τους αγρότες της περιοχής.
«Οι τιμές δεν είναι κακές αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Μπαλίτσκι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων. «Ενας αγρότης λαμβάνει περίπου 200 δολάρια ανά τόνο σιτηρών, το οποίο είναι καλό ποσό, δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής είναι περίπου 120 δολάρια, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος χρόνος αποθήκευσης».