Bild
Γενς Σπαν / Είναι αυτός ο διάδοχος της Μέρκελ;
Ηρθε λοιπόν ή ώρα να παραδώσει η Ανγκελα Μέρκελ το δαχτυλίδι της ηγεσίας; Θα φανεί στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Πολλοί στη Γερμανία, πάντως, έχουν το μυαλό τους στην επόμενη ημέρα. Εξ ου και το ερώτημα της Bild: «Είναι αυτός ο διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ;». Το δεύτερο ερώτημα της εφημερίδας, όμως, είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: «Τι ξέρετε γι’ αυτόν τον άνθρωπο;». Λοιπόν, «η καλύτερη περίπτωση για την επόμενη ημέρα του τέλους της Μέρκελ» λέγεται Γενς Σπαν. Είναι 36 ετών, υφυπουργός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το όνομά του κυκλοφορεί τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι στα πολιτικά σαλόνια του Βερολίνου όπου πολλοί τον θεωρούν το ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει την ηγεσία των Συντηρητικών.
Και τι άλλο; Εχει δηλώσει ανοικτά την ομοφυλοφιλία του, ενώ μοιράζεται με τον Σόιμπλε την ίδια προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία – κάτι που αποδείχθηκε επανειλημμένως και στην περίπτωση των ελληνικών προγραμμάτων βοήθειας. Υποστηρίζει, πάντως, ότι είναι «παιδί της εξωστρεφούς Γερμανίας», η οποία και του επέτρεψε, αν και γκέι, να κάνει καριέρα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Είναι πεπεισμένος, όμως, ότι ακριβώς αυτή η εξωστρέφεια «απειλείται από μια πολύ συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ αλλά συγχρόνως και από την ξενοφοβική αντίδραση απέναντι στους μετανάστες». Γι’ αυτό, «πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε το πνεύμα της κοινωνίας μας».
Ο Γενς Σπαν δεν έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει λάθος την πολιτική των «ανοικτών θυρών» της Μέρκελ. Ζητάει, πάντως, περισσότερους ελέγχους. Ενώ σε πολλά θέματα είναι πιο κοντά στον κλασικό συντηρητισμό του Σόιμπλε παρά στις κεντρώες θέσεις της Μέρκελ. Από μια άποψη, τη βάψαμε.
Φωτό: Ο άνθρωπος όχι πίσω, αλλά μετά την Ανγκελα Μέρκελ. Πηγή: Bild
FranceSoir
«Προφυλακτικό 4.0» / Η τεχνολογία στο κρεβάτι μας
Μπορεί να ακούγεται παράξενο ή ακόμη και αστείο. Αλλά εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι τουλάχιστο στις χώρες της ΕΕ καταγράφεται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τότε η ιδέα ενός «έξυπνου» προφυλακτικού, το οποίο θα διαθέτει αισθητήρες που θα μεταδίδουν ιατρικές πληροφορίες, είναι μάλλον επαναστατική – τουλάχιστον όσο η εφεύρεση του δονητή, ιστορία που μας διηγείται η ταινία «Η μηχανή της χαράς».
Στην πραγματικότητα, εξηγεί η FranceSoir, «δεν πρόκειται για ένα πραγματικό προφυλακτικό, αλλά για ένα δαχτυλίδι επαναχρησιμοποιούμενο, το οποίο τοποθετείται στη βάση του προφυλακτικού». Η συσκευή αυτή, που είναι ανθεκτική στο νερό, ελαφριά και επαναφορτίζεται με USB, συνδέεται με μια ειδική εφαρμογή στο κινητό, «μετρά τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών, ενώ εντοπίζει και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι η καντιντίαση και η σύφιλη».
Κι όταν λέμε «επιδόσεις», τι εννοούμε; Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, «μπορείτε να μάθετε πόσες θερμίδες έχετε κάψει σε είκοσι λεπτά σεξ, πόση ήταν η διάρκεια της συνουσίας, ποια είναι η συχνότητα με την οποία κάνετε σεξ και πόσες διαφορετικές στάσεις έχετε υιοθετήσει στη διάρκεια της εβδομάδας». Η εταιρία παραγωγής δηλώνει ακόμη βέβαιη ότι το έξυπνο προφυλακτικό θα είναι το «next big thing» στον χώρο των γκάτζετ.
Ενα ερώτημα μόνο: με το «προφυλακτικό 4.0», τι ακριβώς βάζουμε στο κρεβάτι μας; Την τεχνολογία ή την στατιστική και το άγχος της επίδοσης;
Φωτό: Περιμένει το «έξυπνο» προφυλακτικό να του πει πότε να ξεντυθεί; Πηγή: FranceSoir/Atelier Amour/Facebook
The New York Times
Επιστολές Ι / «Θα παντρευόσασταν τον σύζυγό μου;»
Το ερώτημα του τίτλου απευθύνει η αμερικανίδα συγγραφέας Εϊμι Κράουζ Ρόσενταλ μέσω μιας ανοικτής επιστολής, παραλήπτης της οποίας είναι μια γυναίκα που δεν θα γνωρίσει ποτέ, αλλά για την οποία θα ήθελε να μείνει στο πλευρό του αγαπημένου της συντρόφου.
Δεν πρόκειται για κάποιο είδος λογοτεχνικής προβοκάτσιας. Είναι μια πράξη αγάπης από μια σύντροφο που ξέρει ότι σε λίγο καιρό θα πεθάνει από καρκίνο. Γι’ αυτό έγραψε αυτήν την επιστολή και την έστειλε στους New York Times. Γιατί θέλει ο σύντροφός της να ζήσει μια «άλλη ιστορία αγάπης», όπως αυτή που έζησε η ίδια: 9.400 ημέρες αγάπης, πάθους και κοινών σχεδίων. Που τώρα, όμως, φτάνουν στο τέλος τους.
«Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το Tinder αλλά θέλω να δημιουργήσω ένα προφίλ του Τζέισον εδώ, σε αυτήν την επιστολή, το οποίο θα βασίζεται στην εμπειρία μου από τη ζωή μαζί του» γράφει. Και πώς είναι ο Τζέισον; Ψηλός, ηλιοκαμένος, έχει ωραία αίσθηση του χιούμορ, είναι εξαιρετικός πατέρας. Ζωγραφίζει πολύ ωραία και θα το έκανε πιο συχνά εάν το πτυχίο του στη Νομική δεν τον οδηγούσε κάθε μέρα στο γραφείο του, στην πόλη.
Αυτή η ιδιότυπη «αγγελία γνωριμιών» είναι στην πραγματικότητα η ιστορία μιας ζωής. Η Εϊμι γράφει για την πρώτη τους συνάντηση, το πρώτο ραντεβού, τα 25 χρόνια γάμου, τα παιδιά, για τα κοινά τους πάθη και χόμπι, όπως αυτό για τις συναυλίες, που εδραίωσαν την αγάπη τους. Μέχρι που ήρθε εκείνη η νύχτα του 2015, η εισαγωγή στο νοσοκομείο, η διάγνωση των γιατρών ότι δεν ήταν από σκωληκοειδίτιδα ο αφόρητος πόνος στο στομάχι αλλά από έναν αθεράπευτο καρκίνο.
Η ιδέα, γράφει στο τέλος, της ήρθε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Κι αυτό που θέλει να κάνει στον σύζυγό της είναι ένα δώρο. Γι’ αυτό πριν κλείσει την επιστολή αφήνει ένα κενό διάστημα: «Αφήνω αυτόν τον χώρο κενό για τη νέα αρχή που αξίζετε». Και κλείνει με έξι λέξεις: «Με όλη μου την αγάπη, Εϊμι».
Φωτό: Η εικονογράφηση της επιστολής που έγινε viral είναι του Brian Rea. Πηγή: The New York Times
The Guardian
Επιστολές ΙΙ / Το σχολείο που κέρδισε 24 εκατ. δολάρια
Είναι μάλλον η πιο ασυνήθιστη επιστολή που έχει φτάσει από τη διεύθυνση ενός σχολείου στους γονείς των μαθητών. Κι αυτό επειδή τους ενημέρωνε ότι το σχολείο είχε κερδίσει 24 εκατομμύρια δολάρια επενδύοντας 15.000 στην εφαρμογή μηνυμάτων Snapchat. Όλα αυτά συνέβησαν στο Σεντ Φράνσις, ένα ιδιωτικό γυμνάσιο που βρίσκεται στη Σίλικον Βάλεϊ. Και είχαν ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια όταν ο πατέρας ενός μαθητή, σύμβουλος επενδύσεων στο επάγγελμα, είχε πείσει τη διεύθυνση να επενδύσει στο Snapchat βλέποντας πόσο κολλημένα ήταν τα παιδιά του μ’ αυτή τη νέα εφαρμογή.
Ο ίδιος ο πατέρας, γράφει ο Guardian, είχε επενδύσει τότε 500.000 δολάρια, ενώ το σχολείο, με την επένδυση των 15.000 δολαρίων, είχε αγοράσει 2,1 εκατομμύρια μετοχές. Πριν από μερικές ημέρες πούλησε περίπου τα δύο τρία από αυτές αντί 17 δολαρίων τη μία. Κι έτσι έβαλε στα ταμεία του 24 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μετοχές που του έχουν απομείνει αξίζουν άλλα 18,5 εκατομμύρια. Τι θα τα κάνει όλα αυτά τα χρήματα η διεύθυνση; Θα τα επενδύσει φυσικά στο σχολείο, ενώ θα διαθέσει μέρος για την παροχή υποτροφιών στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές. Να που όλα μπορούν να έχουν έναν καλό σκοπό.