Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ισπανίας και το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σημάνουν συναγερμό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες συζητούσαν για το περιβάλλον στην COP25, τη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στην ισπανική πρωτεύουσα.
Μαζί επέλεξαν τέσσερα αριστουργήματα από τη συλλογή του ισπανικού μουσείου για να τονίσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες των διαφόρων φαινομένων που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος.
Η σύνοδος επρόκειτο να διεξαχθεί στη Χιλή, αλλά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας μετά από το κύμα των άγριων ταραχών και των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Σαντιάγκο και μετακινήθηκε στη Μαδρίτη. Ετσι:
Ο πίνακας του Ντιέγο Βελάσκεθ, «O Φίλιππος Ε΄της Ισπανίας Εφιππος», («Felipe IV a Caballo», 1635-1636)
…χρησιμοποιείται για να υπογραμμίσει την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων
Ο πίνακας «Η ομπρέλα», («El quitasol», 1777) του Φρανσίσκο Γκόγια
…κατάλληλα πειραγμένος αντανακλά το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που κατέληξαν πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Ο συμβολικός πίνακας του Γιόακιμ Πατινίρ, «Η Διάβαση της Στυγός» («El paso de la laguna Estigia», 1520) με τον Χάρωνα, τον βαρκάρη που μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο, όρθιο μέσα στη βάρκα
…χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει τις επιπτώσεις της ακραίας ξηρασίας στα ποτάμια και τις καλλιέργειες.
Το έργο του Χοακίν Σορόγια «Αγόρια στην παραλία» («Niños en la playa», 1910)
…απεικονίζει τώρα την εξαφάνιση των ειδών.
Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, COP25, άρχισε στις 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 13 του μήνα. Και στο πλαίσιο της θα καταφθάσουν στην ισπανική πρωτεύουσα 29.000 μέλη αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.
Η συνάντηση στη Μαδρίτη σηματοδοτεί την έναρξη 12 μηνών διαπραγματεύσεων που θα κορυφωθούν στη Γλασκώβη, με την COP26, τον Νοέμβριο του 2020.