H πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, μπροστά στο στολισμένο με το εθνικιστικό αστέρι του Τσανγκ Κάι Σεκ υποβρύχιο | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Επικαιρότητα

Η Ταϊβάν παρουσίασε το δικό της υποβρύχιο

Το πολιτικό προσωπικό τού υπό αμερικανική προστασία κινεζικού νησιού φιλοδοξεί να δημιουργήσει υποβρύχιο στολίσκο ικανό να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού
Protagon Team

Η Τσάι Ινγκ-γουέν, πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης (ούτε καν από τις ΗΠΑ) Ταϊβάν, μίλησε περί «ασύμμετρου πολέμου» μπροστά στο κύτος του «Hai Kun», του πρώτου υποβρυχίου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο νησί.

Είπε η Τσάι: «Η μονάδα αυτή δείχνει τη σταθερή βούλησή μας να προστατεύσουμε τη χώρα και να αναπτύξουμε ασύμμετρη ικανότητα μάχης όσον αφορά τη στρατηγική και την τακτική».

Εδώ και αρκετό καιρό, οι ΗΠΑ, «οι μεγάλοι προστάτες της ταϊβανέζικης δημοκρατίας» όπως έγραψε η Corriere della Sera, προτείνουν στην κυβέρνηση του νησιού, που πολιορκείται από την κινεζική υπερδύναμη, να εξοπλιστεί με ελαφρύτερο και μεταφερόμενο οπλισμό, όπως είναι τα υποβρύχια.

Το ταϊβανέζικο υποβρύχιο βαφτίστηκε «Hai Kun» από το όνομα ενός μυθικού τεράστιου ψαριού της κινεζικής μυθολογίας, το οποίο μπορεί και να πετάει.

Είναι, δε, το πρώτο μιας σειράς ντόπιων υποβρυχίων εξοπλισμένων με αμερικανικά αξεσουάρ (πετρελαιοκινητήρες και ηλεκτρικές μπαταρίες, τορπίλες κ.λπ.). Οι δοκιμές του «Hai Kun» θα διαρκέσουν ένα έτος.

Συνολικά σχεδιάζονται οκτώ υποβρύχια τέτοιας κλάσης τα οποία, όταν θα λειτουργήσουν, θα επιτρέψουν στους στρατιωτικούς της Ταϊβάν να σπάσουν τον κινεζικό ναυτικό αποκλεισμό.

Είναι όμως αγώνας ενάντια στον χρόνο. Και αυτό διότι ήδη ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις περικύκλωσης του νησιού και αποκόπτει τις γραμμές ανεφοδιασμού του.

Αν οι δοκιμές πάνε καλά, τα δύο πρώτα ταϊβανέζικα υποβρύχια θα τεθούν σε λειτουργία το 2027.