Η κληρονομιά του Τσιάνγκ είναι διχαστική τόσο στην Κίνα, όπου παραμένει ο ηττημένος αντίπαλος του ΚΚΚ και του Μάο, όσο και στην Ταϊβάν | Wikipedia / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Η Ταϊβάν «αποκαθηλώνει» τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ για να αποστασιοποιηθεί από το Πεκίνο

Η νησιωτική χώρα είναι γεμάτη αγάλματα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας που εκδιώχθηκε από την ηπειρωτική χώρα από τους κομμουνιστές του Μάο το 1949 και στη συνέχεια κυβέρνησε την Ταϊβάν μέχρι τον θάνατό του, το 1975
Protagon Team

Εκατοντάδες αγάλματα του πρώην ηγέτη της Κίνας και της Ταϊβάν, Τσανγκ Κάι-σεκ, πρόκειται να γκρεμιστούν σε όλο το νησί, καθώς η Ταϊπέι προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το Πεκίνο.

Η Ταϊβάν, όπως γράφουν οι Times, είναι γεμάτη με αγάλματα του Τσιάνγκ Κάι-σεκ, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας που εκδιώχθηκε από την ηπειρωτική χώρα από τους κομμουνιστές του Μάο το 1949 και στη συνέχεια κυβέρνησε την Ταϊβάν μέχρι τον θάνατό του, το 1975.

Πολλά από τα αγάλματα είχαν ήδη απομακρυνθεί από τότε που η πολιτική του νησιού στράφηκε εναντίον τόσο της μνήμης της δικτατορικής του διακυβέρνησης όσο και των ιστορικών δεσμών με την ηπειρωτική χώρα που ο ίδιος εκπροσωπούσε. Μερικά έχουν μεταφερθεί σε ένα πάρκο στη βόρεια Ταϊπέι, το οποίο είναι πλέον γνωστό για τα αγάλματα του Τσιάνγκ.

Ωστόσο, ο ρυθμός «αποκαθήλωσης» του πρώην ηγέτη είναι πολύ αργός για το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), του οποίου ο υποψήφιος Λάι Τσινγκ-τε, ο νυν αντιπρόεδρος, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα.

Το Κοινοβούλιο ενημερώθηκε ότι οι αρμόδιοι έλαβαν εντολή να αφαιρέσουν τα υπόλοιπα 760 αγάλματα, χρησιμοποιώντας κρατικές επιχορηγήσεις που παρέχονται για τον σκοπό αυτό.

Η κληρονομιά του Τσιάνγκ είναι διχαστική τόσο στην Κίνα, όπου παραμένει ο ηττημένος αντίπαλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Μάο, όσο και στην Ταϊβάν, όπου η σιδερένια διακυβέρνησή του αποτελεί μια πικρή ανάμνηση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία φιλελεύθερους και δημοκράτες.

Αλλά, καθώς περνούν τα χρόνια, είναι η ιδιότητά του ως σύμβολο της αμφισβητούμενης σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών που τον καθιστά ανεπιθύμητο έστω και ως ανάμνηση, σύμφωνα με τους Times.

Ο Τσιάνγκ ήταν ο πρώτος ηγέτης της περίφημης Στρατιωτικής Ακαδημίας Whampoa που ιδρύθηκε το 1924 από το Κουομιντάγκ (Εθνικιστικό Κόμμα) και προσπάθησε να κυβερνήσει και να ενώσει την Κίνα μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορικής δυναστείας Τσινγκ.

Το πάρκο αγαλμάτων Τσιάνγκ Κάι-σεκ, στο Cihu της Ταιβάν, είναι το μοναδικό πάρκο αγαλμάτων στον κόσμο αφιερωμένο σε ένα πρόσωπο. Τα περίπου 150 αγάλματα που βρίσκονται στο πάρκο, αναπαριστούν τον Τσιάνγκ ολόσωμο, καθιστό σε θρόνο, ακόμα και έφιππο. (Shutterstock)

Ο Τσιάνγκ χρησιμοποίησε την Ακαδημία ως βάση για να προωθήσει την άνοδό του στην εξουσία στην Κίνα, την οποία εξουσία διατήρησε εν μέσω του πολέμου με την Ιαπωνία, αλλά και με την μεταπολεμική διευθέτηση. Ωστόσο, η σκληρή και ιδιόρρυθμη διακυβέρνησή του έχασε την εμπιστοσύνη της Αμερικής, η οποία απέσυρε την υποστήριξη της προς αυτόν, με συνέπεια τελικά να εκδιωχθεί.

Ο Τσιάνγκ πήγε στην Ταϊβάν, όπου δημιούργησε τη νέα βάση του. Η Ταϊβάν είχε περιέλθει στην κυριαρχία της Κίνας, αφού κυβερνήθηκε από την Ιαπωνία από το 1895 έως το 1945.

Οι κομμουνιστές δεν μπόρεσαν να τον απομακρύνουν από το νησί, αλλά τώρα χρησιμοποιούν την τότε κυριαρχία του στην Ταϊβάν για να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό τους ότι ο ιδρυτής του σημερινού καθεστώτος της είχε αναγνωρίσει ότι ήταν μέρος της Κίνας. Πολλοί Ταϊβανέζοι, ιδιαίτερα υποστηρικτές του DPP, διαφωνούν, αλλά η Κίνα έχει απειλήσει να εισβάλει εάν το νησί ανακηρύξει ανεξαρτησία.

Ενας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, είπε στο κοινοβούλιο ότι μέρος της καθυστέρησης που παρατηρείται στην αποκαθήλωση του Τσιάνγκ, οφείλεται στην αντίσταση από το εσωτερικό του στρατού, καθώς πολλά από τα αγάλματα βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις.

Η Ακαδημία Whampoa, η οποία είχε εκπαιδεύσει πολλούς μελλοντικούς στρατηγούς, τόσο του Κουομιτάνγκ όσο και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ιδρύθηκε ξανά στην Ταϊβάν το 1950. Οι απόφοιτοί της, όπως και ο ίδιος ο Τσιάνγκ, θεωρείται ότι έσωσαν το νησί από πιθανή εισβολή από την ηπειρωτική χώρα. Το υπουργείο Αμυνας είπε ότι έπρεπε να λάβει υπόψη τη «στρατιωτική παράδοση».

Μια άλλη συζήτηση βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη για το μέλλον της αίθουσας μνήμης Τσιάνγκ Κάι-σεκ, μια δομή που μοιάζει με ναό και την οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Εκεί, ένα γιγάντιο άγαλμα του Τσιάνγκ δεσπόζει στο κέντρο.