Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες συνέρχεται στο Παρίσι η 21η συνδιάσκεψη των συμβαλλομένων μερών (COnvention of the Parties, COP21) του ΟΗΕ για το κλίμα. Η συνδιάσκεψη έχει προετοιμαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια από πολλές ομάδες εργασίας με τη Γαλλία, που είναι και η φιλοξενούσα χώρα, να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Ο πρόεδρος Ολάντ και η Γαλλία φιλοδοξούν, ή για να το θέσω καλύτερα φιλοδοξούσαν, να αναλάβουν ρόλο πρωτοπορίας και να θέσουν το αποτύπωμά τους στα πλαίσια της ΕΕ (όπου την πρωτοπορία είχε η Δανία) αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στόχος, μέχρι το 2020, η υπερθέρμανση να μην υπερβεί τους 2ο C. Εδώ να σημειωθεί πως πριν από μία δεκαετία μια υπερθέρμανση της τάξης των 2ο C, εθεωρείτο σχεδόν καταστροφική για τον πλανήτη ενώ σήμερα αποτελεί επίτευγμα και ευγενή στόχο, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κατάσταση έχει, στην ουσία, ήδη ξεφύγει! Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνδιάσκεψη αυτή επιθυμούν να παίξουν και οι ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Ομπάμα να θέλει και αυτός να αφήσει το αποτύπωμά του πριν λήξει η δεύτερη προεδρική θητεία του.
Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε πριν λίγες μέρες πως οι όποιες αποφάσεις του Παρισιού δεν θα είναι για τη χώρα του νομικά δεσμευτικές
Κύριος άξονας όλων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε παγκόσμια κλίμακα είναι η απεξάρτηση από τις ορυκτές πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, άνθρακας, κ.ά.), που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου και συντελούν συνεπώς στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενάργειας (ΑΠΕ). Δεύτερος, πολύ σημαντικός στόχος, είναι η αρωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες κυρίως πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, τόσο προκειμένου να μην ανακόψουν την ανάπτυξή τους, όσο και για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως η ξηρασία, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που τις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό.
Για όλα τα παραπάνω, θα χρειαστούν τεράστια κονδύλια τόσο στις αναπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναπτυσσόμενες. Και εδώ έρχονται τα πρόσφατα γεγονότα της τρομοκρατίας να ανακόψουν κατά τη γνώμη μου τις όποιες «καλές προθέσεις» μπορεί να προϋπήρξαν. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα στρέψει σημαντικά κονδύλια προς άλλες κατευθύνσεις και προτεραιότητες από εκείνην της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι εξοπλισμοί και η ενίσχυση του αστυνομικού κράτους. Η στροφή αυτή δεν θα είναι μόνο οικονομική αλλά και (πρωτίστως) πολιτική. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κέρι δήλωσε πριν λίγες μέρες πως οι όποιες αποφάσεις του Παρισιού δεν θα είναι για τη χώρα του νομικά δεσμευτικές (legally binding). Πριν καλά-καλά δηλαδή τελειώσει το πουλόβερ, αρχίζει το ξήλωμά του…
Λόγω της πολύ μεγάλης σημασίας που έχει το θέμα του κλίματος αλλά και η συνάντηση του Παρισιού, θα παρακολουθήσουμε εδώ στο protagon τη συνδιάσκεψη μέχρι το τέλος της και θα επανέλθουμε όταν αυτή καταλήξει στα συμπεράσματά της.