Ο Ιβάν Σαββίδης, αφεντικό του ΠΑΟΚ μολονότι τυπικά δεν έχει σχέση, αποχωρεί από το «Μεγάλη Βρετανία» | ΙΝΤΙΜΕSports
Επικαιρότητα

Η συναίνεση είναι ένα φρούτο εξωτικό…

Διάθεση για διάλογο δεν υπήρξε από κανέναν. Ολοι πήγαν στη συνάντηση για να (ξανα)πούν τα δικά τους. Να «την πουν», ο ένας στον άλλον. Οι αλλοδαποί «χωροφύλακες» του ελληνικού ποδοσφαίρου παρακολουθούσαν έκπληκτοι. Τους πήρε δύο ολόκληρα χρόνια για να συνειδητοποιήσουν πού έμπλεξαν
Sportscaster

Το ραντεβού με τους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου εξελίχθηκε όπως αναμενόταν – κι ακόμη χειρότερα για τους εμπνευστές αυτής της πολυδιαφημισμένης συνάντησης. Καμία διάθεση για συναινετικές λύσεις στα προβλήματα που τέθηκαν. Εγινε μια «συζήτηση» παράλληλων μονολόγων, με αλληλοκατηγορίες, εκατέρωθεν προσβολές και «χοντράδες». Μόνο στην ανάγκη να διεξάγονται ακόμη περισσότερα παιχνίδια με ξένους διαιτητές συμφώνησαν οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας, με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Γιάννη Αλαφούζο να το ζητούν επιμόνως, και τους άλλους δύο να μη φέρνουν αντιρρήσεις.

Αυτή ήταν μια από τις τρεις ειδήσεις που βγήκαν από την αίθουσα της «Μεγάλης Βρετανίας»: ότι θα γίνει προσπάθεια, ώστε όλους τους αγώνες των πλέι-οφ να τους διευθύνουν ρέφερι από το εξωτερικό. Μάθαμε, επίσης, πως, κατά πάσα πιθανότητα, και ο επόμενος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) θα είναι ξένος. Και ότι οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν το καλοκαίρι (όχι τον Οκτώβριο), προτού αποχωρήσουν από την Ελλάδα οι επιτηρητές των διεθνών συνομοσπονδιών (FIFA και UEFA).

Για πρόσωπα κοινής αποδοχής, για την προεδρία της ΕΠΟ ή της ΚΕΔ, ούτε λόγος. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της UEFA), όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν τον άφησε, καν, να ολοκληρώσει τη φράση του. «Αυτό πώς θα γίνει; Πού να βρεθεί άνθρωπος, που θα τον εμπιστευόμαστε όλοι;», αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως, με τους τρεις ομολόγους του να κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι.

Οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA απέτυχαν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση των Big-4 και για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Επιθυμούσαν, στο εξής να ψηφίζουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας, κι όχι οι ΕΠΣ (οι Ενώσεις τους). Το θέμα το έθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί ένας «πιο δημοκρατικός τρόπος για να γίνονται οι εκλογές». Συμφώνησε μαζί του και ο Ζόραν Λάκοβιτς, που άφησε αιχμές για τις Ενώσεις, κάνοντας λόγο για λόμπι.

Στο σημείο αυτό ξεσπάθωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος του απάντησε σε έντονο ύφος: «Δηλαδή, οι εκλογές στη FIFA και την UEFA πώς γίνονται; Πώς βγάζετε πρόεδρο εσείς; Ερχεται παπάς και κάνει κλήρωση; Εσείς δεν κάνετε lobbying; Τα πιο ισχυρά λόμπι, σε εσάς υπάρχουν. Είστε, μήπως, αγγελικά πλασμένοι; (ανέφερε συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων ετών). Τόσα χρόνια που είστε εδώ, τι έχετε πετύχει; Εμείς οι τέσσερις, που είμαστε εδώ, πληρώνουμε για το ποδόσφαιρο, ενώ εσείς πληρώνεστε. Εγώ αρνούμαι το καπέλωμα. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, όπως ορίζει το Καταστατικό της ΕΠΟ».

Οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA δεν είχαν τι να του απαντήσουν κι όταν η κουβέντα έφτασε στην ΚΕΔ και τον πρόεδρό της, Μέλο Περέιρα. «Ο Περέιρα απέτυχε, και το ξέρετε. Και, εντάξει, τον φέρατε. Το καλοκαίρι, γιατί του ανανεώσατε το συμβόλαιο;». Νωρίτερα είχαν ακούσει ένα δριμύτατο «κατηγορώ» από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για τη στάση τους στη διάρκεια της επιτροπείας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον άκουγαν αμίλητοι και σκυθρωποί.

Διάθεση για διάλογο δεν υπήρξε από κανέναν σε αυτή τη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν τρεισίμισι ώρες. Ολοι πήγαν για να πουν τα δικά τους και όχι για να ακούσουν τους άλλους. Ολοι είχαν παράπονα από τη διαιτησία, και ο ΠΑΟΚ από τους υπόλοιπους, που «ξέχασαν τι συνέβαινε παλαιότερα». Τα είπαν και… ξεθύμαναν. Και έπειτα, όσο μιλούσαν οι άλλοι, προσπαθούσαν να μάθουν τι συνέβαινε στους αγώνες (πρωταθλήματος), που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Δεν έλειψαν και οι εκατέρωθεν προσβολές, και «χοντράδες». «Απορώ γιατί είναι εδώ ο κ. Σαββίδης», αναρωτήθηκε ο Μαρινάκης σε μια αποστροφή του λόγου του. «Πριν από λίγες μέρες, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, ο δικηγόρος του είπε ότι ο κ. Σαββίδης δεν είναι ιδιοκτήτης και δεν αποφασίζει αυτός στον ΠΑΟΚ, απλώς συμβουλεύει τη γυναίκα και τον γιο του, όπως σε κάθε πατριαρχική οικογένεια. Αρα, σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ η γυναίκα του, που, όπως ειπώθηκε εκεί, είναι αυτή που αποφασίζει για όλα». Κάποια στιγμή επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, λέγοντάς του: «Θα πας φυλακή με αυτά που έχεις κάνει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μίλησε απαξιωτικά για τον Μαρινάκη, με αφορμή τις αναφορές των «ερυθρόλευκων» για τις σχέσεις του «Δικεφάλου του Βορρά» με την Ξάνθη. Ο Σαββίδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Τόσα χρόνια ακούγαμε τον Μαρινάκη και τον Σάββα Θεοδωρίδη να μας λένε, μην κλαίτε και επενδύστε. Τώρα κλαίνε αυτοί. Οπότε, τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο».

Οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA, που ήλπιζαν ότι η συνάντηση των «τεσσάρων» θα έριχνε τους τόνους της αντιπαράθεσης, παρακολουθούσαν έκπληκτοι τον έναν μεγαλοπαράγοντα να «τη λέει» στον άλλον. Ο αυστριακός εντεταλμένος εκπρόσωπος των δύο διεθνών συνομοσπονδιών, Χέρμπερτ Χούμπελ, σχολίασε ότι τις προσβολές που ακούστηκαν στην αίθουσα θα τις αντιμετώπιζαν διαφορετικά στη χώρα του, όμως αντιλαμβάνεται πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι ξένοι που ήρθαν να μας βάλουν σε τάξη, χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να συνειδητοποιήσουν πού έμπλεξαν. Παρά τους παχυλούς τους μισθούς, δεν βλέπουν την ώρα να έρθει το καλοκαίρι και να αποχωρήσουν.

Big-4 και αλλοδαποί «χωροφύλακες» θα τα ξαναπούν σε 40-45 μέρες, λίγο πριν αρχίσουν τα καυτά ντέρμπι των πλέι-οφ. Χαμένος χρόνος. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα αλλάξει μόνον εάν τα «μεγάλα κεφάλια» το πάρουν απόφαση, ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από ένα τίμιο, ανταγωνιστικό και ελκυστικό πρωτάθλημα. Ακόμη κι αν δεν τερματίσουν πρώτοι.