Ο πίνακας «Τα Ρόδα του Ηλιογάβαλου», του σερ Λόρενς Αλμα-Ταντέμα, συγκαταλέγεται στα έργα της συλλογής του ισπανού δισεκατομμυριούχου Χουάν Αντόνιο Πέρεθ Σιμόν | Europa Press via Getty Images / Wikipedia / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Η συλλογή έργων Τέχνης ενός Κροίσου αναβαθμίζει τη Μαδρίτη

Οι ισπανοί ειδικοί της Τέχνης έχουν εντυπωσιαστεί από τους πίνακες των προραφαηλιτών ζωγράφων, καθώς και από απροσδόκητα έργα, όπως η γαλήνια σκηνή που απεικονίζεται στην «Καλοκαιρινή Νύχτα», του Εντβαρτ Μουνκ και μια μινιατούρα του κεφαλιού του Χριστού από τον Ελ Γκρέκο
Protagon Team

Η ιδιωτική συλλογή έργων Τέχνης του ισπανού δισεκατομμυριούχου Χουάν Αντόνιο Πέρεθ Σιμόν είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες του κόσμου. Ο ισπανός επιχειρηματίας αποφάσισε να την παραχωρήσει στην πόλη της Μαδρίτης, όπου τα μοναδικά έργα θα παρουσιαστούν σε μια σειρά εκθέσεων που αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος φιλότεχνων.

Ενα από τα 70 αριστουργήματα που θα παρουσιαστούν στην πρώτη έκθεση, ο πίνακας του σερ Λόρενς Αλμα-Ταντέμα «Τα Ρόδα του Ηλιογάβαλου», του 1888. Απεικονίζει τον ρωμαίο αυτοκράτορα Ηλιογάβαλο να «πνίγει» τους καλεσμένους του κάτω από χιλιάδες ροδοπέταλα. Ο πίνακας είναι ένας από τους αγαπημένους του Πέρεθ Σιμόν, η συλλογή του οποίου, όπως γράφουν οι Times, θεωρείται η «μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή βικτωριανής Τέχνης εκτός Βρετανίας».

Μεταξύ των έργων της συλλογής είναι και ο πίνακας του Φρέντερικ Λέιτον, «Κορίτσια στην Ελλάδα που μαζεύουν βότσαλα», του 1871 (Wikipedia)

Στην έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δημαρχείου της Μαδρίτης μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα καλλιτεχνών από τον Ελ Γκρέκο και τον Μπρίγκελ μέχρι τον Γκογκέν, τον Νταλί και τον Ρόθκο.

Η συλλογή θα εκτεθεί στο πολιτιστικό κέντρο Serrería Belga στην καρδιά του «Χρυσού Τριγώνου» της Τέχνης της πόλης, δίπλα τα Μουσεία Πράδο, Βασίλισσα Σοφία και Tίσεν. Θεωρείται ότι το δωρεάν δάνειο των έργων από τον Πέρεθ Σιμόν στην πόλη της Μαδρίτης θα εδραιώσει τη θέση της πόλης ως μία από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες Τέχνης στον κόσμο.

Η συλλογή θα εκτεθεί σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Serrería Belga, στη Μαδρίτη (Espacio Cultural Serrería Belga)

«Η Μαδρίτη θα βιώσει ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας και θα γίνει η μόνιμη κατοικία της Συλλογής Τέχνης Πέρεθ Σιμόν», είπε σύμφωνα με τους Times ο Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα, ο δήμαρχος της Μαδρίτης. «Σήμερα γράφουμε μόνο τον πρόλογο σε αυτό το μελλοντικό ορόσημο, με τα εγκαίνια της έκθεσης».

Επειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, ο Πέρεθ Σιμόν και το δημαρχείο της πόλης ολοκλήρωσαν τη συμφωνία με τη δέσμευση ότι το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή της Serrería Belga σε μόνιμο σπίτι της συλλογής, είπε η Μάρτα Ριβέρα ντε λα Κρουθ, επικεφαλής Πολιτισμού της Μαδρίτης. «Θα συμπληρώσει τα άλλα αξιοθέατα της πόλης και θα είναι αντάξιο οποιουδήποτε μεγάλου μουσείου», είπε. Το κτίριο, με συνολικό χώρο 4.000 τ.μ., θα εκθέτει 200 έργα κάθε φορά, μερικά από τα οποία θα εκτίθενται μόνιμα.

Ο Πέρεθ Σιμόν επέλεξε τη Μαδρίτη εν μέρει για συναισθηματικούς λόγους. Εφυγε από την πατρίδα του, την περιοχή της Αστούρια, σε ηλικία πέντε ετών όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στο Μεξικό. Εκεί απέκτησε την περιουσία του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αλλά κράτησε δεσμούς με την Ισπανία. «Η καταγωγή του είναι ισπανική, αλλά η Μαδρίτη είναι επίσης πρωτεύουσα της Τέχνης και πύλη μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής», είπε η Ριβέρα ντε λα Κρουθ.

Η έκθεση, με τίτλο «Εβδομήντα Πίνακες Μεγάλων Διδασκάλων της Συλλογής Πέρεθ Σιμόν», περιλαμβάνει έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων πολλών βικτωριανών έργων ζωγραφικής.

Η Ριβέρα ντε λα Κρουθ επεσήμανε ότι οι ισπανοί ειδικοί της Τέχνης έχουν εντυπωσιαστεί από τους πίνακες των προραφαηλιτών ζωγράφων, καθώς και από απροσδόκητα έργα, όπως η γαλήνια σκηνή που απεικονίζεται στην «Καλοκαιρινή Νύχτα», του Εντβαρτ Μουνκ και μια μινιατούρα του κεφαλιού του Χριστού από τον Ελ Γκρέκο.

Αλλοι καλλιτέχνες, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ο Ρούμπενς, ο Βαν Ντάικ, ο Καναλέτο, ο Βαν Γκογκ, ο Σεζάν, ο Μονέ, ο Ρενουάρ, ο Μαγκρίτ και ο Πικάσο. Επίσης, πίνακες της Φρίντα Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα, του συζύγου της, εκτίθενται αντικριστά.

Ο Πέρεθ Σιμόν, ο οποίος συλλέγει πίνακες ζωγραφικής εδώ και 60 χρόνια, είπε για την έκθεση: «Από τα νιάτα μου με ελκύει η ομορφιά, τα έργα Τέχνης. Δεδομένου ότι δεν μπορούσα να τα αγοράσω, στόλιζα με αναπαραγωγές αριστουργημάτων την κρεβατοκάμαρά μου». Η αποστολή του, είπε, είναι τώρα «να μοιραστεί τα πρωτότυπα με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων».